ponedjeljak, 23.07.2012.

Devil Seed (2012)




Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Alex je studentica koja se sa svojim cimericama vraća u školski život nakon ljetnih praznika...nakon alkoholno provedene noći, Alex odlazi kod vidovnjakinje, gdje svjedoči nekakvim groznim scenama i od tada u njenom životu sve kreće nizbrdo...misleći da polako ludi, počinje dobivati čudne ožiljke i ogrebotine i saznaje da je posrijedi puno strašnija stvar...




Iskreno, nakon toliko suvremenih filmova o egzorcizmu i demonima čovjek naprosto izgubi ikakva očekivanja u ovakve filmove, jer praktički sve što se snimi ispadne u najbolju ruku dosta slabije od starijih 'exorcism' filmova. Prije par mjeseci imali smo se priliku susresti sa 'The Devil Inside', film koji je pokupio ogromnu zaradu u kinima, ali je na kraju ispao totalni promašaj, nekima je dosta loš, a ne vjerujem da je ikome bio baš dobar...ja sam ga također pogledao, ali sam ga instant zaboravio i vjerojatno sam zato i zaboravio recenziju napisati. S obzirom da to smatram vlastitim propustom, morat ću ga još jednom pogledati i učiniti tu tešku stvar. U međuvremenu, naletio sam na jedan dosta jeftinije napravljeni film koji svoje temelje može također vezati za takvu vrstu horrora, a to je film sa dva imena, Devil Seed ili The Devil In Me. Zbog svoje vidljive jeftinoće i poprilično nedorečenog trailera mislio sam da ću gledati još jedan katastrofalni copy/paste film, ali sam se prevario...i jako mi je drago zbog toga. Devil Seed me ugodno iznenadio. Naravno, sa manjkom novaca logično je da će se dogoditi nemali broj propusta, ali sve u svemu, jedna solidna trojka svakako je zaslužena.




Devil Seed je po meni kvalitetniji prikaz tematike nego njegov puno poznatiji 'brat blizanac', radnja je ponešto drugačija, nije toliko uobičajena, vidi se uložena velika količina truda u cijeli projekt i od redatelja Grega Sagera (pošto mu je ovo prvi film) očekujem puno, puno više u budućnosti. Jednostavnost koja se prožima kroz cijeli film zapravo nije nimalo iritantna, čak štoviše, zanimljiva je upravo zbog toga što takvi filmovi iza sebe moraju imati neku priču, no međutim, ovdje se sve događa na gotov's. Nema nikakvog kompliciranja priče, sve je napravljeno sa minimumom, što je u nekoliko dijelova loše, a u nekoliko interesantno. Efekti naravno da su u omanjoj količini, a one koje možemo vidjeti također nisu nešto naročiti, ali postoje scene koje su neobične, ali ugodne za vidjeti. Gluma je na razini, iako je nekad ometana sa glupim dijalozima, ali sve u svemu, vidjeti ljepoticu poput Michelle Argyris stvarno je zanimljiva stvar, a usto što je i model, vidi se da joj predstoji i sjajna glumačka karijera, jer ovakve uloge ne može svatko odglumiti. Kraj filma nešto je što se može nazvati klasičnim, iako tu nema nikakvog twista ili nečeg sličnog (ipak je ovo čistokrvni horror), mogu reći da nije razočarao. Čak štoviše, dobro je zaokružio cijelu radnju.
Iako film ne sadrži nekakve brutalne scene, postoje određeni dijelovi kada se jednostavno gledatelj može zaprepastiti cijelom istinom događaja...film nije napravljen po istinitom događaju, ali problematika koja se ispituje u filmu davno je poznat događaj u cijelom svijetu. Sama realističnost, kao i u književnim dijelima, proizvede određenu dozu jeze.




Drago mi je što sam konačno vidio nešto ne tako loše, odnosno dobro. 2012. godina ne obiluje kvalitetnim horrorima, blockbusteri su zauzeli tron, a horrori su pali u drugi plan. Nadamo se da će se to promijeniti, i da će jeftinjara sve manje biti. Već ih i sad ove godine ima previše, što nikako nije dobro jer se konstantno narušava industrija smećem...ali zadovoljan sam činjenicom da Devil Seed ne spada u kategoriju koja narušava žanr.

18:36 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 14.07.2012.

Silent House (2011)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Sarah je cura koja je sa svojim starim i ujakom dobila zaduženje da preuredi obiteljsku kuću u blizini jezera, kako bi se nakon toga mogla prodati. Odlučili su noć prije prespavati u kući, pa sutradan krenuti s radom. No ono što će se tu noć događati u kući obilježit će njihove sudbine...

Image Hosted by ImageShack.us

Silent House nedavno je dostupan američki horror remake relativno uspješnog urugvajskog horrora La Casa Muda, koji je sa svojim interesantnim stilom dobio 'čast' da bude ekraniziran i od strane već dosadnih Amerikanaca. Naime, kao što to možemo vidjeti u omanjem broju starijih, a pogotovo današnjih filmova, cijeli film snimao se u jednom jedinom kadru, što znači da scene nisu bile isprekidane. Nedavno sam pogledao takav jedan film, a to je Hitchcockov Rope iz 1948. godine, ali moram priznati da takvih još sličnih filmova dosad nisam vidio. Iako se smatra da je i remake napravljen kao one take film, glavna glumica Elizabeth Olsen otkrila je da je zapravo film editiran tako da na kraju izgleda kao da je snimljen 'u jednom potezu'. Zahvaljujući uspjehu originala, koji je za jako malenu svotu novaca uspio postići kvalitetu, dobili smo i njegovog površnog američkog brata, koji me također za omanji budžet (milijun dolara) ipak nije uspio osvojiti. Nisam pogledao original, ali mislim da ću ga čak i preskočiti. Silent House me jednostavno nikako nije pridobio, po meni je imao ogroman potencijal i dobre izvore, ali jednostavno mu je kroz cijelo trajanje nešto nedostajalo. Film sam gledao kod prijateljeve djevojke te smo toliko ostali razočarani da smo gotovo nakon sat vremena zaboravili da smo ga uopće i gledali.

Image Hosted by ImageShack.us

Ono što me je najviše izbacilo iz takta definitivno je scenarij i sastavljanje priče, od koje se moglo dosta toga napraviti, no na kraju je sve ispalo tako prosječno, sa puno nedostataka i kao da se radilo sa manjkom interesa. Ne mogu suditi koja je razlika između ovoga i originala jer original nisam gledao, ali vjerujem ostalim recenzijama i ocjenama da je remake postigao možda minimum onoga što je trebao. U principu, većini bi film mogao biti monoton jer se radnja odvija u kući i par minuta oko nje, sa protagonisticom koja je zapravo 70% filma sama te se suočava sa raznim pojavama i neobičnim događajima, za koje nećete biti sigurno što su konkretno dok ne vidite kraj filma. Kad smo već kod kraja filma, toliko mi je slab i porazan da sam trojku koju sam htio dati filmu morao još spustiti. S druge strane, sablasno mjesto radnje u svakom je slučaju pogođeno, iako ima i tu nekih propusta koji su stvarali nemale rupe u priči, a koje se ne bi u stvarnom svijetu nikada dogodile. Gluma je također uspješna, Elizabeth Olsen kao vodilja filma je perspektivna mlada glumica za koju se nadam da ćemo je imati prilike i dalje gledati u zahtjevnijim ulogama. Što se tiče scary scena, mislim da su podbacili ovdje, jednostavno ni na jednu scenu se nisam konkretno stresao, bilo je par cimalica, ali to nije zapravo vrijedno spomena...

Image Hosted by ImageShack.us

Nikome ne preporučujem ovaj film. Ako već tražite neki horror da se uplašite, nemojte se zamarati ovim uratkom, jer on u tome nije uspio. Jedino što me uspjelo oraspoložiti su dobri glumci, sablasna atmosfera i kratko trajanje filma. Sve ostalo je zanemarivo. Nekako ne vjerujem da ću se upuštati u original, ne vjerujem da ću vidjeti neke znatnije promjene...bolje da krenemo dalje.

14:39 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 09.07.2012.

Red State (2011)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Trojica mladića dogovara 'noćno druženje' sa ženom preko oglasa kako bi se proveli ludo i nezaboravno uz seks...no kako to već biva, događaju se totalno neplanirane stvari i otkriva se da je žena zapravo članica skupine fundamentalista koji sa svojim uvjerenjima i pravilima nastoje 'kazniti' svakoga tko je drugačije seksualne orijentacije ili drugačijih vjerskih uvjerenja...

Image Hosted by ImageShack.us

Red State noviji je horror film kojeg sam htio pogledati već početkom godine, svidjela mi se radnja, najave, traileri, pa čak i nedorečeni plakati koji su upućivali na nekakve nove religiozne spletke, a koje se ne bave područjem egzorcizma ili sličnim stvarima...osim toga, redatelj ovog djela poznati je Kevin Smith, čovjek koji se osim režijom (Dogma, Jersey Girl), bavi i glumom i produciranjem, a uključen je i u mnoge druge projekte. No, također sam i očekivao nekakav torture film, no na svu sreću, dobili smo relativan broj brutalnih scena, a po meni, što je manje takvih besmislenih gluposti, tim bolje...no nažalost, dobili smo tipičan primjer horrora iz 21. stoljeća - brutalne scene, banalni likovi, nedorečene radnje, bespotrebni dijelovi, loš kraj i što je najbitnije...još jedan neuspjeh. No, da se ne kaže kako sam u potpunosti ocrnio film, ima i dobrih dijelova, što pokazuje i prosječna ocjena. Film sadrži scene koje su me dosta psihički uznemirile, a jedan od primjera bi bio početni govor kvazi ludog propovijednika, činjenica da je film lako gledljiv i dosta brzo prođe, pojava Johna Goodmana...kako sam i pročitao u jednoj recenziji, ovo je film kojeg ne bih nikome preporučio, ali ako ste baš navrli na to da ga jednom pogledate, možete, ali nikako ne vjerujem da ćete mu se više vraćati.

Image Hosted by ImageShack.us

Pročitao sam da je film rađen po istinitom događaju. Nije više nimalo čudno da se takvo što događa u današnjem svijetu, ali je u svakom slučaju određenoj publici zanimljivo pogledati to i na filmu, a osim toga, film dobiva veći broj gledatelja te nešto veću popularnost.
Kod glume zapravo nemam ništa za prigovarati, negativci su bolesno odradili svoje 'bolesne' uloge, protagonisti također imaju dobrih trenutaka, no ono što te strašno može isfrustrirati su antipatični karakteri, toliko mi nisu sjeli da sam htio da se što prije okonča sudbina likova, bilo pozitivnih, bilo negativnih. Kad smo već kod zaključivanja događaja, rekao bih da mi je kraj totalno nedokazan, neuvjerljiv i u najmanju ruku promašen. Već kad sam mislio malo se bolje postaviti prema konačnom rezimeu filma, kraj je sve usr'o. Još jedna bitna od stavki za spomenuti svakako je nedorečenost podžanrova koji se isprepliću kroz film. Na početku možemo vidjeti mješavinu nekakvog teen horrora koji u sredini prerasta u blagu verziju torture filma, pa na kraju dolazi do čiste horror akcije. Interesantno zvuči, ali nažalost, izvedba je nula bodova.

Image Hosted by ImageShack.us

Kevin Smith je pošteno zabrljao sa ovim projektom. Čuo sam da se i film prošao kroz nekoliko neželjenih događaja, pa je i to možda razlog zašto je ispao ovako nedorečen, forsiran i banalan. S druge strane, zaslužio je ocjenu dovoljan jer mislim da se može naći i puno manje uvjerljivih true story filmova, a pogotovo u ovom žanru. Nikad mu se više neću vratiti, ali sam još jednom sam sebi dokazao da nešto što može biti dobro na kraju ispadne ogroman propust.

02:21 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>