ponedjeljak, 28.03.2011.

The Brood (1979)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Frank Carveth pokušava otkriti metode liječenja jednog psihijatra koji se brine za njegovu mentalno poremećenu ženu. Istovremeno, po gradu se odvijaju ubojstva koja su netom povezana sa Frankom i njegovom kćeri, a obavljaju ih mutirana djeca...



David Cronenberg je redatelj i scenarist mnogih horror djela od kojeg sam iskreno pogledao tek dva filma, Videodrome i remake The Fly, sve do jučer kada sam nabasao na ovaj film prilično interesantne, ali tajnovite radnje. Pogledao sam par slika na netu i rekao sam sam sebi da se ovo definitivno mora ubrzo pogledati. Čitao sam i komentare i zaključio da su mu ljudi priklonjeni i da su se zgrozili na par scena u filmu. Dakle...sinopsis koji ste pročitali o filmu možda vam se i ne čini kao nešto posebno, ali kako biste si dokazali suprotno, definitivno se morate baciti na gledanje filma. Opis filma je ajmo reći paravan za ono što se zapravo događa i to je ono što (osim priče i scena u filmu) čini ovaj horror jedinstvenim i zabavnim. David Cronenberg je poznat po tome što u svaki svoj film potajice ubaci i neki autobiografski dio, često koristi monstrume, mutante i insekte i vodi kroz svoja djela uvijek istog glumca, Roberta Silvermana. Iako na par trenutaka spor i djelomično dosadan, Brood je svakako film za popratiti zbog svoje tematike, napetosti i morbidne radnje koja se na svu sreću (zasad) ne može dogoditi u realnom svijetu.



U principu vam radnju ne bih trebao otkrivati ni malo jer se dosta toga krije u detaljima koji se odvijaju tokom filma i teško je stvarno izvući nešto osim radnje koju sam gore napisao, a koja i piše na drugim stranicama. Ubojstva su većinom ograničena, ali shvatit ćete zašto, nema nešto inventivnosti, ali sve u svemu moglo je biti i gore. Efekti koji se događaju tijekom filma, maske su stvarno kvaliteta koja se rijetko viđa u tim godinama. Cronenberg je dao sve od sebe da što bolje predoči ono što je i sam napisao. Gluma u filmu je također odlična, likovi su atmosferični i dosta pridaju cjelokupnoj priči. Već sam napomenuo kako je film dosta spor u nekoliko djelova, npr. jedna scena kada počne možete komotno nešto drugo raditi 3-4 minute, jer se sve to razvuče pa se onda nešto dogodi, pa se razvuče, pa se dogodi...i tako skoro stalno, sve do zadnjih 20 minuta filma kada je potpuna akcija i kada se ništa drugo ne događa osim akcije i bolesnih dijelova, koje nisam ni sam mogao vjerovati da ću vidjeti. Nešto jedinstveno. Iako ovo Cronenbergu i nije među poznatim filmovima, istaknuo se kao jedna kontroverza koja je dizala mnogo buke u to doba, a koja i danas u nešto slabijoj mjeri donosi gnjusne reakcije.



Nije mi uopće žao što sam pogledao ovaj film. Zrači nekom jezom i uznemirujuće je priče. Nisam mislio da ću ikad išta slično pogledati, ali eto, The Brood je dodatno pomakao moje granice u gledanju filmova. Iako na trenutke spor, sasvim kvalitetan i zabavan film.

20:55 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 24.03.2011.

Maniac Cop (1988)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

U New Yorku po noći policija počinje dobivati neobične dojave: netko ubija prolaznike odjeven u policijsku uniformu i to bez nekog opravdanog razloga. U policiji radi puno ljudi...ali samo je jedan ostavio dubok trag u mnogim situacijama i postao glavna tjeralica...



Maniac Cop je film kojeg sam već par godina htio pogledati. Tek sam prije par dana došao u tu mogućnost i sa zadovoljstvom sam ga odlučio pogledati. Sudeći po svim slikama, trailerima i kratkim isječcima, reklo bi se da bi ovaj film mogao biti jedna dobra mindless horror zabava. Dakle, riječ je o jednoj ajmo reć poznatoj horror ikoni, a to je taj policajac koji u svom manijakalnom i lako pamtljivom stilu privodi kraju mnoge živote s ulice. Valja napomenuti da je film polučio još dva nastavka o kojima će kasnije biti riječi. Redatelj sva tri filma je cijenjeni William Lustig koji je zaslužan za filmove Uncle Sam, Maniac početkom osamdesetih i zabavni Vigilante. Osobno, mislim da je ovoj jedna od jedinstvenih scenarija i za to bi trebalo pohvaliti Larrya Cohena koji je i prije surađivao sa Lustigom. Moja očekivanja su se velikom većinom ispunila, Maniac Cop je horrorčić koji me je uspješno zadržao uz naslonjač i koji mi je pružio sat i nešto minuta kvalitetne 80s zabave.



U filmu glume dvije horror legende: Tom Atkins (The Fog, Night of the Creeps, Escape from New York, Lethal Weapon), inače glumac koji je većinom glumio detektive i poručnike u filmovima, te Bruce Campbell kojega pamtimo po serijalu The Evil Dead i po nekim manjim ulogama. Tom Atkins mi je klasično odličan, Campbell je malo slabije i previše ležernije odigrao svoju ulogu. Također, ne mogu se baš pohvaliti ni sa ostalim akterima. Dijalozi u filmu su odrađeni na onaj neki klasičan način, nema nekog pretjerivanja, makar ima previše uobičajenih stereotipa koji su se mogli vidjeti u bilo kakvim akcijskim filmovima. Film teče dosta brzo dinamikom koja se ponekad uspori sa upoznavanjem priče što se na svu sreću ne događa često, te je veoma vješto napravljen odnos između akcijskih i mirnih scena. Sve se poklapa, nema rupa u scenariju i drago mi je da se na to obraćala velika pozornost. Kraj filma otvara mogućnost nastavka, kako sam već rekao. Možda su ubojstva 'nestašnog' policajca pak najzanimljviji dio filma, a trenutaka ubojstva i uhođenja ima dosta, stvarno dosta.



Maniac Cop je jedan klasični 80s horror koji će vratiti u mladost sve starije horrorljupce i koji bi eventualno mogao otvoriti oči mlađim gledateljima o tome kakvi su se dobri i zabavni snimali i davno prije i da nije bilo potrebno toliko efekata niti moderne tehnologije. Ipak, vremena se mijenjaju, pa tako i filmska industrija...ali neke stvari će ostati zapamćene. Veoma simpatičan horror.

20:00 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 19.03.2011.

Paranormal Activity 2 (2010)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što su proživjeli nekoliko navodnih provala u njihovu veliku kuću, obitelj koja se sastoji od oca, žene, kćeri i male bebe stavlja sigurnosne kamere po cijeloj kući koji su danonoćno uključene. Nakon što su doživjeli još puno čudnih stvari, zaključuju da ipak dosta stvari nije moglo napraviti ljudsko biće niti bilo što vidljivo...



Par godina prije dobili smo film koji je masovno postao poznat kao jedan od 'najstrašnijih' horror filmova u posljednje vrijeme. Paranormal Activity je zasad serijal od dva nastavka koji se bavi tematikom nepoznate prisutnosti u nečijem domu. Zašto sam najstrašniji stavio pod navodne znakove? Zato što je to film koji po meni nije ništa pretjerano napet, dok je recimo prije bio naivan, ali opet zabavan i atmosferičan. Review možete pogledati ovdje. 2010. godine dobivamo njegov nastavak koji se zapravo vodi kao prequel iliti nastavak prije prvog dijela, što se tiče radnje. U drugom dijelu Micah i Katie su u posjeti kod Katine sestre i to se sve dogodilo par mjeseci prije nesreće koja je zadesila njih dvoje. Jedna zanimljiva stavka, ali je li ispala uspješna? Napominjem odmah kako mi mišljenje i dalje jako varira oko ovog filma, zato sam mu bio spreman dati jednu solidnu trojku. Ukratko, film me nije ni razočarao, ali bome me nije ni ugodno iznenadio. A ako ćemo iskreno, očekivao sam nešto puno lošije tako da je u konačnici ispalo mnogo bolje nego što sam mislio da će biti. Paranormal Activity je i dalje uznemirujuć i atmosferičan serijal, ali sa nažalost puno rupa, nedorečenih situacija i bezveznih scena.



Cijeli problem koji se vuče kroz film je nedostatak ideja. Scenarist je mislio da si je riješio problem kada je smislio neku osnovu od koje će probati sastaviti sat i pol vremena filma. E, pa to ipak ne ide tako lako, zato i imamo dosta šljamova u današnje vrijeme. Ipak, nije ovdje ispalo ni tako loše, makar je očito to pomanjkanje ideja, pogotovo oko sredine filma, kada se više nije znalo što će se od monotonije napraviti. Lagano sam počeo zijevati, kako bi negdje pri kraju opet širom otvorio oči i počeo budno promatrati. Kraj filma je stvarno jako dobro zamišljen, to je vjerojatno najsvjetliji (ili u ovom kontekstu) najmračniji aspekt filma. E sad, morao bih napomenuti da ako ste pogledali prvi dio, da će vam drugi dio možda čak sličiti i kao kopija prvog. Naravno, ne kažem to jer je stvarno tako, nego pričam o vizualnosti, upotrebama kamere, radnji i toku radnje koji se podudaraju sa prvim dijelom. Nekad je dosljednost dobra, a nekad loša stvar. Da se slučajno ne zabunite, film se snimio kao kamera u prvom licu, znači da ćete vidjeti mnoge scene koji nisu samo snimane sa zidova i sigurnosnih kamera, što mi je jedna od većih mana filma, jer je ta kamera ispala totalno nepotrebna i u puno se banalnih situacija koristila. Gluma je zadovoljila, drago mi je da se tu nije podbacilo, to bi već bilo previše, jer gluma je u ovakvim filmovima jako, jako bitna.



Očekivao sam gore, dobio sam bolje. Nažalost, to ne doseže kvalitetu i originalnost prvog dijela niti će ikad dostići ako budu nastavili sa snimanjem, barem po meni. Pogledajte ovaj nastavak, zašto ne? Mislim da ćete se razočarati jer on upravo ništa novo ne nudi, već par zanimljivih scena, dobre glumce, lijepu vizualnost i nekoliko scary događaja. Ostalo je sve po starom.

19:06 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 16.03.2011.

The Burrowers (2008)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Na divljem Zapadu skupina kauboja i njihovih prijatelja odlazi na put da spase obitelj koju su navodno oteli Indijanci u svoje tabore. Dok putuju prema plemenu, sve više uviđaju da Indijanci nisu uzrok misterioznog nestanka obitelji...



Burrowers je film kojeg sam prije par dana uočio u jednoj trgovini gdje se prodavao sa ostalim DVD-ovima. Kako su taj film i Piranha bili jedini horrori, a Piranhu sam gledao, odlučio sam uzeti ovaj filmić i baciti se na gledanje. Zanimao me ovaj film zbog jednog zanimljivog podatka, a taj je da ću konačno pogledati neki oblik western - horrora. J.T. Petty, koji je režirao ovaj film, bavio se prije i video igricama pa je tako on zaslužan za scenarij Splinter Cella, i režirao je par horrora kao što su Mimic 2 i Hellbenders koji bi trebao izaći koncem 2011. godine. Prije nastanka ovog horrora snimljena je i serija od sedam epizoda istog naziva, koliko zapažam radnja je poprilično ista kao i kod ovog filma. Ako se uputite u gledanje ovog filma, prvi ćete put susresti moderni horror western i to western koji se ne bazira kaubojima i indijancima, nego na monstrumima koji kopaju ispod zemlje. Ne znam koliko je to bilo vjerojatno da će se dogoditi, ali dogodilo. Stvarno neobična kombinacija i drago mi je da sam konačno pogledao neki jedinstveni horror. The Burrowers je stvarno jedan zabavan horror koji mi je ponudio sat i pol dobre zabave, makar ima par mana koje bi svakako valjalo napomenuti, a koje su me zasmetale tijekom ovog jedinstvenog filma.



Velika je greška to što se u većini scena film bazirao uglavnom na uobičajene ratove kauboja i indijanaca, umjesto da se više posvećuje toj nekoj najezdi grabežljivaca, iliti Burrowersa. Kroz cijeli film odvija se neka borba, bilo to s crvenokošcima ili sa monstrumima koji izlaze iz zemlje i koji imaju posebne akcije koje ćete sami otkriti. Uglavnom, jako zanimljiv koncept. Gluma u filmu me nije razočarala, uglavom sam zadovoljan dijalozima i snalaženjem u određenim scenama. Valja napomenuti i izvrstan audio zapis tj. soundtrack koji se snimio za film. Impresioniran sam tim afro-američkim instrumentima, različitim vrstama udaraljki i frulama i gitarama, veoma su pomogle u konačnom dojmu filma. Vizualnost se isto ne treba blatiti, čak štoviše treba ju pohvaliti zbog izvrsnih scena u mraku i zbog općenitih close-up scena sa kamerom. Nažalost, efekti mi nisu na mjestu. Krv, monstrumi u par navrata, neke nadrealne scene...nije to to što se moglo napraviti sa budžetom od 7 milijuna dolara.



Sve u svemu mislim da je Burrowers svakako film za popratiti, žao mi je što se o filmu nije puno više pričalo i što nije malo više primjećen, ali što je tu je. Svi oni koji čitaju moj blog su sad čuli za ovaj film i eto, popratite ga. Neće vam biti žao, pogotovo ako volite western štimung i ako ste u moodu za monstrume ispod zemlje.

00:45 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 12.03.2011.

The Last House on the Left (2009)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Mari odlazi sa svojim roditeljima na vikendicu blizu jezera duboko u šumi. Nalazi se u obližnjem mjestu sa prijateljicom, gdje se susreću sa bandom lopova i ubojica koji ih siluju i ostave da umru nasred šume. Počinje nevrijeme i lopovi se moraju negdje sakriti. Pronalaze vikendicu Marijinih roditelja i tamo odluče boraviti, ali su nadrapali kad otkriju da su roditelji saznali za ono što su napravili njihovoj kćeri...



Još jedan remake koji nam se pogodio 2009. godine sa još par remakeova kao što su Friday the 13th i Prom Night, a to je remake klasika iz 1972. godine koji nosi isti naziv, a taj klasik je napravio Wes Craven. Iako ponešto izmijenjene radnje, karaktera i odvijanja događaja, redatelj ovog filma je nastojao napraviti neku svoju verziju i svoje viđenje onog poznatog horror klasika. Original je probudio mnoge interese, Wes Craven je bio proglašavan manijakom zbog toga što ljudi nisu bili svjesni da je samo prikazao neku realnost koja se može dogoditi bilo kada i bilo gdje na svijetu. No, da se vratimo na remake. Kako sam rekao, radnja je nešto promijenjena, ali ne nužno na bolje. Navikao sam na original, gledao sam ga 2-3 puta, tako da mi je ovo nekakva vrsta šoka jer sam očekivao film istog sadržaja. Ima male razlike, koje su unijele neku svježinu sa mog aspekta jer sam gledao original, ali mogu vam iskreno reći:pogledajte original pa možda onda remake, jer me se remake nije baš nešto posebno dojmio. Dobar je, ali po komentarima sam očekivao nešto bolje.



Gluma u filmu mi se jako svidjela. Tome pridajem veliki plus jer su stvarno bile zahtjevne uloge kod većine i drago mi je što se nisam razočarao. Garrett Dillahunt u ulozi Kruga je bio po meni dobar, makar su ga ocrnili da je možda bio too soft za svoju ulogu, ali ne. Imam dojam da je s namjerom lik Kruga pojednostavljen i ublažen, jer mi se ovako njegov karakter posebno dopada jer više promišlja i vidi se da je vođa antagonističke ekipe. Monicu Potter recimo pamtimo po nekim manjim ulogama kao npr. u filmu Saw ili u Along Came a Spider, također se odlično snašla. Scene nasilja i seksa ne pamtim po nečem brutalnom, viđao sam i puno brutalnije scene tako da vam neće biti nešto pretjerano antifilmski, ali moglo bi izazvati veliki preokret završnog mišljenja o filmu. Film ne traje dugo, ne traje ni kratko, njegova 'lenta vremena' je taman pokrila sve ono što se trebalo izdogađati, makar sam već rekao, na jedan drugačiji način, ali to ćete sami otkriti kad pogledate obadva filma. Film me u par navrata podsjetio na izvrsni Eden Lake, kojeg sam komentirao prije dva mjeseca. Atmosferičan je, napet i dosta realistički prikazan bez ikakvog pretjerivanja.



Mogu stvarno reći da Last House rimejk nije loš film, čak je vrlo solidan, ali po meni ne može dostići tu sirovu kvalitetu originala, makar mi je drago da se u moru loših remakeova pojavio jedan dobar. Nije mi žao gledanja, mislim da biste mogli baciti oko.

21:44 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 09.03.2011.

Amusement (2009)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tri djevojke koje se znaju još od djetinjstva susreću se sa manijakalnim ubojicom koji im izgleda nudi nešto iz njihove prošlosti što one još ne znaju, te povezuju događaje i pokušavaju saznati tko ih pokušava ubiti.



Ne baš nešto svježa radnja, zar ne? Cijelo vrijeme dok sam promatrao ovaj film, u glavi mi se vrtila radnja iz 8 godina starijeg filma Valentine. Strukturno nije ni slično, jer Valentine film pokazuje kronološkim slijedom, dok nas Amusement odmah baca u središte radnje i ponekad nas sa retrospekcijom vraća u prošlost čisto da saznamo što se zapravo dogodilo. Ali, radnja je skoro pa ista. Par djevojaka iz prošlosti koje su napravile nešto nekom, pa sada im se ta osoba osvećuje u sadašnjosti na razne račine. Priča je podijeljena u tri dijela, za svaku djevojku po jedan dio, a završni ih sve prebacuje u sadašnjost i gledamo što se upravo sada događa. Pretjerano mi takva podjela uopće nije jasna, mislim da je čak lakše bilo napraviti film gdje će sve tri glumice spojiti u jednu ili više scena, ovako je ispalo čudno, konfuzno i u prvih pola sata nedorečeno. Amusement, ako ga prevedemo znači zabava...pa, mene ovaj film nažalost nije zabavio, niti mi je stvorio nešto zbog čega ću ga pamtiti.



Odmah da raščistimo bez spoilera pitanje o manijaku iliti ubojici koji je glavni antagonist ove priče..riječ je o ubojici kojeg su prozvali The Laugh zbog zaraznog smijeha kojeg će djevojke pamtiti cijeli život...složit ću se nažalost sa mnogim ljudima koji su gledali ovaj film, a to je da je ta vrsta smijeha totalno očajna i uopće nije ni zanimljiva, a kamoli strašna. Takvu vrstu smijeha možemo vidjeti u crtićima poput Ice Age-a i sl., ali da to predstavlja nešto strašno ili uznemirujuće, ne, bome ne. Kako sam već napisao, priča je podijeljena u tri dijela, pa ću ukratko opisati mane i vrline svake:
Prva priča opisuje djevojku koja sa svojim dečkom putuje autoputom i gdje se susreće sa kamiondžijom i sa jednim vozačem i tako njih troje kreira vozački konvoj jer svi idu na isto mjesto. Djevojka nije znala da je jedan član konvoja psihopatski manijak koji ju je spreman ubiti...priča je kratkog trajanja, 10 do 15 minuta, ali me užasno počela smarati u zadnjih 5 minuta. Prvi 'dio' je bio dobar samo na početku, kad ni sam ne znaš što će se točno dogoditi, a dogodilo se nažalost loše, što za likove, što za gledatelje.
Druga priča otvara poglavlje o drugoj djevojci koja zapravo i glavni lik ovog filma. Ona mora čuvati djecu jednu noć dok je njena teta na nekom putu. Klauna kojeg vidite na posteru filma ćete vidjeti i u ovoj priči. Osobno, moram reći da je ova priča odlična, napeta, uznemirujuća, čisto slasherski oblikovana, sa istim, ali bolje prikazanim manijakom.



Treća priča opet vraća neki apsurd i monotoniju prve priče, tako da mi se treća nije svidjela i nakon odlične druge, sve mi opet pada u vodu. Treća djevojka sa svojim dečkom ide pronaći svoju prijateljicu koja se zadržala u nekom domu za retardirane osobe (?), gdje opet viđamo našeg manijaka. Zanimljivo, ali lik uspije raditi tri stvari istovremeno i točno zna gdje se sve tri djevojke nalaze. Kiks, veliki kiks.
Na kraju mogu samo reći da preskočite Amusement, dobio je prosječnu ocjenu upravo zbog druge priče koja ga je izvukla iz pakla monotonije i nelogičnosti.

21:44 | Komentari (0) | Isprintaj | #

nedjelja, 06.03.2011.

The Last Exorcism (2010)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Kontroverzni američki velečasni pridobiva vjernike na svoje lakomislene i eksluzivne govore i pri tom ih približava vjeri. Dobiva poziv od obitelji Sweetzer da obavi egzorcizam na jednoj osobi, na što on pristaje i vodi ekipu koja o njemu snima dokumentarac za sobom. Sve što je dosad bilo namješteno, okrenut će se protiv njega...



Prije nešto više od mjesec dana prešao sam na MaxTV, ne iz osobnih razloga, nego sam htio vidjeti kako funkcionira i ta TV mreža. Kao što većina vas zna, uz njega se dobije i videoteka preko koje se mogu kupovati filmovi po cijenama od 10-15 kuna. Malo sam bacio pogled i naišao sam na ovaj film koji je već po forumima, najavi i traileru dosta toga obećavao. Nije mi bio problem uz mjesečni račun pridodati još 15 kuna, pa sam ga sa zadovoljstvom krenuo gledati u kasne večernje sate. Oni koji me prate već znaju da volim gledati filmove koji dotiču teme dobra i zla, odnosno religijski nastrojene koncepte za scenarij. Ovdje smo imali prilike vidjeti još jedan slučaj egzorcizma, odnosno istjerivanja demona iz duše neke osobe. U ovom slučaju to je bila 16-godišnja djevojka koja će našem glavnom protagonistu stvarati velike probleme. Last Exorcism je film kojeg sam od početka do kraja popratio s velikom pažnjom i film je opravdao sve moje ideje o tome kakav bi mogao biti: napet, uznemirujuć i zabavan.



Snimalo se tehnikom prvog lica, što znači da je kamera u dinamičnom pokretu, kao da vi sami snimate film. Mislim da je ideja naknadno pala i čak uopće nije ispala loše, dobro se prikrpala uz konačni izgled filma. Možda je jedan od manjih problema što se u par scena jednostavno ne vidi ništa, doslovno mrak pred očima, ali to je zadržano možda pola minute. Scene sa napetim događajima su jako dobro popraćene sa rakursima kamere i sa kvalitetnom glumom koju posebno pohvaljujem, jer od poznatih glumaca susrećemo samo možda Patricka Fabiana, iliti velečasnog Marcusa. Gluma je na jako visokoj razini. Kraj filma je mnoge ostavio u dilemi o krajnjem dojmu filma, ali mene je čak i ugodno iznenadio i dobro je pasao filmu taj uvrnuti twist. Preokrenut će vam cijelo mišljenje o filmu, vjerujte. Na dobro ili na loše. Zanimljivo je da je film snimljen za nešto više od 2 milijuna dolara, a već je prošle godine zaradio puno više od samog uloga, a to je oko 20 milijuna dolara. To govori o festivalskom i DVD uspjehu ovog filma.



The Last Exorcism je svakako film za popratiti, nikako nećete ostati ravnodušni i dojam će vam biti ili isti kao moj, ili potpuno različit. U svakom slučaju, ako ste jedan od horror ljubitelja, ne biste smjeli ovo propustiti. Veoma dobar film.

18:44 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 03.03.2011.

Triangle (2009)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Ekipa prijatelja odlazi na krstarenje sa svojom jahtom na Atlantski ocean gdje ih od mirnog putovanja odvaja neobično iznenadno nevrijeme koje ih prevaljuje jahtu. Nevrijeme koje se brzo maknulo rezultiralo je pojavom velikog putničkog broda na kojeg su se ukrcali kako bi potražili spas...ali umjesto spasa našli su nešto što nikad nisu mogli očekivati...



Volim misterije. Oduvijek sam bio zaljubljenik u Bermudski trokut, Zonu sumraka i ostala paranormalna područja diljem svijeta. Postoje mnoge teorije o svemu tome, ali o tome nećemo govoriti na ovom mjestu, google is your friend. Kako sam dosta upoznat sa ovom temom i ovakvom vrstom filmova, već neko vrijeme htio sam pogledati tajanstveni Triangle koji očito govori o slučaju Bermudskog trokuta, ali na jedan posve drugi način. Skupina ljudi koja završava u vrtlogu neobične oluje je, iako sam sada malo spoilerski raspoložen, sekundarna stvar ovog filma. Pravu temu i primarnu stvar ćete otkriti sami, uglavnom, nešto nevjerojatno i totalno neočekivano. E sad...odmah da vam napomenem da je film jako konfuzne naravi i da ćete se jako morati potruditi da u potpunosti shvatite o čemu je stvarno riječ, bez da provjeravate neke forume i odgovore na temeljna pitanja filma, a ta su: kako? zašto? čemu sve to? Triangle je jedan žešći mindfuck film.



Uz to što je mindfuck i jako spleten, toliko je i zabavan i atmosferičan. Zamislite tu situaciju - petoro prijatelja na brodu koji je doplovio iz davnih vremena pokušavaju pronaći spas i rješenje novonastalog problema, kojeg je svjesna samo glavna glumica, a to je Melissa George, simpatična i jako sposobna glumica koja je uvelike pridonijela atmosferi sa svojim paranoičnim, a kasnije vještim ponašanjem. Na početku film mi je bio dosta mlak, kasnije se radnja počela zakuhtavati, tu mi se film najviše svidio, i na kraju mi se opet nekako previše to sve razvodnilo. Daleko od toga da je film dosadan, ali ima par scena koje su previše oduljene pa tako stvaraju monotoniju koja se, na svu sreću, pojavljuje u rijetkim mahovima. Ne mogu reći ni da sam pretjerano zadovoljan ovim psihičkim utjecajem na gledatelja, mislim da su možda čak i malo pretjerali te da su mogli to puno zanimljive napraviti. Ali, što je tu je, mislim da je i ovako sasvim korektno i u granicama kvalitete.



Pogledati ili ne pogledati Triangle? Mišljenja sam da biste trebali, žešće će vas uvući u stolicu i uvodit vas u veliku konfuziju koja traje sat i pol vremena. Moglo se tu puno toga poboljšati, ali nema veze. Prilično sam zadovoljan viđenim i sa velikim čuđenjem sam završio gledanje filma. Je li to dobro ili loše, gledajte sami.

23:45 | Komentari (1) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>