nedjelja, 23.09.2012.

Greystone Park (2012)




Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Ekipa se okupila kako bi ošla u napuštenu umobolnicu i tamo istražila postoje li zaista nekakve paranormalne aktivnosti. Kako istraživanje i snimanje teče, otkrivaju sve više nadrealnih stvari te na kraju i sami završe u zamci natprirodnog...




Found footage filmovi vjerujem da su se već većini gledatelja popeli na vrh glave. Osobno nisam siguran zašto ih i dalje štancaju kada samo vidim loše kritike na ovaj dosadni trend. Lavina oko tih filmova pokrenuta je krajem dvadesetog stoljeća, nešto se na trenutak ugasila, a krajem prošlog desetljeća ponovno dobivamo ogromnu količinu dobrih i loših horrora te vrste. Paranormal Activity vjerojatno je glavni razlog da se redateljima stavi osmijeh na lice i da vide da se od toga može i dobro zaraditi. No, s vremenom to sve pada u vodu, jer se već godinama ništa novo ne pravi. Greystone Park jedan je od tih primjera. Ovo izlizano mjesto radnje odmah će vas asocirati na godinu dana stariji i daleko popularniji Grave Encounters, gdje se pojam mentalne klinike i duhove u njoj ukoričio u čisto ok film. Slučaj je to koji ne prati ovaj jeftini horrorčić. Sa uloženih tri i pol milijuna dolara moglo se puno toga više napraviti, no dobili smo pregršt nebuloznih, dosadnih i već viđenih scena, prosječne glumce, jako očit tijek radnje i poprilično jezivu umobolnicu, što je gotovo i jedini plus u ovom cijelom filmu. Iako je mrvicu bolji od lošeg Airborne, jedva sam ovaj film pogledao do kraja.




Toliko su uočljive reference na neke prošle filmove i stereotipi da se jednostavno ne možete suzdržati i ne počnete psovati gluposti spravljene od strane redatelja i scenarista. Inače, trivie radi, redatelj je Sean Stone, sin od poznatog i markantnog Olivera Stonea, koji se čak i pojavljuje u ovome filmu, no njegova uloga nažalost nije uspjela pomoći filmu da bude nešto bolji. A kako i može, kada je sve što ga okružuje samo lijena 'obrada' ostalih horrora. Scary scene koje se mogu uočiti nisu postigle razinu koja se mogla napraviti u takvom prostoru, isti je problem imao i Grave Encounters, ali ga je puno bolje pokušao riješiti. Zapravo, ne vidim što je u filmu strašnije osim samog plakata.
Inspirirano istinitim događajima? Da. Moš' si misliti. Vjerujem da već svi znate što se namjerava time postići, a čak i da ima nešto realističnosti u tome, to nikako nije temelj ove slabašne priče. Kamera nije dorasla ovakvom tipu filmova, za FF filmove treba se barem naći novaca ili kvalitete za neku odličnu kameru koja će dobro pohvatati sve scene, gdje neće biti toliko drmanja, šumova u zvuku i problema sa naglim pokretima.




Mislim da sam i previše vremena odvojio za ovaj film...kao i prošlu recenziju, ovo nikome ne bih preporučio. Vrijeme je da se ostavim na neko vrijeme ovakvih horrora i uhvatim se nečeg dobrog, a to će već biti sljedeća recenzija, kada nam na blog dolazi Alien. Greystone Park je uzaludan pokušaj.

17:43 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 19.09.2012.

Airborne (2012)




Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

U Velikoj Britaniji vlada oluja epskih razmjera i zaustavljen je zračni promet. Međutim, zadnji dogovoreni let je poletio, a nedugo nakon toga putnici koji se nalaze u tom zrakoplovu počinju nestajati. Na preostalim putnicima je da otkriju tko ili što je iza svega toga prije nego i oni sami nestanu...

Image Hosted by ImageShack.us

Dok su mi europski horrori u velikom broju slučajeva usadili pozitivne dojmove, jasna je stvar da će uvijek postojati oni koji su zbog niskog budžeta ili zbog nekih drugih aspekata jednostavno podbacili ili su ispali totalni promašaj. Britanci su nam pripremili Airborne, film koji se bavi dosta klaustrofobičnom radnjom, ona je većinom smještena u zrakoplovu, tj. u nekakvoj prostoriji koja liči na njega. Okupilo se nekoliko likova koji zbog različitih interesa putuju u obećanu zemlju, a netko ili nešto uzrokuje njihove smrti. Na prvu ruku radnja djeluje nekako prožvakano, a i na drugu. Kada gledate ovaj film (a iskreno vam preporučam da nikada to ne radite) cijelo vrijeme imate dojam da je sve krivo. Pošlo je loše od samog početka, od glupog navještaja oluje do uzroka smrti svih putnika. Kod svih poslova ekipe koja je radila film jasno se vidi da nedostaje iskustva, a nažalost i znanja te smo na kraju dobili jako slab i prilično glup film. Apsolutno ništa u filmu nisam našao kao svjetlu točku, ali opet, nije zaslužio najgoru ocjenu jer se vidi određen trud uz niži budžet, tako da su barem neki dijelovi ispali barem mrvicu bolji nego ostatak filma.

Image Hosted by ImageShack.us

Scenarij je najslabija karika cjelokupnog projekta. Priča je sama po sebi nekako nedovršena i nije me uspjela zainteresirati, makar iskreno nisam očekivao što se zapravo krije iza cijele katastrofe koja je nastala tokom leta. Dijalozi koji su dodijeljeni su tako očajno osmišljeni, da bi čak i dobrom glumcu ovo stajalo jako loše. Puno nepotrebnih priča, neorganiziranih raspodjela scena, kadrovi su u velikom broju slučajeva loši, a kvaliteta videa također nije na nivou.
Kad govorimo o glumi, tu se također nema lijepoga za reći. Ustvari, kada glumac dobije loše napisan scenarij i slabo podijeljen slijed gesti i situacija, jedino što glumac može odraditi je barem nekako taj loš rukopis izvesti na bolje. Ovdje se to nažalost nije dogodilo, umjesto toga dobili smo previše loših situacija koje su toliko jadne da mogu postati i smiješne. Gledatelj se izgubi gledajući ovaj film jer jednostavno vam više ne postane bitno ono što je glavni pokretač loših događaja, već se toliko iznenadite povećom količinom sranja kojeg su glumci izgovorili i napravili. Jednostavno jako loše. Uloge su također jako slabe, od nekakvih mačo vojnika koje razoruža običan plaćenik, do smiješne pijanice pa do ljubavnog para koji je jako iritantan, do površne Gemme Atkinson...Gemma, rađe se drži modelinga.




2012. nam je zasad uglavnom ponudila slabe filmove, nadam se da će se to do kraja godine promijeniti nabolje sa nekim kvalitetnijim horrorima. Vidio sam da ih je ove godine izašlo poprilično puno, ali su toliko loše primljeni od strane kritike i publike da se jednostavno neću upuštati u gledanje istih. Iskreno, ne znam što me je natjeralo da pogledam ovaj uradak, ali očito sam dosta tolerantan. Airborne je film kojega nikome ne preporučam.

18:17 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 15.09.2012.

The Cabin in the Woods (2011)




Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Petoro prijatelja odlazi u provod u kolibu u šumi gdje proživljavaju puno više toga nego što su namjeravali. Timskim radom moraju otkriti koji se užas zapravo skriva iza misteriozne kolibe u šumi, koja je puna tajni i mračnih iznenađenja...




O ovome u najmanju ruku misterioznome filmu čitam već godinu dana, pratio sam komentare, objave i nedavne recenzije otkako je film izašao i drago mi je što sam ugledao većinom samo riječi pohvale o ovome filmu i da je toliko iznenađujuć i neobičan da će vam stvoriti popriličan broj upitnika iznad glave. Redatelju Drewu Goddardu ovo je prvi uradak pod redateljskom palicom, a scenaristu Josha Wedona upoznali smo preko brojnih filmskih hitova za koje je on zaslužan. Nakon što se ovaj dvojac spojio, dobili smo ovaj horror, horror koji je prešao neke granice ovog žanra i koji je konačno uspio napraviti nešto novo, u ovoj tmurnoj eri loših, u najboljem slučaju ok horrora. Radnju vam nikako neću moći predočiti osim onoga što ste pročitali u prvom paragrafu, jer je radnja dosta povezana i da vam počnem pričati o njoj, doslovno bih vam 'zaspoilao' cijeli film. Kako bismo to izbjegli, vama ostavljam zadatak da film pogledate bez ikakvih očekivanja i da se uputite u nešto nepredvidivo, a moj je zadatak da vam prenesem poruku da je film stvarno vrlo dobar. Uživao sam gledajući ga, a činjenica da se radnja filma uspije nekoliko puta promijeniti kroz različite segmente (o kojim vam opet ne smijem brbljati) zadržat će vas za ekran i jednostavno ćete morati nastaviti, čisto da vidite što će od svega toga na kraju izaći. The Cabin in the Woods je pravo osvježenje našem žanru.




Najavni trailer je sam po sebi dosta čudan, ali mislim da sasvim dovoljno otkriva ono što gledatelj treba znati prije nego pogleda film. U njemu vidimo nekoliko bića iz horror svijeta, koji su sve ove filmske godine obilježavali žanr, a vjerujte, dok budete gledali film otkrit ćete još puno više toga. Hrabrost koju su scenaristi uložili u ovaj projekt svakako je urodila plodom, jer ovaj je film sve samo ne stereotipan ili dosadan, ni jedan tipičan horror film ne može se usporediti sa ovakvom idejom. Glumci su zadovoljavajući, ovdje od poznatijih lica možemo vidjeti Chrisa Hemswortha (Thora), Tima De Zarna, Bradleya Whitforda itd..iako je ekipa smisleno sagrađena od klasične forme žrtava, od zabavljača do macho tipova, u ovom filmu takva gradacija likova dobiva potpuni smisao. Kako film teče, od uvoda prema kraju, prolazi kroz razne varijacije scenarija, a istovremeno se pojačava i smanjuje intenzitet raspoloženja kod gledatelja, meni se osobno najviše svidio kraj filma, tj. zadnjih četrdesetak minuta, kada ovaj horror dobiva potpuno novi oblik, iako je već prešao svoju polovicu minutaže. U međuvremenu film prikazuje razne scene, dijaloge ili geste koje smo mogli vidjeti u brojnim popularnim filmskim hitovima, naravno, sve je odrađeno s određenom dozom humora pa se stoga moglo i uz žanrove horror i triler staviti i komedija, jer me film uspio par puta lijepo nasmijati. Efekti su više dobri nego loši, ima nekih dijelova gdje su podbacili, ali u principu film je ugodan za gledanje i postoje scene koje su me jako zadivjele što se tiče truda oko vizualnosti.




Nekima se neće svidjeti, naslušao sam se i loših kritika, ali za ovaj film moraš biti ljubitelj ovog žanra, barem sam se ja našao u takvoj poziciji, smatram da bi i kod mene film pobrao lošije kritike da nisam privržen elementima horror filmova. Sve u svemu, Koliba u šumi me jako ugodno iznenadila, zadovoljan sam većinom dijelova, ovo je svojevrsna horror parodija, ali bloody dobra parodija...i bloody dobar horror.

02:38 | Komentari (1) | Isprintaj | #

subota, 08.09.2012.

The Possession (2012)




Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Djevojčica na vrtnoj rasprodaji raznih predmeta kupuje čudnu kutiju u koju se odmah zaljubila. Nakon nekoliko dana u obitelji se počinju događati bizarne stvari, a otac počinje sumnjati da je razlog čudnog ponašanja njegove kćeri upravo ta kutija. Kasnije otkrivaju da se u njoj nalazi drevni demon koji ju je opsjeo i moraju naći način da ga zaustave...




Prije nekoliko dana u hrvatskim kinima počeo se prikazivati ovaj film, djelo redatelja Olea Bornedala i produkcijske kuće Ghost House Pictures Sama Raimija. S obzirom da je Paranormal Activity 3 zadnji horror kojeg sam pogledao u kinu, odlučio sam svoje dojmove oko ovog filma iskusiti na velikom ekranu. Čitao sam dosta o ovome filmu i zaista me zanimalo što se još može napraviti oko filmova o egzorcizmu, a pošto smo ih u zadnje vrijeme vidjeli dosta loših (tipa The Devil Inside), nekako nisam očekivao previše. Ali opet, trailer je obećavao, ako ništa drugo. Par inovativnih scena iz trailera svakako me povuklo na instant gledanje čim film izađe. Na kraju svega, na odjavnoj špici filma, mogu reći da sam iz kina izašao pozitivno iznenađen. Iako smo kroz cijeli film već upoznati sa scenama iz filmova o egzorcizmu, bilo je čak i zabavno gledati neke nove stvari koje još dosad nismo vidjeli, kao npr. egzorcizam koji se upražnjava samo u židovskoj vjeri, konkretan predmet zbog čega se sve događa, a čak možemo i vidjeti izgled tog demona kroz par scena, što me je ugodno iznenadilo. Fama oko toga je li film istinita priča ili ne stvarno je bedasta te se tu nema što raspravljati, ono što je dio istine je taj da je priča oko kutije imala svoju gadnu prošlost kod jednog lika koji ju je prodavao na e-bayu, ali sve što možemo vidjeti u filmu je zapravo plod nečije mašte. Ima tu dosta stereotipnih stvari, ali u principu, koliko smo se dosta loših filmova nagledali ove godine, ovo može biti i ovogodišnji highlight žanra. Film stvarno nije loš, a konkurencija mu zasad nije velika.




Lako se može zamijetiti trud koji je uložen oko toga da film bude što uvjerljiviji i inovativniji, da pridonese nešto svježe ovom žanru, koliko god je to teško ostvarivo i gotovo nemoguće. Raspolaže sa nekoliko scena koje su stvarno bile oku (ne)ugodne za vidjeti, a koje su izazvale uznemirenost u kinu kod većine gledateljstva. Scary scene sam očekivao u nemalom broju, a to sam i dobio, i baš kako je bilo najavljeno, film vas barem što se tiče atmosfere neće ostaviti ravnodušnim. Dijelovi priče koje možemo vidjeti u traileru ustvari su i glavni dijelovi posebnosti filma, kao na primjer scena na rendgenskom snimanju ili scena sa prstima koja izlazi iz usta djevojčice. Kad smo već kod lika djevojčice, treba naglasiti da je odglumljena savršeno od strane Natashe Calis, perspektivne mlade glumice, a tu možemo vidjeti i oca kojeg je utjelovio Jeffrey Dean Morgan, također odličan glumac, stoga se da zaključiti kako se nikako nećete razočarati u glumu, jer je daleko bolja od površne, kakvu znamo često vidjeti u ovom žanru. Efekti su također na mjestu, nemam nikakve primjedbe na ono što nam je priča ponudila. Ono što me je razočaralo u filmu je to što stvarno ovdje nećemo vidjeti u globalu ništa novoga te će ovo postati film sa dobrom kino zaradom, ali će ga vjerojatno velika većina pogledati samo jedanput i zaboraviti na njega, upravo zbog toga što film neće ostati upamćen zbog eventualno dvije tri 'svježe' scene. Kraj filma je također bio za očekivati, a sam obred egzorcizma popraćen je nekim već napornim dijelovima, a opet i nekim dobrim. Jedina stvar koja me je stvarno izbila je ta što se egzorcizam, cika i vika kroz hodnike bolnice odvijala bez da se itko drugi pojavio...halo, pa to je bolnica (?!)




Za jedno gledanje film će vam pružiti relativno zadovoljstvo, kako kod koga, moj osoban stav je taj da sam se ugodno iznenadio, film nam ne nudi ništa novo, ali mi nije žao što sam dao 25 kn za ovaj film. Nategnuta vrlo dobra ocjena je po meni zaslužena.

13:42 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 04.09.2012.

Boogeyman 2 (2007)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Priča se vrti oko mlade djevojke koja je u djetinjstvu vidjela kako netko ili nešto ubija njene roditelje, cijelo vrijeme misleći da se radi o nikom drugom nego babarogi iliti Boogeymanu. Deset godina poslije, samovoljno se prijavljuje u mentalnu kliniku kako bi se riješila svojih strahova, no čini se da su je strahovi samo nastavili pratiti i ugrožavati život nje i njenih bližnjih...

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon kino uspjeha prvog dijela, ali i slabih ocjena kod kritike i publike, Jeff Betancourt se odlučio pozabaviti nastavkom horrora iz 2005. godine. No međutim, uveo je dosta velike promjene u serijal koje iskreno nisam očekivao, ali se nisu pokazale uopće toliko lošim idejama. Naime, film je izgubio veliku većinu nadrealnih i fantasy stvari i postao je običan slasher film. E sad...da je ovo zaseban film koji se ni po čemu nije bazirao na Boogeyman serijalu, vjerujem da bi prošao puno bolje kod publike i postao popularan jednako kao i prvi. Jedna od većih promjena u ovom serijalu je upravo ta da se mijenja totalno podžanr u horor svijetu, a to je dosta neobično, na neki način i zanimljivo. Film je direktno izašao na DVD-u i nisu se više ograničavali na PG-13 vrsti filma, nego smo dobili nešto puno brutalnije i onako, više slasherski orijentirano. Ovdje nalazimo sve što se u slasher filmu može naći: početna priča, pojava horror legende, različita ubojstva, zadnja žrtva i twist na kraju filma. Samo iskorištavanje legende o Boogeymanu ustvari aludira na smišljanje nastavka, iako u totalno drugačijem svjetlu, ili, ako hoćete u ovom slučaju, mraku. Sve je to solidno odrađeno i sretan sam što mogu reći kako mi se nastavak Boogeyman serijala više svidio nego sami original. Nadam se da će trojka biti još bolja.

Image Hosted by ImageShack.us

Stvari koje vidimo u filmu su poprilično stereotipne za ovakav tip horrora, nailazimo na pregršt ubojstava tinejdžera, od kojih su neki stvarno brutalni i dosad neviđeni. Ustvari, u toj mentalnoj klinici dr. Mitchell Allen (Tobin Bell) proučava strahove i fobije od nekoliko mladih ljudi, a kada gledatelj otkrije koji su to strahovi i kako se mogu manifestirati, počinju sranja. Ubojica se oplemeni njihovim strahovima i ubija ih na način da sve strahove poveže sa nekim ubojstvom, a ubojica sam po sebi ima dosta creepy masku, možete je vidjeti na slici iznad, dosta je spretan, u par situacija i prebrz kada govorimo o namještanju nekih zamki i teleportacija iz recimo podruma u nečiju sobu, ali to je već toliko puta viđeno da mi više ni ne smeta. Likovi mi nisu ništa posebno, većinom iritiraju sa svojim predrasudama iako su i sami zatvorenici neke fobije, a gluma je čisto ok. Lijepo je vidjeti sada već poznatu horror ikonu Jigsawa, tj. Tobina Bella u ulozi ambicioznog doktora, koji je vjerojatno svojom pojavom privukao na gledanje mlađe generacije, a slatku glavnu glumicu je svakako bilo ugodno pratiti kroz film. Kraj filma je također klasičan, ne vjerujem da ćete se uopće iznenaditi, pogotovo zašto što je nekako istrošen i izlizan, a u nekoliko segmenata i glupav.

Image Hosted by ImageShack.us

Boogeyman 2 je dobar horror. S obzirom da je uspio kvalitetnije naslijediti svog slabog prethodnika i što se radnja preokrenula u moj najdraži podžanr, na kraju sam ostao čak i zadovoljan viđenim. Uopće ne smatram da sam dao visoku ocjenu, jer ovo stvarno nije loš film. Pun je stereotipa i viđenih stvari, ali što više možemo očekivati? Slasheri posljednih godina nisu baš najbolji, tako da je dobro nekad vidjeti nešto bolje. Jedna lijepa trojka je svakako zaslužena.

01:48 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>