nedjelja, 13.10.2013.

The Conjuring (2013)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Poznati demonolozi i istraživači paranomalnoga Ed i Lorraine Warren pokušavaju sve kako bi istjerali neobične prisutnosti u domu jedne obitelji...

Image Hosted by ImageShack.us

Vjerojatno već svima poznat naslov, Conjuring je najnovije horror djelce Jamesa Wana, sve popularnijeg redatelja koji je zaslužan za filmove poput Saw, Dead Silence i Insidious. Ove godine ponovno nam je priredio demone i utvare iz mraka, a nakon odličnog Insidiousa i njegovog sljedbenika iz ove godine kojeg još nisam pogledao, Wan nam je priredio istinitu priču, odnosno slučaj sa stvarnim osobama, paru Warren koji istražuje paranormalne aktivnosti. Ovo je jedan od slučajeva kojega su zapisivali i istraživali. Koliko je to dosljedno i koliko vjerujete u demonologiju, to je na vama. Činjenica je da je Wan zaluđen lutkama i da skoro u svakome svom horroru koristi lutke, tako i ovdje imamo uznemirujuću lutku koja je možda i najvažnija poveznica u cijelome filmu. Iako nisam neki pretjerani ljubitelj filmova s duhovima jer sve u većini stvari u jednakom tonu te se puno referenci na starije horrore s duhovima može pronaći, ovo se nije moglo propustiti, barem ne nakon svih silnih pozitivnih komentara i na odličnoj zaradi u kinematografima. Wan uvijek ima dobru namjeru, a to je napraviti horror kakav on i treba biti. Red krvi, red pravoga straha i jeze i red pametnog pojašnjenja događaja. Možda baš zato mogu uživati u svakom njegovom horroru.

Image Hosted by ImageShack.us

Okosnicu filma čine dvoje istražitelja i članovi obitelji na toj udaljenoj farmi, puno spletki, mnogo pametnih fora za strašenje, kao npr. igra skrivača naslijepo, tajni podrumi, spisi, lupanje po vratima, zli duhovi...sve je to već poznata fora, ali ovdje je toliko toga iskorišteno, cijela kuća je postala predmetom strašenja, kao da gledam moderniji Amityville Horror, vrlo dobro koncipirano i neizlizano. Apsolutno kroz cijeli film traju neke jezive scene. Ne traje predugo, nešto manje od dva sata, ali konstantna napetost zahtijeva mali otklon od filma i gledanje kroz prste. Nisam film gledao u kinu, ali mogu misliti kakva je atmosfera tamo vladala. Tko god kaže da se nije uspio nijednom trgnuti na ovaj film, to je doslovno nevjerojatna izjava. Čak ne mogu reći ni da se pretjeruje s tolikom količinom navedenih scena, smatram da je sve umjereno napravljeno. Iako je sama ideja filma možda mogla biti malo šire razrađena, ne zamjera se to jer je rađeno po istinitoj priči tako da, ako ste nešto i dodavalo, dobro je napravljeno. Zaista ne mogu naći nekakve zamjerke u glumi, postavu likova i u sličnim sferama, Samu inovativnost koju je Wan ponudio može se očitovati i u nekim scenama egzorcizma te u dosad neviđenoj sceni gledanja u zrcalo jedne 'svirajuće' kutije...tko uspije držati oči otvorenima za vrijeme te scene, svaka mu čast.

Image Hosted by ImageShack.us

Conjuring je pametan, dosljedno napravljen i uistinu strašan horror. Pripazite se kada ga krenete gledati vi koji ste slabijeg afiniteta prema strahu, ovaj film definitivno ne može biti za svakoga. Vidio sam svakojake ocjene za ovaj film, doduše nisam nailazio na slabe, ali za moj ukus, film je zaslužio odličan. Preporuka!

20:42 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>