ponedjeljak, 21.06.2010.

Horror of Dracula (1958)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što je vampirolog Jonathan Harker napao grofa Drakulu u vlastitom dvorcu, vampir putuje u obližnje mjesto kako bi napao i vampirizirao obitelj njegove zaručnice. Jedini tko im može pomoći je dr. Van Helsing, Harkerov prijatelj i također vampirolog i napravit će sve da priječi daljnje smrti...



Ah...moram priznati da rijetko kad posegnem za starijim filmovima od 1960-te, a još manje sežem za takvim vampirskim filmovima. Ali, kako se ono kaže, što se mora nije teško. Draculu iz 1958 sam smatrao nekom obavezom za pogledati još prije godinu dana, ali me uvijek nešto odbijalo, valjda zato što nisam imao volju gledati nešto starije. Makar sam imao osjećaj da će biti dobar film jer ubraja se kao jedan od vampirskih klasika sa Christopher Leeom kao Draculom i dosta scena se prikazuje kao jedne od najboljih scena u horrorima takve vrste. Na kraju krajeva, mogu reći da me Horror of Dracula uopće nije ostavio ravnodušnim i bio mi ga je užitak pogledati. Makar je tema o grofu Draculi već onda bila ekranizirana dosta puta, i to dosta puta uspješno, ovaj film iskače jer u njemu ima nešto posebno uznemirujuće, osim toga jedan je od prvih ako ne i prvi horror s vampirima u boji, ali nisam siguran.



Atmosfera u filmu je jednostavno spooky. Vizualno film je odličan i s užitkom ćete ga pogledati do kraja ako imalo volite old school filmove. Jezivi Dracula, valja se priznati, je stari dobri već spomenuti Christopher Lee kojeg možemo vidjeti i u današnjim svjetskim filmovima poput LOTR trilogije, Sleepy Hollow, Tale of the Mummy itd...užitak ga je bio gledati kao predstavnika zla...što većinom u filmovima i je. Osim njega, tu se našao još jedan klasičan glumac, a to je pokojni Peter Cushing, koji je u jednoj od važnijih i poznatijih uloga utjelovio detektiva Sherlocka Holmesa. Dobri glumci tu, atmosfera je odlična, scene s vampirizmom su u ono vrijeme bilo čudo tehnike, danas pomalo smješne, ali svakako zamjetljive i dobar redatelj je zapravos sve što vam treba da se napravi jedan klasik i odličan film. Samo da napomenem da je za ovaj film zaslužan redatelj koji je napravio dosta filmova o Frankensteinu, mumiji, vukodlacima i sl. Svaka mu čast i na ovom uratku.



Kratki osvrt na ovaj klasik...iako iskreno nisam pogledao Draculu sa Lugosijem iz 1931., a znam da trebam, mislim da je ovaj Dracula ispao jako, jako dobar i imam osjećaj da bi mu se za nekoliko godina mogao ponovno vratiti...jedan od boljih vampirskih filmova.

13:01 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 19.06.2010.

The Fourth Kind (2009)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon misteriozne smrti muža doktorice Abigail Tyler, ona nastavlja njegova istraživanja o nestancima ljudi u malom mjestu u Aljasci i shvatila je da svako u svojim noćnim morama ima jednu povezanost: svakog su posjetila čudna i neljudska bića. Problemi nastaju kada pacijenti postaju nesnosni i bijesni, a doktorica i sama otkriva da joj snovi postaju isti kao i kod pacijenata...



The Fourth Kind je konačno jedan od filmova sa izvanzemaljcima koji se našao na mojoj listi gledanja. Jedan od rjeđih novijih filmova koji se iscrpno i ozbiljno bavi tom tematikom sa susretima sa alienima. Inače, susreti četvrte vrste (kako naslov govori) su otmice i proučavanje ljudi, s time se prvenstveno bavi ovaj film i sve je to nekako zanimljivo konstruirano. Film je inače baziran prema istinitim događajima te se u filmu stalno pojavljuju prizori iz stvarnog života, odnosno arhivske i realne snimke s početka 21. stoljeća. Koliko je to uvjerljivo i autentično, prosudite sami. Paralelno sa realnim snimkama prikazuju se scene iz filma te se vidi očito nastojanje redatelja Olatunde da nas uvjeri kako je to sve zapravo...stvarno. Mene nije uvjerio, jer problem kod filma je taj što je užasno spor i mlak. Taman kada kreće obrađivanje teme i radnje koja treba postajati sve napetija, sve padne u vodu i gledatelj se doslovno može zapitati čemu sad ova bezvezna scena kad je od toga mogla nastati strašna i napeta scena? Problem je manjak ideja i mlak interes.



No valja priznati da je ovo redateljevo prvo ozbiljno djelo i sa ozbiljnim glumcima pa se još to nekako i probavi, ali stvarno se moglo malo bolje potruditi oko realizacije filma i stvaranja onog horrora, a ne oko prikupljanja podataka i svesti film na to da bude prikazan kao jedan dokumentarac.
Efekata u filmu nešto previše i nema, vizualno je ugodan oku i prilično sam zadovoljan viđenim. Osim toga, film upotpunjuje i Milla Jovovich koju uvijek mogu rado pogledati, a tu se nađe i još par glumaca koje smo imali prilike vidjeti. Gluma? Nešto iznad prosjeka, ne govorim za Millu, nego za 'njene pacijente', odnosno sporedne glumce koji su sa svojim načinom ispali dosta nerealni. Minus za to.
Nema nekih pretjerano napetih scena, osim par screamova i iskakanja iz kadra, pomicanje kamere. U usporedbi sa napetim trilerom 'The Signs' sa Gibsonom, ovo je smijurija što se tiče napetosti.



Šteta, makar film stvarno nije loš, može se pogledati bez problema, ali smeta me to što znam da se mogao bolje napraviti i da je za to imao velikih potencijala. Valjda je danas tako sa skoro svim novijim filmovima. Tematika sa vanzemaljcima je stvarno širok pojam i ako se od filma ne želi napraviti zajebancija, treba sjesti i dobro proučiti što se događalo svih ovih godina u realnom svijetu pa onda na temelju toga napraviti i film.
Nije loš, ali moglo je puno bolje.

11:43 | Komentari (1) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 14.06.2010.

Brain Damage (1988)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

It's A Headache From Hell!

Običan mladić iz predgrađa New Yorka postaje žrtvom jednog zla koji mu obuzima tijelo, a to je mali mozak koji mu sa svojom energijom u mozgu stvara supstance od kojih halucinira i ubija ljude.



Nekoć davno stvoren je podžanr horror i akcionih filmova koji se zove splatter film. Stvorio je velik interes kod gledatelja, bio to pozitivan ili negativan interes. U biti, riječ je o filmovima koji ne prezaju pred ogromnim količinama krvi, prolivenim organima i zanimljivim i neobičnim načinima ubijanja. Poslije vrlo dobrog filma Bad Taste, na red mi je došao film koji je izašao godinu dana kasnije, a to je djelo Franka Henenlottera o mozgu koji upravlja ljudskim mozgovima. Prilično inovativno, ne?
Eh pa...htio sam pogledati ovaj film već i ranije ali sam ga se sjetio jer sam prije par dana gledao dokumentarac o mozgovima i pokusima kojima sam se prilično gadio, pa sam uzeo Brain Damage u ruke i krenuo po njemu. Što reći? Nisam siguran da sam dobio onakvu zabavu kakvu sam želio, ali film sam po sebi je sasvim ok za ubiti sat i nešto vremena. Zanimljiva radnja koja se događa u filmu upotpunjena je sa zanimljivim (iako jefitinim) kreacijama, maskama, efektima, pa čak i jeftinim glumcima, koji su uglavnom jedna od većih mana ovog splatter filmića.



Da razlučimo jednu stvar: sve scene u kojima se pojavljuje to stvorenje zapravo su s ciljem komično i krajnje nestručno, ali opet bezbrižno napravljene. Mislim, čim vidite s kakvim negativcem u ovom filmu imate posla, smijat ćete se :) Slika gore pokazuje ga iz profila dok liku štrca plavu tekućinu u potiljak.
Iako vam sada sve zvuči kako, zašto, čemu reći ću vam da zapravo ne trebate stvarati neku preveliku filozofiju općenito gledajući splatter ili druge filmove tog kalibra jer i da se ima određena svota novca da se napravi kvalitetan remekdjelski film, splatter to neće dopustiti. Baš te komične scene u filmu pridaju određenu ljepotu i zabavu tijekom gledanja, zato je žanr ovog filma zapravo humoristični horror. Redatelj nije uložio previše truda birajući protagoniste jer svo troje (troje glavnijih glumaca) nije me, pa skoro uopće zadovoljilo. Iako film ni jednom ne zabrazdi u trenutke dosade, što je pohvalno, zabavnih scena i scena kasapljenja možda ima malo i previše pa se dobije dojam da redatelju (koji je ujedno i scenarist) nije baš previše dalo razmišljati o nekim detaljima razrade priče, bitan je bio početak, sredina i kraj.



Ako tražite način da na neki način ubijete dosadu ili višak vremena, a pogotovo ako volite 80s atmosferu u horrorima, onda je Brain Damage svakako film za vas. U protivnom, neće vam biti ništa posebno. Ja sam imao tu sreću da je bilo ovo prvo pitanju, sat i pol rupe u danu. Sasvim ok splatter filmić.

18:01 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 10.06.2010.

The Reeds (2009)



Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

No outs...

Šestero prijatelja okupi se kako bi provelo vikend na brodiću u području punom trske i ogromog jezera. Sve bi išlo po planu da nisu otkrili kako tamo boravi prokletstvo i da je strašna tajna skrivena u poljima trske...



Već 5. film kojeg sam pogledao s ovogodišnjeg After Dark Horrorfesta...što reći? Imam neki dojam da ove godinu nisu baš briljirali sa izborom filmova, a moje ocjene su nekako podijeljenje...kad bih sve stavio u jedan koš ispalo bi da je sve to nekako bilo ispod prosjeka. The Reeds definitivno spada u tu skupinu loših filmova. Redatelj Nick Cohen imao je tu neku neuspješnu i nerealnu viziju sa spajanjem šestero Britanaca u jedan dosadan i naporan film. Ovo će biti dosta kratka recenzija, samo da vam u par točki objasnim zašto se ovaj film pod hitno mora izbjeći. Pod hitno.



Prvo: film je neviđeno iritantno napravljen. Većina radnje obitava u mračnom ambijentu i kamera jednostavno nije kvalitetna. To govorim zato što se u filmu dosta toga zapravo ne može vidjeti, što je svakako ogroman problem kod bilo kojeg filma.
Drugo: Glumci. Majko moja, ovakve glumce nije imao ni zasad najlošiji film sa Horrorfesta, The Graves. Nikog poznatog, ama baš se nijedan nije pokazao u nekom boljem svijetlu i u nekom boljem filmu. Radilo se na jeftinoći definitivno. Ali kako se ono kaže: Koliko para, toliko muzike...
Treće: Film nema zapravo neku posebnu radnju, izgleda kao da se u filmu sve spontano događalo, koliko god to nije istina. Dok se dočeka da se nešto dogodi vlada neka iritantna muzika koja ni na koji način ne može uplašiti gledatelja. Osim toga, mjesto radnje mi se također ne sviđa, otkrijte ga sami.



Ovo je samo kratki i oskudni pregled ovog ionako oskudnog filma. Reeds svakako preskočite u širokom luku, najblaži izraz za ovaj film je totalna iritacija i nepreglednost filma. Glavna glumica mi je malo svjetlo u ovom mraku, ali sve ostalo pada u vodu. Loš film.

16:22 | Komentari (0) | Isprintaj | #

petak, 04.06.2010.

Swamp Thing (1982)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Science transformed him into a monster. Love changed him even more...

Alice Cable je znanstvenica pozvana iz Washingtona da prikupi podatke i da asistira kemičara Aleca u istraživanju nove formule koja biljci daje znakove života i borbu za opstanak. Eksperiment kreće u krivom smjeru kada Aleca proganja njegov rival Arcane koji se želi dočepati formule pod svaku cijenu...eksperiment je eksplodirao i Aleca pretvorio u močvarno čudovište...



Jaooo, miline! Swamp Thing je jedan od najranijih filmova kojeg sam ikad pogledao, sjećam se da sam imao taj stari VHS iz Jadran Film produkcije i još ga uvijek imam i da sam kao pican uvijek volio kod bake otići pogledati taj film, tako da sam ovaj film pogledao sigurno najviše puta u životu. Kako se kao mali nisam previše obazirao na subtitleove jer mi je slika na neki način sve pokazivala, film mi se činio kao savršeni akcijski primjerak. Danas, nakon skoro desetljeća, mogu reći kako mi se (normalno) mišljenje spustilo o filmu koliko god da mi je on drag i mio bio. Tek nedavno sam postao svjestan da je tvorac ovog djela ujedno i zaslužan za mnoge poznate i cijenjene horrore tipa The Hills Have Eyes, Last House on the Left, Nightmare on Elm Street, Scream i dr., a to je zacijelo vam poznati Wes Craven. Mišljenje o filmu? Koliko god film bio vizualno lažan ili možda malo neautentičan s obzirom da je ekranizacija stripa, smatram da je i dalje solidno akcijsko horror djelo.



Da, film je prepun akcije i u sat i pol vremena filma skoro svake 2-3 minute možemo vidjeti scene tuče, pucanja, tjeranja pravde i ostalih scena, koje svakako gledatelj mora cijeniti jer mu to omogućuje da film pogleda do kraja. Naravno, kao i većina starijih filmova neki efekti se nisu mogli dovesti do savršenog obrađivanja, pa tako ima nekih gluposti poput uništavanja džipa koje danas izgleda smiješno. Transformacije u filmu nisu loše odrađene, ima tu zanimljivosti i zrači nekim posebnim načinom. Lako se da primjetiti da je maska i cijeli kostim Swamp Thinga gumeni kostim.
O likovima u filmu mogu reći sve najbolje, osim sa strane Reggia Batsa, koji je utjelovio malog Juda, kojem totalno nije pasala uloga i redatelj ga je komotno mogao izbaciti, ne samo glumca, nego i lika. Adrienne Barbeau je jedna od poznatih lica u horror filmovima, kao i njene obline, pa je tako unijela dozu svježine u ovaj film i bilo ju je zanimljivo vidjeti kako bježi močvarom od vojnika. Odlična gluma kao i kod kemičara Aleca kojeg glumi Ray Wise, a kasnije Swamp Thinga Dick Durock.



Nema tu nešto previše filozofije, Swamp Thing je svakako film za ekipu i bio mi ga je gušt pogledati čak i nakon 10 godina stanke, iako danas ima nekih stvari preko kojih jednostavno ne mogu prijeći. Dobar adrenalinski film.
Btw ima neke poveznice i nastavak Return of Swamp Thing, ali njega nikada nisam pogledao jer jednostavno nisam si htio uništiti dojam prvog. Danas kada baš gledam sve, mogao bi i on doći na red.

15:13 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>