utorak, 30.10.2012.

TerrorVision (1986)




Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Jedna obitelj promijenila je svoj televizijski satelit kako bi mogla hvatati programe diljem svijeta. Međutim, programi koje su oni uhvatili nisu samo obuhvatili naš planet, već je satelit počeo primati signale koji omogućuju dolazak vanzemaljaca...




Recenziju za ovaj film pišem dva tjedna nakon što sam pogledao ovaj film, nikako nisam mogao uhvatiti vremena da je ranije napišem. Ova horror komedija bavi se nekom vrstom alien tematike, naravno, moram napomenuti ovaj dio za komediju jer je film praktički od početka do kraja sprdačina. Osamdesete u punom svjetlu, no moram napomenuti da je to svjetlo toliko 'tmurno' i beznačajno da će vam se brzo ugasiti želja za gledanjem još nekog ovakvog sličnog filma, a osamdesetih ih je bilo napretek. Radnja je zanimljiva, mogla se od toga čak i napraviti dobra zajebancija, a televizija ipak nije bila u ono vrijeme kao što je u ovo, pa se i s tog aspekta može gledati kao na mogući plus, koji naravno nije iskorišten. Je li bilo pitanje manjeg budžeta, konzumiranja nekakvih opijata ili jednostavno manjak inspiracije i kvalitete, ili možda svo troje...nije bitno. Bitan je odgovor, a film nam na sva tri pitanja odgovara sa da, jer je naprosto uspio upropastiti sve što se upropastiti da i od onog 80-s štiha ostao je samo dim. Nekom starijem ljubitelju žanra ovaj film bi i mogao pasati, no mene uopće nije impresionirao. U nekim ovakvim sličnim filmovima još i mogu prijeći preko onoga: 'ma ajd, to je klasik, bedast je, ali zabavan', ali TerrorVision kod mene nije prošao. Dovoljan je sasvim pristojna ocjena za njega, a samo zato što me je ipak uspio nasmijati sa nekim svojim budalaštinama, neće biti negativan.




Film prati nekakvu vrste opičene obitelji koja se kroz banalnu radnju čini još luđom. Iskreno, sama njihova pojava nije mi bila smiješna, kako je vjerojatno planirano, nego me je čak i iziritirala. Nekako mi se čini da je sve pretjerano u pokušaju da bude zanimljivo. Kako priča prolazi kroz svoju bizarnost i razne nelogičnosti, tako se monstrumi počinju pojavljivati. E sad...izgled čudovišta ne bih okarakterizirao kao nešto loše, ali dobro pogledajte fotografiju iznad i zaključite sami o kakvom je filmu ovdje riječ. A sliku ispod također ne bih previše komentirao, samo da vas obavijestim da je ova zelena stvar na glavi 'meduze' ustvari trebala biti nakupina zmija. Da. Nisam siguran koliko će vas to uspjeti nasmijati, ali mene nažalost nije impresionirao scenaristov humor. Film također dijeli poveznice sa mnogim drugim žanrovskim filmovima i filmovima drugih žanrova, tako da ovdje ustvari nećete vidjeti ničeg novog, osim pokoje nebuloze ili nekoliko ajmo reći upadljivih scena sa čudovištem ili sa samim karakterima. Gluma je toliko očajna da je ona stvarno smiješna. Od bedastih likova dobivamo još bedastije glumce. Kako bi stvar bila bolja, stvari se poprilično mijenjaju sa čudovištem, pa pri sredini filma možemo vidjeti i određenu simbiozu između ljudi i vanzemaljaca...facepalm na razini. No to nije sve...scene smrti su svakako nešto što dugo nisam imao prilike vidjeti, toliko je toga lošeg, da se jednostavno ne mogu odlučiti koja je smrtna scena gore ispala. Očito ekipa koja je radila film ne poznaje granicu humora koji može prerasti u nesmiješnu bljuvotinu. Kraj filma je također bedast, a do njega sam, nakon jedno sat vremena filma, morao malo odspavati. Temperatura je učinila svoje, ali definitivno i film.




Ako se već želite okušati sa horrorima iz osamdesetih godina, slobodno preskočite ovaj film. Nije donio ništa novoga, a gubiti vrijeme možete i na puno bolje načine. Btw, ovo vjerojatno nikad ne bi pogledao da nisam bio bolestan ležao u krevetu i upalio Cinestar Action/Thriller, gdje je nekim čudom ovo bilo prikazivano.

19:27 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 25.10.2012.

Aliens (1986)




Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Planet nastanjen alienima se počeo naseljavati, ali kontakt sa svemirskom bazom je izgubljen. Svemirski marinci su poslani da istraže u čemu je stvar, ovog puta sa impresivnim oružjem, ali teško vjerojatno da će to biti dovoljno za ono što ih tamo čeka...




Drugi dio serijala nastavlja se odmah na jedinicu, odnosno 57 godina kasnije, nakon katastrofe koja se dogodila na svemirskom brodu Nostromo. Časnica Ripley upala je u hibernacijski san i njena kupola kojom je putovala raspućima svemira pronađena je od strane svemirske vojne jedinice. Naravno, nitko nije povjerovao u njenu priču sa Alienom, a još više zbog toga što je planet, kojeg je Ripley opisala da je pun tih čudovišta, odavno nastanjen sa ljudskom populacijom. Ubrzo kreću problemi koji će uhvatiti posljedice do kraja filma...
veliki sam fan ovog serijala, ovo je jedan od manjeg broja horror filmova kojeg smatram odličnim, a jedan od najboljih nastavaka, koji je možda čak i bolji od jedinice. To dokazuje i činjenica da je film osvojio čak 2 oskara, što je jedan više od samog originala! Redatelj ovog dijela je popularni James Cameron (Titanic, Avatar, Terminator 2), uhvatio se i priče i režije, što je rezultiralo apsolutnim pogotkom. Ponovno sam pogledao redateljevu verziju, koja je izašla nekoliko godina kasnije, a obuhvaća i neke dosad neviđene scene i trajanje filma se zbog toga produžilo na čitavih 150 minuta. Radnja se proširila na više likova, tako da je makljaža ovdje više zastupljenija te je broj žrtava skoro pa poduplan. Mislim da ne moram puno duljiti o ovome filmu, osim da sam pun pozitivnih dojmova i da će mi se svakim gledanjem taj dojam još više poboljšati.




Horrori sa alien tematikom uvijek su mi bili zanimljivi, prvenstveno zato što se u realnom životu, odnosno u bespućima svemira tako nešto stvarno i može pojavljivati, vjerovali mi to ili ne. No da sada ne idem u neka znanstvena razglabanja i da se usredotočim na film, upravo ta realnost i mogućnost događaja ovaj film čini još strašnijim, pogotovo 80-ih godina kada je ovaj film napravljen. U filmu možemo naići na gotovo sve, sva emocionalna stanja ovdje su prisutna, a gotovo da i možemo pronaći djelić svakog filmskog žanra u remek-djelu. Kako bi rekli: za svakog po nešto. Upravo tu činjenicu poboljšavaju briljantni glumci, dobro poznati Lance Henriksen i neki od Cameronovih, danas već redovnih pojava u njegovim filmovima. Pomno odabrana ekipa vođena je još brutalnijom Sigourney Weaver koja kako već znate utjelovljuje jedinu preživjelu časnicu Ripley, a ova uloga pomogla joj je da postane jedna od najpamtljivijih heroina u svijetu filmova. Atmosfera u filmu je doslovno jeziva, gotovo klaustrofobična. Mračni kutovi svemira, raspušteni planet, još mračniji brod..idealna podloga za poveći broj akcijskih i horror scena. Akcije ima pregršt, uistinu film nije naporan za gledanje i jako ga je lako pratiti. Efekti koji se provlače kroz filmu su toliko dobri i kvalitetno odrađeni da se jednostavno gledatelj može prepustiti uživanju u film. Cameron je jedan od boljih majstora za takve stvari, a to dokazuju i njegovi kasniji uradci. Ako ćemo povlačiti paralele između prvog i ovog dijela, možemo reći da je Cameron promijenio tok Scottovog filma, na način da je čisti horror pretvorio u pregršt akcije i nešto avanture, no jasno je vidljivo da je ostao dosljedan originalu po mnogim aspektima, toliko vjerno da se teško može i pretpostaviti da je riječ o dvojici različitih redatelja.




Nadam se da sam vam sa svojim obolom uspio dokazati da ovaj serijal nikako ne smijete propustiti, pogotovo prva dva filma koji su ovaj žanr podigli na visoku razinu. Udobno se smjestite i krenite u avanturu, naravno, kronološkim slijedom filmova. Aliens je dosljedan nastavak, možda čak i mrvicu bolji od jedinice, što je bilo jako teško za ostvariti. Čista petica!

23:38 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 23.10.2012.

The Walking Dead S03E02 - Sick

Image Hosted by ImageShack.us

Ocjena epizode: 4,5 / 5 thumbup

Ekipa je naišla na skupinu zatvorenika koji su preživjeli invaziju zombija. Kako bi što bolje surađivali, sklopili su dogovor da će im Rick i ekipa očistiti ćeliju od zombija u zamjenu za brdo hrane. No, dogovor ubrzo krene krivim koracima...

Image Hosted by ImageShack.us

Druga epizode treće sezone na svu sreću nije ništa manje kvalitetnija od prve, iako je akcije ipak nešto malo manje. No, to je jako slabo zamjetno, jer se sada uključuju i dramatični prizori sa Hershellom koji je nakon amputacije onesviješten i pitanje je hoće li se pretvoriti u jednog od walkera ili ostati normalan.
Promijenilo mi se mišljenje oko nekih likova, nakon druge sezone gdje su bili totalno antipatični i iritantni, sada su nekako više privrženi uz ekipu i ponašaju se znatno normalnije. Serija se podijelila u dvije ekipe: pratimo Ricka i ostale kako pokušavaju pronaći mir u zatvoru, a druga ekipa čini Andreu i Michonne kako neprestano traže trajno mjesto za ostanak. Iako se ne pojavljuju u ovoj epizodi, očigledno je da će se treća epizoda bazirati osamdeset posto na njima. Vidimo i promjene kod nekih likova koje se inače ne bi očekivale, što mi se dosta sviđa, jer je serija zasad sve samo ne predvidljiva, osim ako ne čitate strip.
Zanimljivo je to što se nikad ne zna tko će sljedeći nastradati, bio on jedan od glavnih likova ili netko potpuno nebitan. Situaciju koju smo imali u drugoj sezoni bila je da se znalo što se događati dvije do tri epizode prije samog događaja, što je svakako gubilo na atmosferi. No ovdje praše jako neočekivano i to je ono što je privuklo još više gledatelja.
Još jedna odlična epizoda.

13:20 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 16.10.2012.

The Walking Dead S03E01 - Seed

Image Hosted by ImageShack.us

Ocjena epizode: 5 / 5 thumbup

Početkom ove godine svjedočili smo kraju druge sezone, a odmah potom najavljena je treća sezona za koju je rečeno da će se prikazivati na jesen, što se i dogodilo.
Pred nama je treća sezona popularne i kvalitetne serija The Walking Dead, koja se odmah nastavlja na događaje iz druge sezone. Za one koji nisu upoznati sa raspletom, Rick i njegov tim napustio je zapaljenu farmu i krenuo živjeti na 'on the road' način. Napokon pronalaze sigurno utočište za grupu i za trudnu Lori, a kako je to utočište prepunjeno zombijima, Rick mora donijeti neke odluke koje će grupu dovesti u potencijalnu opasnost...

Image Hosted by ImageShack.us

Treća sezona je startala odlično. Čak štoviše, mogu reći da mi je ovo najbolja epizoda dosad u cijeloj seriji. Bez ikakvog pretjerivanja, nakon solidne druge sezone dobiti ovakvo nešto je u najmanju ruku iznenađujuće. Hrpa dinamike, akcije, nekoliko odvojenih minuta za odnose među likovima je koncept koji je nadmašio sva moja očekivanja. Čista petica je zaslužena.
Mjesto radnje koje će nas pratiti vjerojatno kroz većinu sezone je zatvor, a koliko sam čuo, radnja direktno pokušava pratiti radnju iz stripa, pa se nadam da će se kreatori potruditi što više akcije naći na ovako interesantnom mjestu zbivanja. S druge strane, imamo i onu 'drugu' ekipu, a to je Andrea sa misterioznom crnkinjom, koju smo mogli vidjeti i u najavljujućem traileru za treću sezonu. Novi lik dosta obećava i ne vjerujem da će nam ponuditi manje akcije od one veće ekipe.
Kako sam rekao, skoro u svakom trenutku možemo nazočiti ubijanju zombija, što je ustvari jako dobro, jer sa trećom sezonom kao da se naglo promijenio odnos prema pravljenju serije i iskreno se nadam da će se koljačina nastaviti u ovakvom tempu. Kraj ove epizode to i daje za naslutiti.
Iskrena preporuka za treću sezonu, ako još niste počeli gledati ovu seriju, svakako krenite od nule, jer vam ovako ništa neće biti jasno.

13:48 | Komentari (0) | Isprintaj | #

petak, 05.10.2012.

Alien (1979)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Posada svemirskog broda Nostromo probuđena je iz sna kako bi provjerila SOS signal koji dolazi s obližnjeg planeta. Dok istražuju, otkrivaju da se ustvari ne radi o signalu za pomoć nego o signalu upozorenja, jer na tom području se nalazi nešto jako opasno...

Image Hosted by ImageShack.us

Kako sam i najavio u prethodnoj recenziji, danas ću vam predstaviti svoje mišljenje o jako popularnom filmskom hitu, legendarnom djelu Ridleya Scotta, Alienu. Prije nešto više od pet godina na ovoj se adresi već nalazila recenzija ovog filma te još od drugog i trećeg nastavka, ali su recenzije bile pune spoilera i praktički cijele su se sastojale od otkrivenih informacija te tijeka radnje, pa sam tih nekoliko prvih recenzija s veseljem obrisao. Zaželio sam se ovog serijala još početkom godine, kada sam čuo da će izaći nekakva spojnica na serijal, a zove se Prometheus, o kojemu će kasnije biti riječi. No sve u svemu to mi je poslužilo da ovaj blog osvježim sa pravim remek djelima, a tokom ovih godina sam nažalost nailazio više na promašaje, nego na potpune zgoditke.
Vjerujem da vam se ne mora puno govoriti o ovom filmu, spada u jedne od klasika žanra, a svakako se može ubrojiti među najbolje filmove svih vremena. Pogledao sam Director's Cut verziju iz 2003. godine, sa digitalno poboljšanim rješenjima i jasnijom slikom. Svakako je toplo preporučam. Kako smo u narednih 30 godina dobili uzaludne spinoffove serijala, Alien je po meni i dalje na tronu ovakvih tipova filmova. I teško da će ga nešto srušiti, jer ako ćemo uspoređivati današnju tehnologiju i ondašnju, onda svakako kapa dolje redatelju i cijeloj ekipi koja je od sebe dala maksimum i Alienu priuštila najveću filmsku nagradu, jednog Oscara.

Image Hosted by ImageShack.us

Radnja prati posadu broda kako se upućuje na planet, pa s njega odlazi sa još jednim putnikom. Priča je kvalitetna, odlično posložena i jako je laka za pratiti. Nema nikakvog kompliciranja, što je svakako pošlo filmu za rukom da pridobije ogromnu pozornost gledatelja, pogotovo u ono vrijeme, kada je ovakva tehnologija bila gotovo nevjerojatna za vidjeti. Svakako pažnju valja dati i efektima, koji su u potpunosti maestralni, a to dokazuju i česte pojave nakaznog vanzemaljca, razne svemirske putanje i sam brod koji je kompjuterskom tehnologijom uspio predočiti zanimljivu sliku i omogućiti uživljenost u cijeli projekt. Ako je film imao neke propuste oko vizualnih dijelova ili oko opreme broda, savršeno su prikriveni i ne ostavljaju nikakav dojam neprofesionalnosti. Glumci su također odlično odabrani, glavna heroina Sigourney Weaver koja utjelovljuje časnicu Ripley je odlična, a tu su u Ian Holm, Tom Skeritt...i ostatak ekipe koja se uvjerljivo nosila u skladu sa situacijama.
Sva ta pozornost koja se okupila oko filma rezultirala je sa još tri nastavka, pa smo tako dobili serijal koji se bavi ovim monstrumom, a o njemu se vjerujem ne treba puno govoriti, osim da je jedan od najopasnijih i najneuništivijih antagonista koje smo ikad susreli. Napetih scena ovdje ima napretek, a sam tagline filma koji glasi 'In space, no one can hear your scream' savršeno je uspio dočarati atmosferu kakva je u filmu. Jako malo izlaza, bezbroj opcija za umrijeti, mala količina protagonista, nezgodan neprijatelj...pravi horror.

Image Hosted by ImageShack.us

Alien je u najmanju ruku preokrenuo žanr naopačke. Kvaliteta koju sadrži dovela je na sam vrh žanra, te je postao obavezno štivo za svakog filmoljupca. Osobno mi je ovo jedan od najdražih horror filmova, čisto remek-djelo. Recenzija izgleda subjektivno, ali vjerujte mi, nemam ni jedne riječi zamjerke barem za prva dva dijela ovog uspješnog serijala. Ako još niste, obavezno pogledajte redateljevu verziju.

14:09 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>