ponedjeljak, 17.05.2010.

No Man's Land: The Rise of Reeker (2008)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Smell how it all began...

U jednoj od američkih zabiti pljačkaši bježe iz kasina i voze ozlijeđenog ortaka do najbliže benzinske postaje gdje su se trenutno nalazili šerif i njegov sin. I dok pljačkaši pokušavaju pobjeći od policije, ubrzo saznaju da im ona nije jedina prijetnja i da ih sve ganja nešto puno lošije...



Poznato vam je u naslovu ovo Reeker, jel? Eh, pogodili ste...ovdje je riječ o nastavku zabavnog djelca po imenu Reeker iz 2005. godine u kojem je bila riječ o stvorenju koje na jako čudan način i jako čudnog izgleda ubija ljude koji prolaze napuštenim dijelovima Amerike, takozvanim 'pustinjama'. Na početku ovog filma gledatelj uspijeva saznati malo više o prošlosti Reekera te kako je sve to zapravo krenulo. Ubrzo se radnja prebacuje u sadašnjost gdje se kasnije upoznajemo sa ostatkom glumačke ekipe i ubojstva kreću. Moram reći da nakon dosta dobrog prvog dijela nisam očekivao ovakav korak unazad, jednostavno Reeker dvojka je blijeda kopija originala, odnosno drugi i neuspjeli pokušaj istog redatelja Davea Paynea u nastojanju da nam pretoči zanimljivost i inventivnost originala na drugi dio. Ali đaba...kad jednom pogledate nešto novo, drugi put će vam to biti staro i dosadno, samo u drugačijoj verziji. Od toga se sastoji No Man's Land.



Uglavnom...u ovom dijelu vidimo ponešto drugačija ubojstva, još više gadosti, što je najbitnije i drugačijeg Reekera, bez kapuljače. Kao i u prvom dijelu, svake minute se nešto mora događati, što vam svakako ne može stvoriti dosadu, Dave Payne na to računa i dobro to odradi. Makar je prvi dio napetiji od drugog, ovdje vidimo više brutalnosti i više likova koji su nekako antipatičniji i tromiji.
Jedna od najvećih gluposti u filmu je razvodnjavanje problema, odnosno kada dolazi do neke ubojite scene ona se pretvara u humorističnu scenu, koja ni debilu ne bi bila smiješna. Ima jedna i novost u filmu: pojava nevidljivog zida (?)...no dobro...
Efekti u filmu nisu previše zastupljeni, ali i ovo malo što ih ima nije baš zadovoljavajuće i autentično.



Dvojka u svakom slučaju nije zadovoljila, nije to ono što sam očekivao pa i unatoč lošim komentarima gledatelja. Šteta, prvi dio je ponudio nešto novo, da bi već drugi dio stao na kraj kvaliteti ovakvog tipa horrora. No Man's Land ima i drugi naziv: neinventivnost.

11:09 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 15.05.2010.

Omen III: The Final Conflict (1981)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

The power of evil is no longer in the hands of a child...

Damien je postao odrastao čovjek u zadnjem nastavku trilogije. Naslijedio je tvrtku svog oca i postao je američkim ambasadorom. Postaje i svjestan svojih mračnih moći te pokušava sa par svojih saveznika osvojiti svijet. Par talijanskih svećenika zna njegovu istinu i sa specijalnim bodežima pokušavaju doprijeti do njega i zauvijek maknuti antikrista sa ljudskog svijeta...hoće li uspjeti u tom?



Nakon kraće pauze na red je došao i treći nastavak kojeg sam pogledao prije kojih 5-6 dana, ali nešto je Blog.hr štekao pa sam odlučio sad napisati kada je recimo 'proradio'. Sad ću pokušati biti što kraći jer mom gradu prijeti nestanak struje zbog prekrasnog vremena vani...
Dakle...Omen III ide 20-tak godina unaprijed nakon drugog nastavka i odmah ću reći da je to zapravo jedan od najvećih nedostataka filma i mišljenja sam da se film nije ni trebao snimiti jer ima totalno nepotreban nastavak već ionako završene priče. Mislim da je Omen serijal ipak krenio u krivom smjeru jer je ipak prvotna bit bila da antikrist bude dijete, jer na neki način tako bude u svim vjerovanjima i mitovima. No, dobili smo što smo dobili, tako da ne vrijedi govoriti što bi bilo kad bi bilo, nego recenzirati ovo što je, ajmo reć uzaludno stvoreno.



Da ne sumnjate u kvalitetu filma, on je skoro pa na istoj razini snimljen kao i dvojka, Paramount ima opet svoje prste u ovom nastavku i potrudili su se dovoljno da naprave kvalitetu sa načinom snimanja u ovih 100 min trajanja filma. Iako je ovaj dio za dosta nivoa dosadniji od prijašnja dva, ima dobre i zanimljive načine ubojstava, a neke od njih rijetko kad, možda i nigdje ne viđamo. Osim toga, imamo i jakog predstavnika Damiena, po meni legendarni Sam Neill, glumac kojeg stvarno cijenim. Odradio je svoju zločinačku ulogu jako dobro iako je tada još izgledao mlado, ali pristajao je ulozi. Nakon svih ovih pluseva film naravno ima i svoje nedostatke, glavni sam naveo, a tu se još nalaze i bedasti dijalozi, dosadne i nezanimljive scene kao što sam već rekao.



To je to...trilogija je završena. Početkom 90-tih dobivamo i četvrti nastavak Omen serijala za kojeg zasad znam da nema veze sa prijašnjim nastavcima i da je riječ o nekoj djevojčici. Vidjet ćemo i to u roku od par dana. Omen III je film koji je bespotrebno snimljen, ali eto...u ovih sat i pol gledanja bio je ugodan oku i popratio sam još jedan film u kojem se nalazi Sam Neill. Neloše, neloše...

03:04 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 11.05.2010.

The Unborn (2009)



Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Evil will do anything to live...

Casey je mlada djevojka kojoj se u zadnje vrijeme počinju pričinjavati duhovi i jedan dječak i otkriva kako će do kraja imati problema sa trudovima i životom ako se na neki način ne riješi zla koje ju okružuje...



Nažalost, morao sam prekinuti gledanje i komentiranje Omen serijala jer sinoć nisam u nekom omanjem društvu htio gledati trojku Omen serijala, jer bi vjerojatno većini bila nerazumljiva, pa smo pogledali Daybreakerse, film koji po meni nije horror i Unborn, film koji nažalost je horror. U gledanje filma nisam ulazio ni sa kakvim očekivanjima, čak smo ga nasumično i krenuli gledati, ispostavilo se da to nismo trebali napraviti jer Unborn je jedno od većih sranja nastalih prošle godine. Čitao sam nešto prije bio o njemu i vidio sam da je imao poprilično loše kritike, većinom oko toga da je radnja bože sačuvaj i da je film jako dosadan. Dragi moji, to je nažalost velika istina. The Unborn je film kojeg sam jedva jedvice uspio pogledati do kraja, i to samo zato što je lijepa glavna glumica Odette Yustman i zato što je film popraćen sa par uznemirujućih scena.



Pod te uznemirujuće scene mislim na pojavljivanje tih duhova ili nakaza, neke su dosta dobro obrađene i ajmo reć napete, a druge su totalni šit i totalna suprotnost nasprem dobrih. Tako da ne možete ništa očekivati od ovog filma dok ga gledate, morate samo biti dovoljno uporni i strpljivi da čekate da se nešto dogodi što bi recimo malo uzdiglo film iz paučine. Radnja je totalno glupa i nekako kao da joj fali neka ravnoteža, sve je razbacano i glupo spojeno, neke dijelove saznajemo i prije nego što se dovede neki zaključak oko nastajanja problema.
Scene sa dječakom su zamorne, antipatične i zapravo gledatelj ne gaji nikakve osjećaje prema glumcima, koji su ionako svaki na svoj način loši, osim recimo glavne spomenute glumice i Garya Oldmana, kojeg je lijepo vidjeti u svakom filmu.



Otišlo mi je sat i pol vremena u dim...ali nije ni prvi, ni zadnji put. Unborn iliti Nerođen je film kojem se 10000% više nikad neću vraćati, ionako sam ga morao gledati malo na preskokce. Dosadan i bedast film.

22:17 | Komentari (1) | Isprintaj | #

petak, 07.05.2010.

Omen II: Damien (1978)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

The first time was only a warning...

Pratimo događaje iz prvog nastavka gdje je Damien jedini preživio od svoje obitelji te ga usvaja Richard Thorn, Robertov brat. Sada ima 13 godina i upisao je vojnu akademiju gdje postaje svjestan svojih mračnih moći. U međuvremenu, Zlo se rješava svih onih ljudi koji sumnjaju u Damiena da je antikrist...



Nastavljamo sa Omen serijalom. Prvi dio sam pogledao jedno barem 4 puta, dok njegove nastavke nisam imao prilike ni jednom popratiti. Vrijeme je za dvojku. Ovdje vidimo drukčijeg Damiena, starijeg i ne više toliko jezivog, utjelovljuje ga Jonathan Scott Taylor, kojega kasnije nigdje nismo uočili kao ni glumca Damiena iz prvog dijela. Gregory Peck je u prvom dijelu 'umro', a ovdje vidimo također jednog poznatog pokojnog glumca Williama Holdena, koji je umro 3 godine kasnije nakon snimanja. Mislim da se oko dvojke nema što previše pričati jer je takoreći, napravljena jako slično kao i prethodnik. Trajanje filma je minutu dvije razlike i film je vizualno i po nekim spletovima događaja jako slično napravljen. No, ipak ne znam koliko bi mi se to svidjelo da sam prvo pogledao ovaj, pa tek onda prvi dio, ali nema veze, Omenov drugi nastavak je ispao zapravo dosta zanimljiv i zabavan.



Iako iskreno ovaj dio nije trebao imati toliko trajanje jer je izgubio tu napetost koju je imao original, nije previše ni smetalo to jer je film ispunjen zanimljivim likovima i zanimljivom radnjom. U filmu se povećava broj ubojstava, ali su nekako previše obični s obzirom na to da mračnu silu nitko ne može zaustaviti i da može napraviti što god hoće. Ali evo dat ću primjer dobrog ubojstva: doktor ulazi u lift i odredi si kat na koji želi ić, međutim lift ga odveze 10 katova iznad i naglo ga počne spuštati, kada je pao, još u šoku pogine od električne žice koja pada i prepolovi mu tijelo. Yeah, good one ;)
Efekti nisu previše korišteni što je sasvim opravdavajuće i zadovoljan sam tom nekom jednostavnošću filma. Ali, postoji jedna veća mana filma: ima previše bezveznih dijaloga i puno se bezveznih scena ubacilo samo da bi se na neki način prikazala Damienova moć. Bezveze.



Uglavnom, drago mi je na neki način što sam pogledao i ovaj nastavak, makar nije nešto posebno ako ga uspoređujemo sa jedinicom, ali kao jedna individua je sasvim zabavan i pristojan. Vrijeme je za trojku.

11:28 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 04.05.2010.

The Omen (1976)



Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Our final warning...

Američki ambasador Robert Thorn saznaje da ne može imati djecu sa svojom suprugom te bez njenog znanja posvaja dijete tvrdeći da je njihovo. Nakon par godina otkrivaju pravu istinu i prošlost roditelja malog Damiena i počinju sumnjati da su posvojili pravo malo zlo, Antikrista...



Ah, gdje su nestali ti dani kada su se pravili ovako dobri filmovi? Zlatne 70-te godine gdje smo dobili neke od najvećih horror remek djela, poput Carrie, Halloween, The Exorcist i npr. ovaj film, horror koji je dobio Oskara i 8 nominacija.
Vjera...kao i u spomenutom Exorcistu, ona je simbol cijelog Omen serijala, koji broji 4 nastavka i remake ovog filma iz 2006. godine. Kako već duže vrijeme razmišljam baciti jedan Omen maraton, mislim kako je došlo vrijeme i za to, tako da ovaj mjesec ili većinu očekujte pretežito recenziranje Omenovih filmova.
Što je toliko odlično u ovom filmu? Kada bih sad nabrajao, samo bih bezveze nabacao, pa ću ja to razdvojiti po odlomcima:
Jednostavnost: Omen je jedan od onih filmova koji je na što jednostavniji način snimanja i razvitka priče pokušao ispasti što elegantnije i bolje, u čemu je zavidno uspio. Sa što manje napora se pokušalo napraviti zapravo što više i to je ono što mene zadivljuje pri ovom hrabrom pristupanju.



Scenarij: Svaka čast, Davidu Seltzeru skidam kapu na priči. Sve je tako dobro odrađeno, nema ni trunke dosade i monotonije u priči, sve je savršeno popunjeno i bez rupa u scenariju. Možda je to i najbolja, makar je teško odlučiti, sekvenca u ovome filmu.
Glumci i gluma: Mislim da je svatko bio briljantan na svome području, ali volio bih izdvojiti Gregory Packa i zahvaliti mu što se ovako dobro unio u priču i što je gledateljima uspio dočarati istinsku bol čovjeka koji ima problema sa svojim djetetom. Valja spomenuti i Harveya Stephensa kao malog Damiena, koji je takav mal i ružan savršeno pristajao ulozi nekog demona.
Ima još tu nekih pojmova, ali sam ove izdvojio kao neke od najvažnijih i najboljih. Omen je stvarno film koji gotovo pa nema mane. Oni koji pročitaju ovu recenziju, a nisu gledali film, mislim da imaju dovoljno razloga da krenu, jedino ako ste toliki protivnik starijim filmovima.



Kako to obično biva, nastavci nisu uspjeli napraviti ono što je original postigao, ali sam čuo da nisu ni toliko loši. U svakom slučaju, uskoro ću se i njima posvetiti. The Omen je film kojeg svakako treba više puta popratiti, remek djelo.

00:32 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>