utorak, 30.03.2010.

The Final (2010)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Consequences. None of us are free from them...

Grupa srednjoškolskih momaka i djevojaka koji su bili tlačeni i zajebavani od strane one 'popularne' elite u školi smišlja osvetu da im zauvijek naplati za sve ono što su im ikada učinili...



Već neko vrijeme nisam pogledao neki horror sa After Dark Horrorfesta, festivala koji traje već 4 godine i dosad je izbacio svake godine po osam svježih horroraca različite priče i različite tematike. 4. Horrorfest nam donosi The Final, priču koja se bazira na nekim istinitim događajima o djeci koju maltretiraju njihovi vršnjaci, koju su po nečem bolji od njih. Maltretirani mladići i djevojka se okupljaju kako bi im se osvetili na način da ih ne ubiju, nego da ih samo pošteno ozljede. Po tome već možete zaključiti da je film dosta krvav i brutalan. Što i je. Ovi koji su maltretirali su se stvarno dosta napatili zbog onoga što su im radili. Da nekako uokvirim sveukupan dojam rekao bih da je film dosta ok i solidan uradak, sa nešto glupih i bezveznih scena i glupim raspletom.



Prvih četrdesetak minuta nam ne donosi ništa posebno, čisto upoznavanje sa onim što će se događati u zadnjih pedesetak minuta, nekakva bljutava drama sa tim nekakvim realnim pristupom današnjim problemima u školstvu. Kasnije se to pretvara u dobru akciju gdje šmokljani zarobljavaju sudionike partija kojeg su organizirali i onda kreće razvijanje tih horror elemenata i brutalih scena. Makar moram reći da ni ta akcija od 50 minuta nije nešto posebno. Na početku sve krene sa dobrim idejama, a onda poslije sat vremena filma sve se počinje bazirati na nadopunjavanju trajanja filma. Scene sa kasapljenjem i nanošenjem rana su zanimljivo obrađene sa sadističkim tonom, ali se ta slika polako razvodnjava sa nedostatkom ideja. Previše žrtava, premalo uređaja za mučenje. To se rijetko kad događa u filmovima, heh.



Kraj filma se isto nekako ne slaže sa onim što se gledatelju cijelo vrijeme nakuplja tijekom filma, a to je mržnja prema likovima koji su maltretirali. Da zaokružim: The Final je horror koji me ajmo reć dobro zabavio u ovih sat i po što traje, ima par glupih scena i nešto nedorađene radnje, ali to nije toliko bitno ako uspijete izdržati dosadnjikavih prvih 40 min filma. Jedan od OK horrora sa Horrorfesta.

21:47 | Komentari (1) | Isprintaj | #

nedjelja, 28.03.2010.

Reeker (2005)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

If you can't breathe, then you can't scream...

Tročlana obitelj putuje američkim pustinjskim cestama kada odjednom udare jelena. Izlazeći iz auta, osjete neki čudan smrad u zraku i svo troje poginu odvratnom smrću. Par dana kasnije, vidimo skupinu teenagera koji se upoznavaju tek prije puta (?) i kreću tom istom cestom. Nakon nestašice gasa negdje bogu iza nogu na jednom prenočištu, preko radija su čuli da su sve ceste zatvorene. No, noć im neće biti mirna jer će morati otkriti zašto susreću mrtve ljude bez dijelova tijela i zašto jedan po jedan nestaju...



Uh, ovo je jedan od onih filmova koji te totalno iznenade sa svojom pričom. Apsolutno nema filma koji je imao ovakvu ili sličnu radnju. Kako u opisu filma gore nisam mogao bolje opisati radnju jer bih krenuo u preveliko spoilanje, morat ćete se zadovoljiti sa činjenicom da nisam ni ja znao kada sam prvi put gledao film u što se upuštam. Film sam vidio par puta kada sam navraćao u videoteku i jednom sam ga morao pogledati jer je bio na polici horrora skoro pa jedini koji nije još došao na red. Ali, na svu sreću, film mi je bio više nego dobar pa sam si odvojio vremena za još jedno gledanje, u kojem se moje viđenje nije pogoršalo. Reeker je poprilično zabavan i napet horror.



Neće ovo nikako biti nešto duža recenzija jer o većini filma bih morao šutjeti čisto da sami vidite što je sve Dave Payne bio sposoban napraviti. Jako inventivan redatelj i scenarist, makar sam čuo da dvojka od Reekera nije nešto u čemu je on briljirao.
Scene smrti su pune solidnog gorea sa nešto drukčijim načinom ubijanja i nešto drugačijim ubojicom, kadrovi smrti su napravljeni kvalitetno i sa prilično dobrim korištenjem lažne krvi, koja izgleda dosta autentično. Glumci su također na mjestu, nisu dobili baš jednostavne uloge pošto govorimo o relativnom manjem broju likova, ali neki su likovi napravljeni tako da budu iritantni i naporni i jedva čekaš da ih se 'stvorenje' riješi. Dijaloge ne bih baš pretjerano hvalio jer ima nekih gluposti koje su se izgleda jednostavno morale ubaciti u film kako ne bi bio jednoličan, ali po meni to se moglo i izostaviti.
Pri kraju filma imamo dosta neočekivan film koji će barem većini gledatelja pojednostaviti već ionako kompliciranu radnju. Ali, da je baš lako shvatljiva i nije.



Reeker je horror koji je meni sjeo i nakon drugog gledanja, a da li ću se vratiti i trećem, to će vrijeme pokazati. Na redu bi bila dvojka koju još nisam gledao, a sve mi se čini i da neću tako skoro, pošto nisam čuo baš lijepe stvari o njoj.
Ne mogu reći da je Reeker nešto posebno i ultra dobro, ali svakako nešto novo i dosad neviđeno sa određenom dozom humorističnosti i napetosti. Ja vam preporučam da pogledate, u svakom slučaju.

16:05 | Komentari (2) | Isprintaj | #

utorak, 23.03.2010.

Halloween II (1981)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

More Of The Night He Came Home...

31. listopada 1978. godine u Haddonfieldu nije ostavio dobar dojam. Ubijena su tri teenagera i ubojica je još uvijek na slobodi u potrazi za Laurie Strode. Priča se nastavlja odmah na jedinicu, pa u noći 31. listopada Laurie odvode u bolnicu na oporavak dok Dr. Loomis i policija pretražuju ulice kako bi našli Michaela Myersa, koji je već našao Laurie u bolnici...Haddonfield opet neće imati mirnu noć.



Michael Myers se vraća. U ovom nastavku koji se s ciljem pravio zbog nekih nedovršenih poslova u jedinici, vidimo iste likove i nešto novih teenagera i ostalih ljudi koji su se Myersu našli na putu. Ovdje se za duplo povećao broj ubojstava, tako da je Myers ovaj nastavak ovjekovječio sa 6-7 žrtava. Dr. Loomis iliti Donald Pleasence opet nastavlja potragu sa obližnjom murijom i dok su oni zabarikadirali prostore oko i u Haddonfieldu, Myers se lijepo šeće bolnicom u potrazi za Laurie Strode. Ne vidimo nikakav napredak poslije jedinice, sve se baziralo na tijeku priče kao i u originalu i moj dojam koji sam stekao o drugom nastavku jest taj da sam se sasvim dobro zabavio. Makar nastavak nije ni blizu svome korijenu, sa zadovoljstvom mogu reći i da se nije puno ni udaljio.



Carpentera više ne susrećemo kao redatelja, već kao producenta i čovjeka koji je zadužen za priču sa Debrom Hill. Rick Rosenthal je sjeo za redateljsku stolicu, čovjek koji je glumio u osmom nastavku ove franšize. Moram napomenuti da Myers ima nešto drukčiju masku nego u originalu, neku kraću kosu i nije me se previše dopala maska, ali on je ipak on, tako da ne igra ni preveliku ulogu ono što nosi. Radnja teče nešto sporijim tokom i raspon između ubojstva je dosta dugačak, što je recimo jedino što mi je zapravo u ovom dijelu zasmetalo, a to je ta neka blaga dosada kada očekujemo što bi se moglo dogoditi sa likovima. Ali, nasprem jedinice način ubojstva se znatno promijenio tako da više nemamo rezanje vratove, nego i udarce čekićem, ubojstva u jacuzziju itd itd...Myers si je dao mašti na volju.



Nemam ništa previše za govoriti, Halloween 2 je nastavak koji je zadovoljio, većinu trenutaka je zabavan i jedva čekaš da vidiš kraj filma i susret između Loomisa i Myersa, koji je jako zabavan i neočekivan.
Nakon ovog dijela slijedi treći dio koji praktički nema veze sa prva dva dijela, baš me zanima što bi to moglo biti kada budem gledao, jer Halloween bez Myersa zapravo nije ni Halloween. Jako dobar nastavak.

01:13 | Komentari (2) | Isprintaj | #

nedjelja, 21.03.2010.

Halloween (1978)



Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

The trick was to stay alive...

Prije 15 godina u Haddonfieldu mali Michael je ubio svoju sestru koju je vidio u akciji sa dečkom. Završio je u mentalnoj instituciji pod palicom doktora Sama Loomisa da bi nakon 15 godina Michael pobjegao i vratio se u Haddonfield kako bi počinio druga ubojstva...dr. Loomis kreće u potragu za Myersom u nadi da će mentalno oboljeli luđak napraviti što manje štete na Noć vještica...



Javljam vam se sa recenzijom još jednog neponovljivog horror klasika s kraja 70-tih. Uhvatio me malo taj neki đir da gledam samo dobre horrore, filmove u kojima rijetko mogu uočiti koju manu ili slabost. Nakon odličnog Carrie, na red je došao film Johna Carpentera o jednom od najpoznatijih fiktivnih serijskih ubojica na svijetu, Michaelu Myersu. Od malih nogu ne mogu se prestati diviti njegovoj maski koja me svaki put uspije očarati sa svojim bezličnim izgledom i blijedom bojom. Ono što bi svi površniji gledatelji horror filmova trebali znati (a i ovi općenito), jest da je ovo jedan od, ako ne i prvi začetnik ere slashera u filmskoj industriji, na čemu samo možemo zahvaliti mom najdražem redatelju Johnu Carpenteru.
Halloween karakterizira ono što većinu slashera općenito, tako da ćete u novijim horrorima vidjeti samo ono što se u ovom filmu već moglo vidjeti. Ubojica, par killova, glavna glumica ili glumac i određena nakupina teenagera. Kako u filmu i nema puno ubojstava (svega 4), primjećujemo da se Carpenter i Debra Hill nisu toliko bazirali na prolijevanju krvi koliko na stanje i život antagonista i upoznavanje sa likovima, jer je po tome bilo očito da će prvi dio kao megahit iznjedriti još nastavaka, u ovom slučaju imamo ih čak osam.



Rob Zombie se uputio u pustolovinu rimejkanja cijelog serijala, pa je tako 2007. napravio remake na ovaj film, a prošle godine je napravio za duju, koju još nisam imao prilike pogledati. Sam remake prvog dijela je po meni ispao dosta loš, sa dosta napornim i nezanimljivim glumcima. Ovdje imamo totalni kontrast; Jamie Lee Curtis kao Laurie Strode se odlično uklopila u ulogu i valja se pohvaliti tom činjenicom da je glumila skoro u svim nastavcima serijala. Tu imamo i legendarnog pokojnog Donalda Pleasancea, s kojim je John Carpenter imao suradnju i u drugim svojim filmovima.
Nakon ovih nekoliko bitnih podataka o filmu, mogu vam reći da mi je Halloween čak i iz četvrtog gledanja uspio ostati odličan film i opstati na samom vrhu horror industrije. Nijedan nastavak ni remake nije uspio postići uspješnost koju je postigao original, a vjerojatno tako nikad neće ni biti. Film je za to vrijeme imao odličnu priču, odličnu radnju, odlične glumce i najvažnije od svega - odličnog redatelja. Jezivi Michael Myers je samo dodatno uljepšao stvari sa svojom pojavom i sa odličnom maskom.



Kako sam se nakon ovog gledanja zaželio malo i ostalih Halloween nastavaka, očekujte uskoro i recenzije drugih dijelova (sedmica i osmica su komentirane). Što reći, postoji rijetko koja osoba koja nije čula za ovaj serijal ili za samog Myersa, a oni koji nisu iskusili taj doživljaj gledajući film, preporučam vam da krenete od najboljeg, odnosno od početka. Halloween ću uvijek pamtiti kao najbolji slasher ikad snimljen.

15:39 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 17.03.2010.

Carrie (1976)



Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

You were warned never to push Carrie to the limits. Now you must face the evil consequences...

Djevojku neobičnog i dosta povučenog ponašanja ostali vršnjaci maltretiraju i stalno ju oko njenog izgleda zajebavaju. Na samu maturalnu večer dobiva poziv za ples od jednog privlačnog dečkića i problemi počinju kada se otkrije da je Carrie cura koja ima telekinetičke moći i da je sposobna naškoditi svakome tko joj stane na put…uključujući i njene najbližnje…



Carrie je film poznat kao prva ekranizacije neke Kingove novele ikad, isto tako film odlikuje ta činjenica da je jedan od najboljih psihološko-dramskih horrora koji je ikad postojao, bez ikakve sumnje. Film obrađuje svevremensku problematiku i to je ono što film zapravo najviše i podiže, što je realno prikazan život nekih klinaca i klinki u školi i izvan nje, te koji imaju problema sa obitelji itd itd…no da ne duljim previše, ukratko ću reći da je Carrie jedan od najboljih filmova koje sam ikad gledao. Možda će vam ova rečenica zvučati pretenciozno, čak i ovima koji su gledali film i misle da je jako dobar, ali ja sam se toliko zainteresirao da nisam propustio niti jednu scenu jer me je film uspio totalno zalijepiti za ekran. Mnogi isto znaju reći da je film dosadnjikav ili nešto slično, ali vjerujte mi da ja nisam uspio naći takvu scenu, a recept protiv dosade je jednostavan: morali biste se samo malo informirati o horroru prije gledanja i samo se udubiti u stolicu i ne dati da vas išta prekida okolo, jer film će onda izgubiti čar i stvarno će postati dosadan, jedva ćete čekati zadnjih pola sata kada se vidi prava akcija.



Tako je, film u biti u prvih 40-tak minuta ne nudi previše horror scena, ovdje više imamo elemanata drame i trilera, kasnije to postaje onaj dobri stari Kingov izričaj. Sissy Spacek glumi povučenu glavnu aktericu Carrie, a ovdje vidimo još i neka poznatija lica kao što su John Travolta kao nadobudni teenager i Betty Buckley koju vidimo u Oz-u. Gluma je jako dobro odrađena, a za Sissy imam samo riječi pohvale. Moram reći da su svi efekti u filmu isto jako kvalitetni odrađeni i na nivou, scene sa vatrom, micanjem stvari i krvlju su jako dobro napravljene.
Ako gledamo film i sa scary aspekta, možemo reći da ima dosta uznemirujućih kadrova, neobilčnih zvukova u stilu 70-tih i onog klasičnog ženskog deranja, što stvara dodatnu jezu samoj atmosferi. Prilično dobro ukomponirano.



Što više reći? U svakom slučaju nemojte propustiti ovaj horror klasik, meni je ovo treći put da ga gledam, i definitivno najbolji. Ako na neki način ne možete nabaviti original iz 1976, imate i remake Carrie iz 2002. godine. Nikako dobar kao ovaj, ali nije loš. Carrie je stvarno odličan film. Preporučam!

03:06 | Komentari (0) | Isprintaj | #

nedjelja, 14.03.2010.

Paranormal Activity (2007)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

What Happens When You Sleep?

Mladi tek nedavno zaručeni par Micah i Katie nakon useljenja u novu kuću osjećaju prisutnost duha u novom prostoru te Micah nabavlja svu potrebnu opremu kako bi duhu ušli u trag...i snimili bilo kakav dokaz da je duh autentičan. Uskoro kreću sve veći problemi te je par prisiljen zvati profesionalce da im pomognu jer ispada da je duh zapravo demon koji Katie opsjeda od njene osme godine...



Vikend sam proveo u Zagrebu, a svaki moj posjet u metropolu mora sadržavati jedan (ako ne i više) posjet Cinestaru, jer ako ste malo bolje upućeni, u Osijeku ih, nažalost, još uvijek nema. Tako da sam malo gledao koji bi me horrorčić mogao zadiviti u kinu, a dvoumio sam se između Wolfmana i Paranormalnog. Kako je Wolfman pobrao dosta loše kritike i kako je razočarao mnoge, on će još na moje gledanje malo pričekati, a ja sam se odlučio na horror koji je snimljen za manje od 20000$, a koji je uspio zaraditi nevjerojatnu svotu novca i postati jedan od vodećih horror hitova današnjice. O filmu se mnogo pričalo, izlazile su razne slike, traileri, pa čak i vijesti iz nekih zemalja da su ljudi doživjeli traume nakon odgledanog filma i razne poremećaje. Po meni je ovaj film doživio ipak preveliko uzdizanje. Ovo nije ni najstrašniji horror svih vremena, niti najbolji horror posljednjih godina.



No, da me ne shvatite krivo, Paranormal Activity je u svakom slučaju jako zabavno horror djelo prepuno scary i uznemirujućih scena, sa ponekim blagim trenucima razvučenosti radnje i sa par nepotrebnih dijaloga. Shvaćam da se scenarist (redatelj) jako morao potruditi da u ovakvom kalibru filma stvori dobru skriptu za glumce kako bi film održao u totalnoj napetosti i da i dalje bude atmosferičan i mogu reći da je u tome na neki način i uspio. Kada gledate film bez da ste ometani sa strane ili da se posvetite nečem drugom, nećete izgubiti taj tijek radnje i film će vam ostati u jako dobrom sjećanju i veliku većinu scary scena ostat će vam u glavi i par dana poslije. I ovo malo glumaca što se pojavljuje u filmu (4 lika) je jako dobro odradilo svoje poslove, pogotovo Katie i Micah koji se pojavljuju cijeli film ispred i iza kamere i stalno su morali biti uživljeni u svoje uloge, na čemu im čestitam. Jedna od manjih zamjerki što imam u filmu je sam antagonist. Iako se u cijelom filmu praktički ne vidi, ne sviđa mi se ta priča o demonu i o tome kako on opsjeda Katie od njenog djetinjstva te se malo malo pojavljuje u njenom životu, to mi se čini bedasto i totalno nepotrebno. Isto tako, mislim da je Oren Peli trebao ostati samo pri toj ideji da se u filmu radi o duhu, a ne da se mora zbog demona nabavljati i izvjesni 'Ouija Board' i činiti raznorazne stvari. Duh bi mi u ovom slučaju puno bolje pasao, ali što je tu je.



Iako sam ostao pomalo razočaran viđenim jer sam očekivao ipak nešto bolje i kvalitetnije, Paranormal Activity je svakako film kojeg morate što prije pogledati i ako ste malo manji ljubitelj horrora, nakon ovog filma promijenit ćete sliku o istima. Konačno jedan uspješan noviji horror sa duhovima, po mojim pisanjima ste mogli primjetiti da nisam ljubitelj duhova i demona, ali ovaj je film ponudio nešto sasvim deseto i drago mi je što sam se odlučio za njega a ne za Johnstonovog Wolfmana. E da, samo da još napomenem, kamera u filmu je napravljena u stilu The Blair Witch Project ili novijih Diary of the Dead i Cloverfield, u biti, gledate film u kao da ste ga vi snimali. Pogledajte Paranormalno što prije, kvalitetna zabava i napeta atmosfera.

23:15 | Komentari (4) | Isprintaj | #

četvrtak, 11.03.2010.

The Pumpkin Karver (2006)



Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Every Face Is A Work Of Art...

Evo još jednog filma koji je podijeljen sa radnjom u prošlosti i u sadašnjosti. E sad ovak: prije 5 godina na Noć vještica mladić dolazi u posjet svojoj djevojci i čeka ju da se pripremi za Halloween Party. Djevojka ima mlađeg brata Jonathana kojemu smeta nasilno ponašanje njenog dečka. U sljedećoj sceni vidimo kako se neko ušuljava u kuću i penje se u djevojčinu sobu. Djevojka se usrala od straha misleći da je maskirani lik neki ubojica i Jonathan je čuo viku i pohitao prema sobi i zaklao maskiranog lika za kojeg se na kraju ispostavilo da je to bio njen dečko...Ah, nesretne li sudbine. Godinu dana kasnije sele se na selo i tamo prisustvuju još jednom Halloween partyu koji će biti sve samo ne opuštajuća zabava bez incidenata...



Poslasticu koju sam pogledao u četvrtak navečer ponudio mi je a tko drugi nego Sci-Fi Channel, koji je ja mislim jedini koji može pustiti ovako anoniman film. No, bio on anoniman ili ne, horror je, tako da sam si odvojio tih sat i po nešto malo poslije ponoći da pogledam i ovaj slasher. Radnja se vrti oko već prožvakane Noći vještica, gdje je naš ubojica (pazi sad ovo) profesionalni rezač bundeva, takozvani Carver po engleskom. Nisam znao da postoji taj zanat, ali eto što je tu je, čak se i u horrorima nešto može naučiti. Žao mi je samo što se ništa drugo pametno nije moglo izvući iz ovog dosadnjikavog horrora.
Inače volim baciti osvrt na glumu u filmovima jer mi je ona poseban gušt za ispljuvati (rijetko kad i za pohvaliti). Ovdje imamo toliko bedaste likove da ni sam ne znam kako ih se scenarist, a ujedno i redatelj Robert Mann mogao sjetiti.



Ajd, u redu je u slasherima vidjeti nešto manje kvalitetnu glumu jer se te tinejdžere ili koga god ionako većinu pobije, jedino od glavnog glumca/ice očekujemo ipak neku kvalitetu, a u ovom slučaju to je neki po meni odvratni glumac Michael Zara koji ima jednu od onih faca koju bi najradije pljusnuo. Trebao bi se on držati nekih drama ili komedija, za horror on nikako nije.
Osim toga, nervira ta činjenica da se u filmu zapravo rijetko što i događa. Istina, ima puno ubojstava, ali sve se to tijekom gledanja nekako razvodni i gledatelj s vremenom dobiva laganu antipatiju prema samoj atmosferi i zabavi koju možemo samo u par navrata doživjeti. No, da ne kažem da je baš sve u lošem smislu, ubojica ima dobra ubojstva i veoma zanimljivu masku, k'o stvorenu za Halloween, ubojstva su poprilično zanimljiva i vizualno dobro odrađena. Sam film moram pohvaliti što se tiče izgleda, jer kad se ima manje para za film to se također uzima u obzir kao dodatni plus.



Nešto me ovaj slasher nije previše dirnuo, mogu čak reći da me nije uopće, previše je predvidljiv (odmah se može skontati who done it) i previše neupadljiv, sa premalo dobrih i uznemirujućih scena. Ah, jbg, valjda će se nešto bolje izroditi od strane ovog anonimnog redatelja. Pumpkin Karver je, sve u svemu, jednostavno jedan od lošijih primjera slashera i horrora općenito.

22:03 | Komentari (0) | Isprintaj | #

nedjelja, 07.03.2010.

Night of the Creeps (1986)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

"The good news is your dates are here. The bad news is... they're dead."

Urota u svemiru koja je nastala tako da je jedan vanzemaljac bježao od svojih noseći kapsulu koja je sadržavala quickslugse iliti male aliene završila je tako da je kapsula iz svemira pala na zemlju 60-tih godina u blizini koledža. Radnja se prebacuje 30-ak godina kasnije kada dvojica najboljih prijatelja pod ucjenom moraju otvoriti kapsulu sa mrtvacem iz 60-tih i tada nastaju problemi kada saznaju da je leš pun malih aliena koji ljude pretvaraju u zombije...



Prilično složena radnja, a? Nisam je nažalost nikako bolje znao predočiti pa sam napisao ovako malo nabacano jer da pišem općenito bilo bi previše surovo. E sad...na ovu 80s poslasticu sam čekao već duže vrijeme da je konačno pogledam do kraja jer prvi put kad sam gledao zaspao sam jer je bilo dosta kasno...ne zbog samog filma. Legendarni Tom Atkins u ovom filmu glumi (kao i u većini) murjaka koji rješava slučaj nestalih i ubijenih studenata, i ta uloga mu je kao i uvijek savršeno pristajala i jako mi je drago što se našao i u ovoj horror komediji. Ne znam kako bih točno opisao ovaj film osim da sam se strašno zabavio gledajući ga u tih sat i pol vremena što traje. Nisam već neko vrijeme gledao film sa izvanzemaljcima niti da je iz 80-tih tako da sam savršeno ubio dosadno i hladno nedjeljno popodne.



No, da je toliko dobar baš i ne, više me je uspio zabaviti sa svojom radnjom i maskama nego sa slabim i konfuznim scenarijem. U filmu ima dosta bespotrebnih dijaloga, ljubavnih zapleta koji uopće ne pristaju u samo razvijanje priče, al ajd scenarist mora nekako upotpunit trajanje, zar ne?
Ovo je jedan od onih horrora zbog kojih žalim što se nisam rodio u ono vrijeme kada su se ovakvi filmovi stvarali sa jebenim maskama, smiješnim oblačenjem (ha-ha) i zanimljivim horror likovima. Svakako je Night of the Creeps jedan od klasičnih primjera kako su se prije horrori trebali stvarati...ako ne kao humoristični onda svakako sa nekim nevjerojatnim scenama koje danas rijetko koji horror posjeduje...



Ja sam se nevjerojatno zabavio i preporučam vama nostalgičarima ili onima koji se žele upoznati sa starijim horror filmovima da vidite što je dobar i zabavan horror...tople preporuke!

14:28 | Komentari (1) | Isprintaj | #

subota, 06.03.2010.

The Final Destination (2009)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što je Nick predvidio smrt svih gledatelja koji su bili prisutni na utrci automobila i spasio nekolicinu osoba, Smrt se vraća kako bi dovršila svoje nakane i dokrajčila preživjele osobe...



Konačno je došla na red i ta famozna četvorka Final Destination serijala na moju tapetu gledanja, od početka 2009. pratim događaje oko novonastalog dijela i privlačilo me sve više i više, pošto mogu reći da sam fan Final Destination filmova. Da malo opišem neupućenima: Ovaj horror (istoimen sa jedinicom) je četvrti dio horror serijala koja u svim nastavcima sadrži jednu baziranu radnju...uglavnom, riječ je o jednom tipu ili ženski koji/a predvidi na početku filma neku katastrofu i onda sa preživjelima kroz cijeli film pokušava spasiti novonastale nesreće. Prilično neobična i inovativna radnja...ali kada se malo bolje pogleda, radnja koja bude zanimljiva jednom i pozitivno prihvaćena ne mora značiti da će biti prihvaćena i u sljedećih 80 nastavaka.
Ne razumijem baš previše izostajanje broja četiri iz filma i dodavanja prijedloga 'The' u ime filma, to gledatelje samo dodatno buni jer neki će i pomisliti da je ovo čak remake prvog dijela ili neki prequel ili nešto treće.



Kao i u prva tri dijela, i ovdje imamo zabavne scene ubojstva, mnoštvo CGI efekata, mnoštvo krvi i veliki broj žrtava...par tinejdžera i glupih dijaloga. Sa glumom u filmu se nikako nisam obradovao, nekako mi je sve to mlako, kao i sam scenarij.
Naravno da Final Destination serijal na životu održavaju samo scene ubojstva i toga su i redatelj i scenarist svjesni, ovdje imamo dosta dobra ubojstva, po meni bolja od trojke, više brutalnosti je uvedeno i više se mislilo na detalje i pravljenje tih 'neizbježnih zamki'. Sa zamkama sam poprilično zadovoljan.
Udarne i neočekivane pojave u filmu nisu česte, otprilike se zna što će se dogoditi, osim u zadnjih pola sata filma, kada se stvarno svega počinje izdogađati tako da ti pri kraju bude malo i previše tih obrata i mijenjanja završne slike filma. Efekti u filmu su iznenađujuće slabi, obično je bilo bolje, nekako mi je ovdje dosta neobično nasprem prva tri, krv je previše nerealna kao i neki kadrovi ubojstva.



No sad da vam kažem: The Final Destination je sve u svemu zabavan film kojeg ćete pogledati bez stajanja (tih 80-tak minuta), ali ne očekujte neku pretjeranu zabavu kao što sam ja doživio u prva tri dijela. Nije loše, čak štoviše dobro je, ali moglo je možda biti i malo bolje, jer priča je sasvim solidna, ali realizacija...a-a. Pohvale za smrti, ostalo je korak nazad.

14:08 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 03.03.2010.

Messengers 2: The Scarecrow (2009)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

The Beginning Of The End...

Vauuuu, koji moderni i nikad viđeni tagline iznad!!! The Beggining of the End...kako domišljato! Znao sam da ću sa takvim taglineom vidjeti mega spektakl nakon još boljeg prvog dijela...vraga. Uglavnom, u ovom dijelu je riječ o obitelji koja živi na farmi i uzgaja svoje polje kukuruza i glavi obitelji, ocu, nikako ne ide od ruke prodaja i konzumacija kukuruza zbog lošeg uroda i vrana koje mu sve usjeve pojedu. No, spas mu dolazi u zadnji čas te on ''slučajno'' sruši ormar u staji i iza ormara su bila neka vratašca u kojima je on našao staro strašilo...



Mislio je, ajd sada imam konačno spas od vrana...kad ono njegov mali sinčić dolazi do njega i kaže: nemoj to stavljati, to je ukleto!!! Morao sam ovo malo ispoilati jer sam vam jednostavno morao reći s čime sam se ja morao suočiti...sa vidovitim Milanom, sa pijanim ocem, sa strašilom koji ispunjava želje, sa posve mirnom country ženicom i ostalim seljačinama.
Sad da vam kažem da je ovo nastavak na film The Messengers iz 2007. godine, makar praktički ovaj film nema veze sa prethodnim, eventualno po tom što se radnja također događa na selu. Odmah mogu reći i kako je prvi dio toliko bio dosadan da ni sam ne znam kako sam ga uspio pogledati do kraja, ono je bilo tipičan ghost horrorčić...ovaj dio nam nudi nešto drugačije (ne nužno i jako bolje), ali svakako malo interesantnije od prvog dijela, što se vidi i po ocjeni.



Nekako me sve te ideje u filmovima oko strašila dosta uzbude, ali čim skontam da nema zasad nijednog dobrog filma sa strašilima kao glavnim antagonistima sve mi padne u vodu. U ovom slučaju, to čak nije toliko ni strašno sa strašilom koliko je umanjena njegova uloga u filmu. Mislim, strašilo koje na neki način ispunjava želje?!? WTF na kvadrat?
Kako god, Norman Reedus u svojoj ulozi je zadovoljio kao neurotični otac koji se sve više udaljava od svoje obitelji. Nekako malo film podsjeti u par trenutaka i na klasik The Shinning sa Nicholsonom, ali samo po malim dijelovima priče. Isto tako ne mogu reći i da nisam zadovoljan sa efektima u cijeloj priči, sve je nasprem prvog dijela nekako bolje, više se pažnje posvetilo na izgled filma i glumci su kako tako bolji.



Ali, ne očekujte nikakav poseban napredak. Messengers 2 je dosta loš i predvidljiv film da će vam na par trenutaka biti i dosadan. Osim ako niste na Novoj TV pratili prve dvije sezone reality showa Farma, tada će vam ovaj film sasvim dobro pasati, jer većinom u filmu gledamo o uzgajanju kukuruza nego o duhovima i strašilu...bezveze. Predvidljivo i loše.

08:43 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 02.03.2010.

Dark Country (2009)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

At the End of the Road... The Nightmare Begins...

Novopečeni bračni par putuje za Las Vegas jednom od brojnih 'samotnih' američkih cesta i putem nabasaju na polumrtvog čovjeka kojemu spremno odluče pomoći, ali izgleda kako tip ima drugačije namjere sa parom i zna ih više nego što su oni mislili...tako se njihov medeni mjesec pretvorio u pravu 'paklenu' vožnju...



Buuuu! O filmu neću previše baljezgati jer sam u istoj noći pogledao i Trick 'r Treat (prethodni post) i ovo mračno djelce, tako da mi je sva želja za dobrim horrorima ostala kod prvotnog filma jer sam od njega dobio puno više nego što sam očekivao. Nisam ni u jednom trenutku pomislio da mi Dark Country neće sve to pokvariti. I, vidi vraga, potvrdio sam svoja razmišljanja. Kako film službeno nije kršten pod horror žanrom, pridobio je titulu mističnog trilera sa povećim brojem horror elemenata, pa ne vidim prevelikog razloga zašto ne bi osvanuo na horror blogu.
Nekako me i prije nego što sam krenuo na gledanje filma mučila prejednostavna radnja. To je tako prožvakana, neinventivna i tisuću puta probavljena radnja koja, osim dosadnjikave priče, nudi i po meni još blesavije likove. Ali, na svu sreću film u svojim pogreškama ima i prednosti.



Na primjer, Ron Perlman, koji u filmu nema neku značajniju ulogu, savršeno vadi ostale glumce iz govana, te mi se čak i Tomas Jane nije svidio kao glumac, a nažalost još manje kao redatelj. Antipatična glavna akterica Lauren German nije mi nikako pasala sa svojim histeriziranjem, pa čak niti u Hostelu II ili u Texas Chainsaw Massacre remakeu, jednostavno mi ta glumica ne ide za horrore ni pod razno.
Još jedna lošija stvar koju moram napomenuti uz film je ta neka vrst pozadinske slike u filmu. Halo, ne kontam čemu film iz 2009. hoće pratiti elemente starijih horrora osim ako se ne radi o nekoj pogrešci ili manjku sredstava za bolju pozadinu? Da vam malo preslikam: prisjetite se nekog filma 70-tih ili početkom 80-tih u kojemu se vozi auto i kamera se prikazuje kao retrovizor, a pozadina izgleda kao da se auto ne miče nego sve ostaje skoro isto. To im stvarno nije bilo potrebno.



I eto...Dark Country je zasigurno jedan od nezanimljivijih filmova koje sam pogledao iz 2009. godine, ali sam mu dao višu ocjenu nasprem komentara jer osim većine loših stvari, nudi i par scena, kadrova, dijaloga koji na neki način vade film iz govana. Heh, ili sam možda samo dobre volje pa sam i Trick 'r Treatu dao preveliku ocjenu kao i ovdje? Ne, to nikako. Ovo je, ja mislim, točna ocjena kakvu zaslužuje. A ta je da više smrdi i jebiga, manje miriši.

00:08 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 01.03.2010.

Trick 'r Treat (2008)



Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Poison, Drowning, Claw, Or Knife. So Many Ways To Take A Life.

Trick 'r Treat je onaj kalibar filma koji u sat i po vremena prepričava više različitih priča, u ovome slučaju to su četiri i sve su nekako spojene. To možemo naći u Kingovim Creepshow i na njegovim nastavcima, također i u Tales of the Crypt serijalu itd itd...u biti ovdje imamo jednu glavnu poveznicu: Amerika u noći vještica. Ameri su poznati po tome da im je taj dan nešto posebno te se na taj dan svi obiteljski kvartovi pretvaraju u pravi horror pun bundeva, duhova, klinaca koji hodaju od kuće do kuće, obješene vještice, strašila i sl...Četiri priče spojene u jedno donose sveučilišnog profesora koji je potajno serijski ubojica, djevojku koja će upravo u ovoj noći upoznati svojeg pravog dečka, grupicu tinejdžera koji smišljaju blagdansku podvalu i ženu koja mora pretrpjeti svog muža koji strašno obožava Noć vještica. No nisu sve priče na prvi pogled tako nepovezane...



Redatelju Michaelu Doughertyu je ovo prvo redateljsko djelo i jedno od njegovih koje je sam napisao. Scenarij filma je nešto totalno posebno i dosad neviđeno. U jednoj noći je u biti svatko proživio svoju noćnu moru i Dougherty je to savršeno spojio u jedno sabrano djelo, koje je po meni jedan od najboljih horrora koje sam ikad pogledao. Znam da će sada većina ljudi koji čitaju moj blog upasti sa totalno različitim mišljenjem ili pomisliti: 'E, nek ti je ovaj film skoro pa 5.0, a klasik poput Exorcista ti je samo vrlo dobar.' Dragi moji, Exorcist ili bilo koji drugi poznati horror se ne mogu uspoređivati sa ovim filmom jer ovaj film je priča za sebe i ta priča za sebe je meni jako pasala za jednu subotnju večer. Veliki obrati radnje, neprestana napeta atmosfera, stalno se nešto događa, pametna i dobro osmišljena radnja filma su nešto što bi svaki horror u novije vrijeme trebao imati.



Neki kritičari kažu kako je ovo najbolji film na temu Noći vještica, dostojan nasljednik filma Halloween od prije 30 godina, a s time mogu reći da se potpuno slažem.
Efekti u filmu su jaki, prava poslastica za vidjeti pretvaranje ljudi u vukodlake i vampire, te neke krvave i ine scene. Osim toga, ovdje bi mogli naći i novu horror ikonu, malog scary čovjeka koji umjesto glave ima bundevu prekrivenu vrećom, totalno creepy atmosfera kada se on pojavi u kadru.
Da sada previše ne spoilam glumce i njihove uloge u filmu, reći ću samo da su iznimno kvalitetno odradili svoj posao, što dječurlija, što odrasli glumci. Radnja filma je takva da je gotovo nemoguće ne izspoilati malo događaje u filmu, ali sam si dao truda i pokušao sam izostaviti sve bitnije elemente kako bih vas dovoljno zagrijao i pripremio :)))



Imam to neko pozitivno predviđanje da bi Trick 'r Treat, koji je nažalost zbog raznih neprilika izašao samo na DVD produkciju, mogao za par godina postati pravi horror klasik i za kojeg mislim, da kad ja ostarim, da će sljedeće generacije pogledati ovaj horror i vidjeti kako taj žanr zaista treba izgledati. Kapa dolje, palac gore. Odličan!

21:36 | Komentari (2) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>