utorak, 28.02.2012.

The Walking Dead S02E10 - 18 Miles Out

Image Hosted by ImageShack.us

Ocjena epizode: 4,5 / 5 thumbup

Rick i Shane imaju problema sa ostavljanjem taoca na nekom području gdje bi mogao preživjeti i upadaju u fizički obračun, dok Andrea pokušava riješiti Bethin problem oko samoubojstva na najefikasniji način...

Image Hosted by ImageShack.us

E, dugo sam čekao ovakvu epizodu. Nisam se ovako zabavio od prve epizode ove sezone, a to nije mala stvar, jer je moralo nažalost proći dosta vremena da vidimo neku ovakvu konstrukciju serije, dobro nam poznate samo iz prve sezone. Ovdje smo po prvi put dobili više akcije od statičnih scena, što je jako pozitivno i nimalo lako, kada znaš da ti se cijelo vrijeme bazirala na sve dubljem obrađivanju karaktera. Rick i Shane su glavni nositelji ove epizode (mislim da je konačno bilo vrijeme da njih dvojica riješe neke stvari), a osim njih se pojavljuje još samo 2-3 lika, što je prvi put da nismo obilazili sve likove i gledali njihove konflikte i međusobne diskusije. Neobično, ali nimalo loše.
Zombija ima jako puno, ima dosta akcijskih scena s njima, što je najviše nedostajalo, te se počelo misliti kako se nema dovoljno novaca čak i da uvedu malo više zombija...no dobro, uzmimo to kao detaljnu obradu likova pa se nije imalo vremena razmišljati o zombijima. Sve mi se čini (sudeći po kraju) da bi jedanaesta epizoda mogla biti poprilično mirna, ali možemo samo nagađati. Neke scene su malo bedasto napravljene, ali to se teško može zamijetiti ako se ne cjepidlači oko realizacija nekih događaja, jbg to je horror serija, mora biti malo pretjerivanja...apart from that, mislim da su skrivene poruke koje su ostavljene u ovoj epizodi predznak što bi se moglo kasnije događati, a to se svakako željno iščekuje...jedna konačno odlična epizoda.

07:38 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 25.02.2012.

The Woman in Black (2012)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Mladi odvjetnik Arthur Kipps odlazi u jedno mjestašce kako bi prodao kuću jedne udovice. Već pri samom dolasku u to mjesto osjeća kako nešto neće biti u redu zbog čudnog ponašanja mještana oko te kuće i glasina kako u njoj i dalje živi dama u crnom. Arthur odlučuje ostati u selu i otkriti što se zapravo dogodilo oko te misteriozne kuće...



1989. godine na VHS-u se pojavio horror The Woman in Black, film kojega još nisam pogledao, ali sam o njemu čuo da je bio dosta neugodan i poprilično jeziv za gledanje, jedan od boljih ghost filmova u to vrijeme. Taman u vrijeme kada sam htio baciti pogled na njega, počele su kružiti vijesti o njegovom remakeu (nisam ni sumnjao da bi se to moglo dogoditi), sa Danielom Radcliffom (svima poznatiji kao Harry Potter) u glavnoj ulozi odvjetnika koji pokušava 'istjerati' damu u crnom. Nisam imao nikakvo mišljenje o remakeu jer nisam bacio pogled na original, ali sudeći po traileru, najavama i posterima, nije mi bilo baš pri pomisli da će remake podbaciti. Nakon što je izašao na kino-platna (kod nas dolazi krajem ožujka), počela su se redati samo pozitivna mišljenja. Osobno, smatram da je ovaj film, ne gledajući ga kao remake, jedan jako dobar ghost film koji mi je jako pasao, jer konačno nisam vidio novi horror gdje su samo krv, organi, mučenje i ostale gore stvari. 'Reinkarnirana' Hammer produkcijska kuća bacila se u kreiranje ovog filma i mogu reći da je vizualno ispao jako lijep, napravljen na starinski način i sa mnogo, mnogo jezivih scena, skoro pa je 70% filma puko držanje napetosti. Ipak, nije kod mene prošao savršeno, niti je to savršen horror, ali mi je drago što sam konačno pogledao neki remake sa smješkom na licu, a još je k tome i film sa duhovima, osobno meni najomraženiji horror podžanr.



Ponavljam, napetosti nimalo ne manjka, čak i ja koji sam cijepljen od straha na bilo kakav film, doživio sam neugodne trzavice, a to mi se zadnji put dogodilo na odlični Insidious iz 2010. godine. Od 30. minute filma pa skoro do kraja redatelj James Watkins držat će vas u neizvjesnosti što se tiče jezivih scena, kada prođe otprilike sat vremena filma, možda ćete htjeti i odmor od 'pomalo' pretjeranog 'zastrašivanja'. Još jedna stvar ne da mira: kada se nareda jedno 15-tak scary momenata, nikako da se ijedan od njih realizira, tj. nijedan od njih nije pokazao zašto je izveden, tek nekoliko njih pokazuje svrhu. Da sam ja na mjestu Radcliffa, ne bih se ni minute zadržao na tom mjestu. Njegova gluma je stvarno pokazala kvalitetu, nisam mislio da će me ugodno iznenaditi, jer će on uvijek za mnoge ostati ipak dječarac sa ožiljkom i štapićem. Ovdje je odrastao, vješt i profesionalan lik. Vizualno film je prelijep, jako je zanimljivo napravljen i to mu daje veliki plus, jer se stvarno može uživati u prekrasnom krajoliku, jako dobrim izoštrenim dijelovima i klasičnim starinskim predmetima. Priča je sama po sebi zanimljiva, pa makar i imala nekoliko stereotipa što se tiče ghost filmova, ipak se u neku ruku razlikuje. Ne znam koliko su pratili original, pravljeno je po istoj priči, ali se iskreno nadam da je uvedeno dosta promjena.



The Woman in Black je na svu sreću ispao kao jako dobar scary film koji će, nadam se zadovoljiti mlađu generaciju horror ljubitelja, a i onu stariju koja je vezana uz original. Popularnost filma ne manjka, tomu je jako pridonio sam glavni glumac, a i zarada u kinu potvrđuje uspjeh ovog remakea, možda i najboljim u zadnjih nekoliko godina. Veoma zabavan i gledljiv film, iako sa nekolicinom nedostataka, ipak ga toplo preporučam.

16:01 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 22.02.2012.

The Walking Dead S02E09 - Triggerfinger

Image Hosted by ImageShack.us

Ocjena epizode: 4 / 5 party

Zarobljeni, Rick, Hershell i Glenn bore se protiv novih neprijatelja, što živih, što mrtvih. U međuvremenu Shane pronalazi ozlijeđenu Lori u nesreći i sam sebi zadaje zadatak da ju vrati nazad na farmu, na bilo koji način i preko bilo kakve laži...

Image Hosted by ImageShack.us

Epizoda je izašla dan prije premijere ne Fox Crimeu i čitao sam bio nekoliko negativnih recenzija, više negativnih nego pozitivnih...nisam mogao vjerovati da će se serija moći srozati do tih mjera da ću prestati gledati seriju, kako su neki komentari tvrdili. Kada sam pogledao epizodu, ti komentari i recenzije mi, na svu sreću, nisu bile nimalo jasne. Što je najbolje, dobili smo jednu od boljih epizoda ove sezone, sa savršenim prvim dijelom epizode i sa drugim, ponešto mlakim i statičnijim. Iako ne može doseći razinu prve epizode ove sezone, ovaj dio uspijeva nadmašiti bilo kakav razvoj priče koji je u sebi nosio monotoniju i napraviti od stvaranja zapleta puno, puno zanimljivosti. Iako su već neki likovi postali znatno iritantni, vjerujem da će se nekima od njih ubrzo okončavati životi.
Drago mi je što se znam nekada blago razočarati u seriju i svim sljedećim nastavcima poželjeti dati nižu ocjenu, a onda sljedeća epizoda vrati moju nadu da će ovo ipak biti jedna kvalitetna količina horrora u ovom bespuću dramskih obrata...deveta epizoda je potvrdila da se serija još uvijek vrlo dobro drži, a i drago mi je što smo vidjeli dosta zombija, možda čak i najviše u ovoj sezoni.

02:19 | Komentari (0) | Isprintaj | #

nedjelja, 19.02.2012.

The Wisher (2002)



Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

U malom gradu, teenagerica Mary je opsjednuta horror filmovima, te hoda u snu i ima noćne more. Kada u gradić dolazi filmski horror hit 'The Wisher', odlazi sa svojim prijateljicama pogledati ga i nakon gledanja, sve što ona loše poželi nekome svom bližnjem to se na kraju i ostvari...i misli da je lik Wishera stvaran...



Ovaj sam film davno prije vidio u videoteci, te ga mislim iste godine kada je izašao pogledao. Kako sam još bio klinjo, ovo djelce mi je čak uspjelo ostati u pozitivnom sjećanju te sam negdje u svojim dokumentima filmu dao zavidnu sedmicu...kad je prošlo određeno vrijeme, vidio sam da tu nešto neće štimati, te da ja ovaj film nisam uspio nigdje naići osim u toj videoteci, nije se previše spominjao ni na sajtovima, niti je bio hvaljen ni od jedne recenzije, a ni neki stručnjaci žanra nisu nikad čuli za ovaj film. To mi je dovoljno reklo o njegovoj pravoj kvaliteti, jer teško da bi nešto dobro moglo promaći tolikoj mogućnosti da ga se pretraži i nađe. Dakle, The Wisher je jedan anonimni slasher koji je zapravo nastao kao referenca na mnoge poznate slashere, te stvarno možemo vidjeti široku lepezu njihovih utjecaja na ovo djelce, što je dakako prvobitni minus, a to je manjak inovativnosti. Zapravo je film uspio dogurati do nekakvog stadija potpunog očaja, jer je scenarij toliko predvidljiv i mlak i pun rupa, da ispada da je ovo zapravo nakupina svih loših strana nekakvog dobrog slashera...na svu sreću, kako film ne bi dobio potpunu jedinicu, uspio sam iskopati nekakve pozitivne dijelove koji me odvlače od totalnog kaosa...jedna od njih je uspomena na djetinjstvo, a druga je činjenica da mi barem, ako ništa drugo, film nije bio dosadan za pogledati.



Ne mogu vjerovati kako mi se znatno promijenilo mišljenje otprije 10 godina...nagore. Što se tiče scenarija, ne mogu vjerovati koliko tu zapravo gluposti ima, neke koje se ne mogu primjetiti isprve, a neke koje su toliko očite da se ja mislim scenarist sam sebi uspio nasmijati...scenaristica preciznije. Iako se sve razvija u nekoj slasher maniri (umiranje jednog po jednog lika), rutina je tolika da mi se skoro povraćalo od tolike količine veoma sličnih scena u prethodnicima ili kultnim filmovima. Gluma je u nekoliko trenutaka dobra, a u nekoliko loša, tu se mogu vidjeti amateri koji ne znaju ni gdje se nalaze očito, a imamo i par faca koje smo mogli vidjeti u nekim ajmo reći 'poznatijim' filmovima. Ubojica je po meni očajan, može se lagano primjetiti tko ga utjelovljuje, a maska mu je očajna, mislim da bi moja baba mogla nabaviti bolju odjeću i masku, pa čak i ako utjelovljujem jednog ružnog lika...puno pažnje usmjeravam na izgled glavnog antagoniste, a ovdje su definitivno podbacili. Sam ishod filma također ne pozdravljam, jer mislim da je kraj totalno nelogičan i suvišan kao takav.



Volio bih da mi se zadržalo ono pozitivno mišljenje o filmu, ne znam ustvari ni kako sam ga imao...valjda sam imao preeeeblage kriterije. The Wisher je jednostavno loš slasher, a još gori horror u globalu. Preskočite slobodno, ako uopće ikad saznate za ovaj film.

16:46 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 15.02.2012.

Dead Set (2008)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o seriji: Imdb.com

U Velikoj Britaniji traje snimanje reality showa Big Brother, a u momentu izbacivanja jednog od stanara, izbija epidemija zombija, te su jedino stanari nesvjesni stanja u vanjskom svijetu, te kakvo zlo okružuje njihov sve manje siguran prostor...



Dead Set je britanska horror-serija, snimljena u pet epizoda, od kojih svaka osim prve najduže (45 min) traje 25 min i od serije može stvoriti i nekakav dugačak film ili mini seriju. Pročitali ste da je riječ o nečem sasvim drugačijem, naravno, pritom se ne misli na zombije, već na samo mjesto radnje, okolnosti koje okružuje protagoniste i svi zadatci koje moraju obaviti kako bi uspjeli preživjeti. Sama inovativnost cijele priče me natjerala da ovo pogledam, žao mi je što serija nije malo popularnija, pa da se lakše može nabaviti i u ostalim dijelovima svijeta. Uz obilje akcije i punu kapu napetih scena, te dosta dobro posloženih dijelova statike i dinamike, ovu horror seriju smatram jako dobrim zombie uratkom, a i jednom od boljih horrora uopće. Što se tiče usporedbi, puno je dinamičnije od svježe The Walking Dead serije, agresivnije je nego neki Romerov film, a stavio bih ga u koš sa 28 Days Later, što zbog brzine događaja, što zbog karakteristika zombija.
Valjalo bi napomenuti i izvrsnu kratku karakterizaciju glavnih likova, makar ne možemo puno opisa dobiti u ovom kratkom vremenu, ali njihovi sukobi i nedoumice polako prerastaju u donošenje krivih odluka koji će ih kasnije stajati puno ranjavanja i života. Jako dobar spojen koncept reality showa sa realityem koji se događa izvan kuće.

Image Hosted by ImageShack.us

Možda je najveća mana svega što serija prekratko traje, ponekad prebrza drmanja kamere i pretjerana iritantnost nekih likova. Osim toga, mislim da serija neslužbeno spada u sam vrh zombie uradaka.
Gluma je na veoma visokoj razini, makar nisam uspio prepoznati ni jednog glumca ni glumicu, vidim da su pripreme prošle i više nego dobro i da je svačiji karakter fuzioniran sa jako dobrim izborom glumca...dok se sa likovima pak ne bih složio. Po meni je doslovno svaki lik imao svoj moment kada bi ga najrađe predao u ralje zombija, te je svaki imao svoj crni trenutak, a neki su takvi stalno...previše je tu ironije, frustracija, agresivnosti i sveopće tupavosti...znam da su to natjecatelji za jedan od najglupljih realitya, ali ovo je ipak preglupo.
Zombiji su pridonijeli mojoj visokoj ocjeni, njihov izgled je jako dobro napravljen, neki od njih izgledaju poprilično jezivo, a njihovo trčanje i brzina je jedan od razloga moje usporedbe sa 'zaraženima' iz filma Dannya Boylea. Serija također obiluje sa pregršt brutalnih scena, pa tu imamo pravih splatter kadrova, lomljenja, kidanja, žderanja organa, obilje pucnjave itd i tako bliže...sve što bi kvalitetan zombie flick trebao imati.

Image Hosted by ImageShack.us

Svakako vam preporučujem gledanje ove serije, probajte je pogledati i u komadu, nećete požaliti. Neke su me stvari ipak odmaknule od odlične ocjene, ali je u principu sve vrlo dobro upakirano. Dinamike nikako ne nedostaje, a to je ono što mi je trebalo nakon sve sporijih Walking Dead epizoda. Dead Set je jedna jako dobra serija.

17:25 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 14.02.2012.

The Walking Dead S02E08 - Nebraska

Image Hosted by ImageShack.us

Ocjena epizode: 3,5 / 5 party

Rick i ostala ekipa pokušavaju pokopati svoje najdraže koje su našli u štaglju, a ostale nepoznate zombije zapaliti. Hershell više nije mogao podnijeti razvog događaja, te je odlutao u gradić i vratio se svojem stalom poroku, alkoholu...Rick i Glenn odlaze po njega, jer je on svima potreban na farmi, a u međuvremenu se događaju novi problemi...

Image Hosted by ImageShack.us

Nastavljamo sa recenziranjem ostatka druge sezone, zajedno sa prikazivanjem na Fox Crimeu. Nakon događaja koje smo imali prilike vidjeti u prošloj epizodi, opet smo dobili statičniju epizodu, koja više razrađuje psihološka stajališta likova...ne znam koliko će se to drugima svidjeti, ali meni je to sve opet ispalo solidno upakirano. Neke dinamičnije scene zaokružuju 10% cijele epizode, ali sigurno 90% zapleta upravo one sačinjavaju, pa smo rep hodajućih mrtvaca proširili i na devetu epizodu, čekajući daljnje događaje. U ovoj epizodi imamo premali broj zombija, jedino što mi smeta kod ove serije je taj već pomalo pretjerani manjak dinamike i akcijskih scena...opet, dijalozi i kvalitetna gluma, te dramski obrati su na svojoj visini, iako bi oni ipak trebali biti manje zastupljeni...neke promjene kod likova nisu pozdravljene, jednostavno je većina trebala ostati takva kakva je, ovako smo iz nekih mirnih karaktera dobili bjesne igrače, a od tihih tipova svađalice...
I dalje čekam devetu epizodu, pa ćemo vidjeti kako će sve dalje teći. Ali, ako se nastavi ovakvim mirnim tonom, moja ocjena će se polako početi spuštati...

00:59 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 09.02.2012.

The Cottage (2008)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

U nekoj seoskoj zabiti daleko od svijeta, obična otmica mafijaševe kćeri pretvara se u krvoločnu noćnu moru, kada je četvoro glavnih likova prisiljeno bježati po mjestu od deformiranog farmera čiji je jedini cilj imati njihove glave u kolekciji...

Image Hosted by ImageShack.us

Sa ekipom na HorrorHR forumu u raspravi oko ovog filma naišao sam na pretežito jako pozitivne komentare oko filma, te sam film isti dan pogledao prije otprilike tjedan dana, ali nažalost tek sam sada došao u priliku napisati recenziju, uhvatio sam nešto vremena da s vama podijelim svoje mišljenje o ovoj britanskoj horror komediji. Zadnji par godina britanski horrori nižu sve veće uspjehe, a dobro smo se mogli nasmijati i na neke njihove višežanrovske filmove (horror komedije) kao što su Shaun of the Dead ili Dead & Breakfast. The Cottage nastavlja sa đirom ismijavanja nekakvog horror podžanra, u ovom slučaju to je slasher podžanr sa puno akcije, krvoločnih scena i iznimno dobrog humora. Odmah na prvu loptu i u prvih 20 min mi se film strašno svidio, baš zbog te neke svoje jednostavnosti, gdje se uspjelo vidjeti toliko toga novog, a opet je to nekakvo 'prežvakivanje' starijih tema. Obavezno vam preporučam ovaj film, dobro se nasmijte, a ponekad i zatresite na nekakve minijaturne napete scene, nećete požaliti. Čak iako ne budete impresionirani filmom kao i ja, ipak ćete uspijeti vidjeti nečeg novog i sigurno se par puta nasmijati. Mene britanski humor skoro nikada nije iznevjerio.

Image Hosted by ImageShack.us


Gluma je u filmu također iznimno dobra, ovdje vidimo aktere koje možemo susretati u nekim britanskim humorističnim serijama ili filmovima, a i u nekim hollywoodskim poznatijim. Sam izgled manijakalnog farmera pozdravljam, kao da gledam Victora Crowleya iz filma Hatchet u nekim svojim pohodima, zapravo, ima stvarno previše sličnosti između njih dvojice. Što se tiče nekakvih napetih scena ili trenutaka cimanja, zapravo kad malo pogledam, više sam se iznenadio na količinu iznenadnih kadrova nego u većini novijih 'strašnih' horrora...nisam mogao ni zamisliti da ću toliko toga kvalitetnog uspjeti naći ovdje što se tiče scary momenata. Nije problem napraviti film jednog žanra, ali je velika stvar uspjeti napraviti film koji će uspjeti fuzionirati dva žanra potpuno različitog sadržaja i tematike, da je u pitanju akcijski triler ili romantična drama, to nije neki problem, međutim napraviti horror komediju koja će uspijeti dobro nasmijati, pa u ovom slučaju čak i dobro uplašiti nije baš čest slučaj i to je zahtjevna stvar, ali dok god postoje kvalitetni scenaristi i redatelji, nagledat ćemo se još takvih filmova.

Image Hosted by ImageShack.us

Pogledajte ovaj film, iskreno se nadam da će vam se svidjeti, makar nije unio nikakvu revoluciju, niti je čak toliko poznat, ali je jedan od onih skrivenih bisera što nažalost nikada nisu i neće isplivati među svjetske hitove. The Cottage je to zaslužio.

10:08 | Komentari (0) | Isprintaj | #

petak, 03.02.2012.

Apollo 18 (2011)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Desetljećima stare arhivske snimke NASA-ine Apollo 18 misije, gdje su dvojica astronauta potajno poslana u svemir na tajnu ekspediciju, otkrivaju zašto Amerika nikada više nije slala svoje ljude na Mjesec...



Nikada nisam gajio neki interes prema Amerikancima i njihovim takozvanim 'Apollo' ekspedicijama izvan našeg planeta, niti sam volio gledati filmove na tu temu. Međutim, prije nekoliko mjeseci sam na netu vidio trailer za ovaj horror, te iako me priča pretjerano ne zanima, dobili su me na kartu koja postavlja pitanje: Koji je razlog zašto Ameri više ne šalju ljude u skoro samoubojstvo tamo gore? Odgovor nam je dao Brian Miller, neiskusan scenarist kojemu je ovo prvo veće spisateljsko djelo za film. Kakvo je rješenje problematike postavio, otkrijte sami, no na mene je djelovao totalno negativno i većini gledatelja kojima se ovaj film učinio zanimljivim upravo je srušena percepcija zbog krajnjeg ishoda cijele priče. Ne vjerujem ni da će vama pasati. Ali, ako izuzmemo ogromnu pogrešku u priči, ovaj horror je sasvim ugodan oku i ni u jednom trenutku mi nije bio dosadan, čak iako je radnja ograničena prostorno i sa manjim brojem likova (većinu filma nose dva glumca). Apollo 18 je film za zaobići, ali ako ste malo veći poklonik žanru, ne vjerujem da će vam ovo biti užas od filma ili nekakav šit C produkcije...jednostavno je film promašio par segmenata koji, da su bili malo drugačiji, napravili bi jedan odličan horror film, sa inovativnom pričom.



Kako već rekoh, dva glavna momka astronauta koji su se odvažno uputili na Mjesec su zapravo sasvim ok glumci, ne mogu naći nikakvu zamjerku što se tiče njihovih gesti, pa čak im ni dijalozi nisu loši, ponekad su humoristični kad koriste manevre 'samoohrabrivanja', a ponekad kritični prema nekim općenitim stvarima u životu. Radnja je mogla možda biti malo brža, iako se trebalo dosta potruditi da se na takvom mjestu radnju napravi neka zanimacija od sat i pol vremena, pa i ono što viđamo nije tako loše iskorišteno i sve scene sa akcijom su ok, iako s možda manjkom dinamike. Ne vidim nekad problem redatelja da film skrati jedno 20-tak minuta ako se ne mogu napraviti brže i atraktivnije scene, u svakom slučaju bi film bio pristupačniji. Vizualno film izgleda bogato, svemirska oprema i moderna tehnologija su na visini zadatka, apsolutno nisam uočio ništa zbog čega bih se zapitao čemu neka sprava služi ili sl...drago mi je da se to ne nameće.



Jako sam se razočarao u ovaj film. Gajio je velike nade, ali je jedna stvar zapravo uništila cjelokupan film, a to je 'ono nešto' što je usralo pripadnike NASA-e. Ipak, nije u svemu podbacio, te ću mu na kraju krajeva ipak dati solidnu ocjenu, makar je zaslužio manje, a trebao je puno više.

12:16 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>