srijeda, 10.09.2008.

The Strangers (2008)

Image Hosted by ImageShack.us


Redatelj: Bryan Bertino
Glume:

Scoot Speedman - James Hoyt
Liv Tyler - Kristen McKay
Glenn Howerton - Mike

Zemlja i trajanje filma: SAD, 85 min
Sve u svemu: 4 / 5 party

Lock the door. Pretend you're safe...

Mladi par nakon partya dolazi u obiteljsku kuću negdje Bogu iza nogu, gdje nema ljudi. Nakon neuspjelog Jamesovog pokušaja da zaprosi Kristen, oboje su tužni i ispričavaju se jedno drugom. Sve prolazi mirno i taman kada su se trebali uputiti u spavaću sobu, netko im počne lupati po vratima. Mlada djevojka se navodno izgubila te je pogriješila kuću. Nakon što je James otišao do grada, lupanje opet počinje...

Image Hosted by ImageShack.us


Film je napravljen po stvarnom događaju o psihotičnoj obitelji koja namjerno plaši žrtve prije nego ih ubiju. Ubojice (muškarac i dvije žene) cijeli film imaju sablasne maske i nikako im ne uspijemo vidjeti lica, osim djevojke na vratima. Kroz cijeli film se nešto mora događati, makar prvih 20 minuta nije nešto posebno. Scene su napete, dobro obrađene i kvalitetno snimljene. Iako film čak malo vuče i na Vacancy, radnja je drugačija te ubojice imaju maštovitije te sablasnije maske.

Image Hosted by ImageShack.us


Glumci su solidni. Liv Tyler je dosta dobra, a nju znamo po filmovima kao što su Lord of the Rings serijal, gdje glumi vilenjakinju Arwen, te u sad novom filmu The Incredible Hulk i u malo starijoj komediji Empire Records. Glavni glumac je dosta zbunjen u nekim situacijama, a ostali glumci su ili pod maskom ili se pojavljuju dvije minute. Jako mala glumačka postava. Režija u filmu je kvalitetna, a scenarist nije trebao imati puno posla, tek da ubaci pokoju strašnu scenu.

Image Hosted by ImageShack.us


Cjelokupan dojam mi je taj da sam uživao u filmu i da mi je stvarno brzo prošlo tih sat i nešto malo minuta trajanja filma. Mogu reći da je ovo jedan od boljih horrora ovog stoljeća i trebalo nam je neko malo osvježenje na horror tapeti punoj remakeova i dosadnih novih filmova. Zadovoljan sam ovim filmom i toplo ga preporučam.

19:54 | Komentari (6) | Isprintaj | #

četvrtak, 04.09.2008.

The Hitcher (1986)

Image Hosted by ImageShack.us
Redatelj: Robert Harmon
Glume:

C. Thomas Howell - Jim Halsey
Rutger Hauer - John Ryder
Jennifer Jason Leigh - Nash

Zemlja i trajanje filma: SAD, 97 min
Sve u svemu: 3,8 / 5 party

<strong>The terror starts the moment he stops...

Ovaj sam film odgledao negdje barem 5 puta pa ne bi bilo u redu da ne osvane na ovom blogu. Prvi puta sam ga pogledao kada sam za Božić 2005. dobio 5 originala iz neke prodavačke kuće (ne sjećam se koje), a ti originali su bili The Fog (1980), Prince of Darkness (1987), They Live (1988), Alone in the Dark (2005) te ovaj film. Sve sam ih već prije par godina odgledao, pa bi bio red da ih se malo podsjetim. The Hitcher je jedan veoma uzbudljiv triler koji je jedan od onih filmova koji vas tjera da suosjećate s glavnim likom (npr. Phone Booth iz 2002. godine sa Corinom Farellom). U filmu se nalazi poznati glumac Rutger Hauer koji je u ovom slučaju autostoper.

Image Hosted by ImageShack.us


Film je dosta hvaljen i dosta poznat te jedan od najzanimljivijih trilera 80-tih. Dobio je i remake 2007. godine gdje je glavni negativac Sean Bean, a Hauer i Bean su po meni dosta slični karakterno. Remake još nisam gledao. Film ima malih rupica u scenariju koje su mogle biti popunjene nekim crazy car vijanjima, ubojstvima i sl., makar ih u filmu nije bilo ni tako malo. Dosta ima zanimljivih scena oko potjere negativca, te kako se negativac poigrava sa protagonistovom psihom (želite li neki sličan film pogledajte Joy Ride (2001) ili pak Duel (1971)).

Image Hosted by ImageShack.us


Ukratko da vam radnju ispričam: Jim Halsey odvodi auto preko svoje firme u Chicago. Putem nabasa na autostopera koji se isprva čini normalnim, a kasnije sazna da je to opasni ubojica. Kroz cijeli film počinje naganjanje te dvojice te je policija malo na Jimovoj, malo ne na njegovoj strani. Uglavnom, jednostavna a dobro realizirana priča.

Image Hosted by ImageShack.us

Ja vam ovaj film toplo preporučam jer stvarno nećete požaliti što ćete ga pogledati i ako ga budete gledali svakako ga gledajte sami. Tada ćete dobiti pravu atmosferu. Inače cijenim Hauera kao glumca, i ovo mu je jedan od boljih filmova u kojima je glumio. Ovom ću se djelu još par puta vraćati čisto da uočim neke prikaze koji mi nisu zapeli za oko u prvih 400 gledanja.

15:50 | Komentari (1) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>