subota, 15.06.2013.

From Beyond (1986)




Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Dva znanstvenika izumili su rezonator koji može pojačati ljudsko takozvano šesto čulo. Pokrećući rezonator, znanstvenici dolaze u kontakt s bićima koji nisu iz ovog svijeta i koji počinju napadati sve koji taj rezonator jednom upale...




Već me pomalo sramota bila kako ovaj film nisam gledao još nijedan put, a blog vodim već šest godina. Riječ je o ekranizaciji novele legendarnog H.P. Lovecrafta, vjerojatno svima poznatog pisca brojnih horror i sci-fi novela i romana. U ovom djelu Lovecraft je povezao te dvije struje i uobličio je u sasvim neobičan i inovativan koncept čistokrvnog horror filma. Naravno, ekranizacija je po mojim saznanjima ponešto brutalnije odrađena, a Stuart Gordon (Re-Animator, Dolls) unio je svoju dozu pravog splattera u svoje viđenje ove novele. Valja napomenuti za sve fanove horrora da je ovo prava poslastica osamdesetih, jedan od zabavnijih horrora koje sam pogledao iz toga razdoblja. Naravno, zabava i kvaliteta nemaju uvijek dodirnih točaka, tako da mogu reći da sam unatoč uživanju u vizualizaciji ovog filma ipak imao nekih zamjerki za određene segmente. From Beyond je, unatoč tome, film kojeg sam iz jednog daha pogledao i u tih osamdesetak minuta je ispao kao vrlo dobar predstavnik osamdesetih. Stuart Gordon nije me još razočarao sa svojim horrorima, a uskoro ću dati šansu i njegovom Re-Animatoru. Krpajući rupe propuštenih horrora, drago mi je što sam se sjetio ovog filma.




From Beyond cijelo svoje trajanje prolazi kroz morbidnost i bizarnost, sve što se moglo pretvoriti u prikazivanje krvi i gnjusnih transformacija, kreatura i scena pretvorilo se. Gotovo da u filmu 15-20 min nema nekih scena za dizanje želuca. Upravo ta posebnost sadržaja priče je ono što me prikovalo za ekran, jer me živo zanimalo što se još može pojaviti u tom neobičnom konceptu. Za razliku od ostalih sličnih horrora, ovdje nema humora, velika većina scena napravljena je s ozbiljnom namjerom, iako neke doista izgledaju komično. Što se tiče glume i likova, valjalo bi izdvojiti tandem koji se pojavljuje u većini filma, a to su Jeffrey Combs (znanstvenik asistent), Barbara Crampton (doktorica za šizofreniju) i Ken Foree kao inspektor Bubba. Trojac koji si međusobno savršeno paše zapravo su digli atmosferu filma na neku drugu razinu upravo zbog te nekakve nespretne interpretacije svojih karaktera i zbog spontanog pasanja. Brutalnih scena, kako je već rečeno, stvarno ima puno, a neki korišteni specijalni efekti ili su loši, ili su potrefili svoju namjeru. Pogledana Director's Cut verzija otkriva mnoge scene koje su u nekim slučajevima bile ili zabranjene ili su se jednostavno izbacile iz samog filma, što je dodatno pridonijelo autentičnosti pogledanog materijala.




Zanimljiva radnja dobrog starog Lovecrafta, puno neobičnosti i krvi, neke scenske ili vizualne pogreške, to je ono što čini dobar horror tog razdoblja. Šteta što se u novije vrijeme sve slabije vide ovakve kreature i bića, kao da je današnji horror svijet baziran samo na duhovima, ljudima kao sadistima i prožvakanim zombijima. Uvedite nešto novo poput From Beyond i malo tko će vam zamjeriti.

02:55 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 10.06.2013.

The Sentinel (1977)




Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nespremna za brak, mlada manekenka za modu preseljava se u naizgled jako lijepi apartman u lijepo predgrađe, gdje se neobične stvari i događaji počinju razvijati u jezive okolnosti...




Michael Winner, redatelj ovog djelca, preminuo je ove godine u prvom mjesecu, a iza sebe je ostavio brojne akcijske, kriminalističke i triler filmove. Manje je poznatije da je Winner radio i na adaptaciji horror priče koju je osmislio u svojoj noveli Jeffrey Konvitz, a riječ je upravo o ovom filmu. Sentinel je horror koji u sebi sadrži upravo one prave horror elemente sedamdesetih godina - manje gorea i splattera, poveći broj atmosferičnih i jezivih scena i puno više ozbiljnosti nasprem osamdesetih. Taman kada sam pomislio da sam pogledao jako puno Winnerovih filmova s Charlesom Bronsonom, naletio sam na ovaj horror film. Tematika filma je zanimljiva, ustvari se smisao ni ne može otkriti sve do kraja filma, a dotad ćete nailaziti na tehnike kojima će se priča postupno, čak možda malo i presporo otkrivati. Unatoč nekim vidljivim manama koje nisu mogle biti izostavljene i na koje ću se osvrnuti, Sentinel je ispao sasvim dobar horror film koji će mi zbog nekih scena ipak ostati u pamćenju.




Neki segmenti poput oslabljene glume i nekih problema oko vizualnog sadržaja dosta mogu smanjiti dojam oko gledanja te neke gledatelje koji vole modernije filmove odbiti, ali čar filma upravo leži na lažnom 'amaterizmu' koji naizgled izgleda jeftino, no stil snimanja je takav kakav je i to se ne može uzeti kao neka veća greška. Kako sam rekao, gluma doista nije na visokoj razini te sam se par puta zgrozio na neke loše momente pojedinih likova, ali se krajem filma i s većom interakcijom iskusnijih glumaca to sve smanjuje. U filmu možemo vidjeti i popularnog Christophera Walkena u ulozi pomoćnog inspektora, koji tijekom filma kaže možda dvije rečenice. Jezive scene logično se povećavaju kako napreduje radnja, a kreacije oko šminke i ostalih stvari moraju se pohvaliti jer neke individue doista izgledaju neugodno. Minutaža filma mogla se smanjiti za barem 20-tak minuta jer neke scene su doista služile samo kako bi se trajanje filma produžilo, a te scene su zaslužne zašto film u sebi ima neke sporosti i zašto sam ga skoro na pola ugasio. No, dobro je da nisam jer kako se krećemo prema kraju, tako film razvija sve svoje kvalitete i vidimo ono što smo čekali - pravi kvalitetan horrorčić.




O radnji vam neću puno pričati, mislim da je bolje da sami pogledate film, ali po mom sudu, ako ste ljubitelj starijih filmova, posebno horror filmova, svakako ga pogledajte. Ima dosta specifičnu priču, neloše scary scene i dobar zaplet. No, neke očigledne mane učinile su ga nažalost manje vrijednim.

14:57 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>