nedjelja, 26.08.2012.

Boogeyman (2005)




Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tim je kao dječak bio svjedok nasilnoj smrti svog oca, govoreći kako ga je ubila babaroga. Kako mu je to utjecalo na daljnji život, otkriva tek kada mu se noćne more počnu vraćati nakon nekoliko godina...




Boogeyman je jedan od onih filmova kojeg sam pogledao preko 5 puta, a svaki puta sam uspio zaboraviti o čemu je bila riječ. Posuđivao sam ga u videoteci, imao godinama u svojoj kolekciji, pa sam ga na kraju izgubio. No, prije nekoliko mjeseci mi se ukazala prilika da za jako jeftinu cijenu kupim sva tri filma iz trilogije, pa sam prije par dana odlučio staviti prvi nastavak po šesti put u svoj DVD player. Ništa se puno nije promijenilo, Boogeyman je u principu i dalje prosječan, čak bi se moglo reći i loš film dobre produkcije, koji je u kinima zaradio poprilično dobru lovu te je vjerojatno zbog toga iznjedrio još dva nastavka. Drugi i treći dio nikada nisam pogledao, ali sada ću se sigurno prepustiti i njima, jer unatoč tome koliko je ovaj film slab, vratio mi je nostalgiju na prošle godine. Mnoge je razočarao iako je horror hit kojeg svaki ljubitelj horrora poznaje, ako ga već nije gledao, sigurno je čuo za poznatu legendu o takozvanoj babarogi, stvorenju koje napada djecu koja nisu dobra i govori im se kako se trebaju čuvati mraka, jer Boogeyman iliti po naški babaroga tamo obitava. Simpatično, kao idealno za snimiti horror film. No, još nisam naišao na kvalitetan film što se tiče te dječje scary priče.




Od odlične uvodne scene pa na dalje film počinje stvarati samo klišeje, nepotrebne dijelove, vraćanja u prošlost koja nisu interesantna, nijednu strašnu scenu i kao papar na vrhu torte, blesav kraj. Baš to, apsolutno ništa nažalost nije vrijedno gledanja osim uvodne scene koja i naginje gledatelja da film krene gledati dalje sa nekim visokim očekivanjima, ali mu se ona brzo strmoglave. Efekti u cijeloj toj priči čak su i dobri, nisam našao nekih zamjerki, osim toga što se lice, odnosno sama pojava Boogeymana svela na minimum. Znam da mi je bio dosadan upravo zbog toga što se ništa konkretno ne pojavljuje, a te famozne nazovi jezive scene stvarno nisu dostojne naslova kao što je 'Boogeyman'. Kao što je jedan lik u jednoj recenziji napisao, doslovno sam iskašljao strašnije stvari od ovog filma. Koliko god to bilo smiješno, nažalost više je tužno. Gluma u filmu je pristojna, makar nikad ne bih dao glavnu ulogu licu kao što je Barry Watson, jednostavno me njegova pojava nije nimalo impresionirala i u ovom filmu mi izgleda više kao neki ljigež koji plače za mamom nego kao netko tko se treba obračunati sa čudovištem iz mraka.
Film je vizualno jako dobar, dobra produkcija je učinila svoje i tu imam samo riječi pohvale, što je je, film je s te strane ugodan za gledanje, jer je napravljen dobar kontrast svjetla i mraka, a za film kojem je tematika mrak, super se to iskoristilo.




Kako god, drago mi je što sam ga opet pogledao jer sam ga zaboravio prije recenzirati i što sam vratio neka sjećanja, ali sve osim toga pada u vodu. Boogeyman neće apsolutno nikoga uplašiti niti impresionirati. Dao sam mu prosječnu ocjenu jer sam dosta subjektivan što se tiče ovog horrora i što već godinama tražim neki dobar film na ovu temu, a ovo je najbliže što je uspjelo dočarati ono što je htjelo...makar i dalje dosta loše. Nadam se da će dvojka ili trojka biti bolje.

16:32 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 21.08.2012.

And Soon the Darkness (2010)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Dvije prijateljice iz Amerike odlaze na putovanje Argentinom biciklima, gdje odsjedaju u nekom hotelu kako bi se ujutro ukrcale na lokalni bus. Kako su zakasnile na bus, ubrzo se svađaju i razdvajaju, a stvari krenu loše kada jedna od njih nestane, a druga je mora pronaći prije nego joj se nešto užasno dogodi...

Image Hosted by ImageShack.us

Jedan info odmah na početku: ovim filmom nismo dobili ustvari ništa originalno, jer kao što neki već znaju ovo je remake istoimenog filma iz 1970. godine, gdje je promjena takva da se u originalu dvije Britanke upućuju u Francusku, dok se ovdje radnja prebacuje preko bare. Iskreno, uopće ne vidim da ovaj film ima ikakve reference na horror žanr, jer sve što se ovdje događa može se svesti pod kriminalistički triler. Radnja me se nije baš previše dojmila, jednostavno sam imao prilike na moru nabasati na ovaj film pa rekoh, zašto ga ne bih pogledao. No ispalo je da sam se po ne znam koji put prevario...jednostavno film je loš. Loš je iz nekoliko razloga koje ću probati iznijeti bez puno antipatije prema istima. Osim što je strašno spor, ovaj 'horror' nema nikakvu posebnu radnju. Ustvari, sve što se reklo u kratkom sadržaju filma može se uokviriti kao kompletna priča. Ništa pretjerano zanimljivo, u potpunosti neinventivno, a ionako slabašnu radnju uspjeli su pogoršati sa monotonim scenama. Na svu sreću, film raspolaže sa nekoliko pozitivnih dijelova koji su ga malčice popravili, ali nažalost ti dijelovi nimalo nisu bili presudni, niti su toliko bitni.

Image Hosted by ImageShack.us

Od prelijepog krajolika do zanimljivog koncepta snimanja gledatelji barem mogu dobiti lijep ugođaj mjesta radnje, sve dok se to ne pokvari pri nekakvoj sredini filma, kada ustvari trebaju krenuti zapleti. Prekrasne dvije glumice također uljepšavaju mračne strane filma, a to su Amber Heard i Odette Annable, ali njihova gluma nije nešto što me pretjerano impresioniralo. Nažalost, otprilike su to svjetliji momenti, apsolutno ništa drugo nisam uspio uvidjeti kao dobru točku filma, jer osim što mu treba više od polovice filma da se nešto konkretno počne događati, toliko su i ti finalni događaji zapravo jako mlaki, banalni i nezanimljivi. Jad i bijeda koja je sačinjena od loših dijaloga, bespotrebnih likova i nerazumljivih scena jednostavno ne može postati nešto bolje. Ovakvi filmovi se uopće ne bi trebali ni snimati, jer ovakve slučajeve otmice možemo naći u tisuće boljih filmova, a remake me je toliko uspio razočarati da ću morati na neko poduže vrijeme preskočiti gledanje originala, koliko god bio kvalitetniji i bolji.

Image Hosted by ImageShack.us

Već mi je puna kapa tih remakeova, toliko sam ogorčen njima jer baš svaki film na kojeg uspijem nabasati bez pomoći interneta u zadnje vrijeme je remake. Pola njih sam već odgledao, tako da nije bilo potrebe da ih recenziram ovdje. And Soon the Darkness jedan je od najboljih primjera kako treba izgledati loš remake. Onaj koji narušava ugled originala u stopostotnom smislu.

16:31 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 11.08.2012.

Don't be Afraid of the Dark (2010)




Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Mala djevojčica poslana je od svoje bolesne majke da živi s ocem i njegovom djevojkom u starinsku ogromnu kuću preminulog vlasnika...tamo otkriva stvorenja koja je počinju opsjedati i žele je učiniti jednom od njih...




Ovaj film mi je na repertoaru bio već duže vrijeme, no htio sam prvo pogledati original pa se onda uputiti u gledanje remakea. No, kako su me razni drugi poslovi obustavili i kako sam sada bio na moru samo sa remakeom, odlučio sam pogledati prvo ovaj film. Da, za one koji ne znaju, riječ je o još jednom u moru remakeova koji su nas pogodili ovih godina. Original datira iz 1973. godine, a radnja je promijenjena u nekim detaljima koji ne utječu bitno na film, ali stvaraju određenu razliku između totalnog copy/paste remakea i nešto svježijeg i drugačijeg. No, kako god, nisam se naslušao dobrih kritika na ovaj film, nitko ga ustvari ne smatra dostojnim horrorom, a čuo sam da je i Guillermo del Toro podbacio u svojem viđenju filma, tj. u obnavljanju starije verzije. Unatoč njegovim mračnim idejama film je i meni nažalost teški prosjek, nisam se nadao da će biti ovako nezanimljiv, prosječan i težak za gledanje, a na težinu mislim na monotoniju same priče. Ne vjerujem da ću se nakon ovoga ubrzo baciti i na original, jednostavno zato što me sama radnja nije uspjela osvojiti, previše je nedorečena i unatoč tome što je nesvakidašnja, nisam našao ništa što bi me privuklo na drugo gledanje. Don't be Afraid of the Dark jednostavno nije uspio.




Međutim, u filmu ima nekih pozitivnih stvari, kao što je gluma djevojčice koja ima ogroman potencijal, a iza sebe već ima dosta filmskih i serijskih uloga. Vjerujem da ćemo je za 5-6 godina gledati u nekom blockbusteru. Atmosferičnost i vizualnost filma također je jedna od lijepih stvari, iznenadio sam se kako je kuća prelijepog interijera i eksterijera, a sam film podsjeća na neku lošiju bajku. Stvorenja koja se pojavljuju u filmu stvarno su užasna, očekivao sam nešto puno bolje i zanimljivije, no na kraju ispada da su to neki demončići koji me nimalo nisu uspjeli scimnuti ni stvoriti neku uznemirenost. Iako su napravljeni bez nekih pogrešaka tijekom snimanja, žao mi je što su upravo oni antagonisti. Film obiluje sličnim scenama, koji na kraju kod gledatelja rezultiraju dosadom i nezainteresiranošću. U tolikoj kući i sa tim malim stvorenjima puno se toga više moglo napraviti, i da se uvelo više likova koji bi postali žrtve napada, mislim da bi mi film puno bolje sjeo. Ovako je to sve odrađeno premlako, da nije bilo tih stvorenja i jedne 'krvave' scene, ovo bi slobodno mogao biti nekakav blijedi trilerčić. No, kako sam rekao, scena za uplašiti se napravljene su na minimalnoj razini, uopće ne razumijem što je tomu razlog, kada već nema krvi, očekivao sam barem 4-5 dobrih trzavica, ali iznenadio sam se koliko horrori danas mogu biti nedorečeni i mlaki...




Dobro je što traje samo sat i pol vremena, jer mislim da bi sve više bilo previše. Ovo je jedan od remakeova koji nije uspio pretočiti ideju originala, ili je to pokušao prikazati drugačije, ali mi je samo dodatno ubio volju da gledam 40 godina starijeg prethodnika. Loše, blijedo, mlako...

16:31 | Komentari (0) | Isprintaj | #

nedjelja, 05.08.2012.

Devil's Playground (2010)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što finalni nivo testiranja jednog novog proizvoda takozvane farmaceutske kompanije na volonterima pođe u totalno krivom smjeru, volonteri postaju nasilno bolesni. Kako se nuspojave pogoršavaju, volonteri postaju nasilni, atletski brzi i vješti i spremni za ubijanje, a njihov ugriz može zaraziti svakog zdravog čovjeka...

Image Hosted by ImageShack.us

Vratio sam se sa ljetovanja, nakon odlično provedenih desetak dana na suncu i plaži odlučio sam se vratiti na svoj blog i pritom recenzirati sve što sam pogledao dok sam bio na moru. Brojka nije naročito velika, tu je bilo 5-6 horora, ali nisam mogao dopustiti da nešto što mogu gledati kod kuće gledam dok sam na nekom zabavnijem mjestu. No, kako god, jedan od tih horora bio je Devil's Playground, djelo redatelja Marka McQueena, mladog i kvalitetnog redatelja koji je 2010. dobio nagradu za najboljeg redatelja u Velikoj Britaniji za ovaj film. Vjerojatno vas naslov ni po čemu ne bi asocirao da je ovo ustvari nekakva vrsta zombie filma, gdje su zaraženi ustvari još uvijek 'živi' ljudi, ali zaraženi i toliko nenormalni da vas jako asociraju na one iz 28 Days/Weeks Later filmova. Ne bih sada pronalazio sličnosti između tih filmova, iako ih ima u nemalom broju, nego bih se volio fokusirati na sam film. Misleći da ću pogledati još jedan crapy horror uradak, u kojemu će zombiji biti maksimalno klišejizirani i bedasto napravljeni, a glumci obični paničari, totalno sam se prevario. Dobio sam jedan od boljih zombie filmova ovih godina. Sad, koliko ih ima dobrih, to je jako diskutabilno, ali svakako Devil's Playground jedan je od onih koji nisu za baciti. Ljestvica za vrh nije teško premostiva, tako da je ovaj film unatoč nekim kvalitetama, ipak ostao samo dobar. Ne mogu ga ocijeniti ničim boljim osim trojkom, jer ne bi bilo u redu prema ostalim filmovima koji su puno više napravili za jednaku ocjenu...

Image Hosted by ImageShack.us

Vizualno film je prekrasan za gledanje. Daje se puno pažnje na nekakve zanimljive detalje koji iako nisu bitni, interesantni su za vidjeti. Film je stvarno ugodan oku te odajem priznanje za taj dio. Gluma je također na razini, makar ima nekih likova koji su iritantni od samog početka, vjerujem da je to normalna stvar za ovakav tip filmova, da jednostavno u vama izazovu zgražanje prema njima pa da na kraju i sami postanu žrtve svojih glupih postupaka. Glavni tip Cole, kojeg utjelovljuje Craig Fairbrass je po meni dosta dobar tip heroja, iako su malo previše u njega ulagali kao u nekog wannabe spasitelja cijele ekipe, a ustvari kao običan smrtnik, koji je usto i zaražen virusom, ne može tako lako biti. Dobra strana filma je po meni i najbitnija, a to zaraženi...kako sam rekao, oni su neka vrsta zombija, koji dobivaju iznimne sposobnosti, vještinu i gotovo atletsku brzinu, a jako su teško riješeni sa jednim metkom...s obzirom da su tako jaki, malo mi je glupa činjenica da se članovi ekipe sa 1-2 zombija zajebavaju po 5 min, a nekad njih 30 riješe u 2 min, no dobro, malo nelogičnosti uvijek je prisutno.
Ono što me je zasmetalo kod filma je ta nekakva stalna referenca na druge filmove žanra, pa čak i na neke akcijske flickove. Nažalost, većina scena u filmu je toliko isponavljana kroz tisuće prijašnjih filmova, tako da ćete se susresti sa dosta deja vu scena. Upravo zbog toga, kako već znate što bi se trebalo dogoditi, negdje pri sredini i pri kraju možete osjetiti blagu monotoniju pri gledanju, koja se popravlja kako idete prema kraju.

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu, Devil's Playground preporučam kao nekakvu mindless zabavu, jer ovdje zapravo ne nalazimo ništa novo, ali film je vizualno odličan, gluma je dobra, zombiji su dosljedni...ako ste ljubitelj horrora, obavezno bacite oko.

14:25 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>