četvrtak, 19.04.2012.

Madman (1982)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Na ljetnom kampu za mlade, oko logorske vatra pričala se priča kako jedan čudovišni manijak živi u šumi i ako se njegovo ime dozove tri puta, on će se vratiti...naravno da je to netko napravio ne vjerujući u priču, te su jedan po jedan svi polako počeli nestajati u dubinama šume...

Image Hosted by ImageShack.us

U svim već poznatim manirama i obilježjima slasher filma dobili smo i film o jednom luđaku koji boravi u šumi, a koji je prije pobio cijelu svoju obitelj bez nekakvog većeg povoda, te se preko dobro nam poznatih žrtava, teenagera, pokušava izdovoljiti i napraviti što veći neodređeni broj žrtava...ovo je jedan od horrora gdje ubojica nije precizirao svoje potencijalne žrtve, niti im se zbog nečeg osvećuje, on je jednostavno tu i ne bira. Nisam siguran da mi se takav nasumičan koncept ustvari sviđa, ali kad pogledam malo bolje, scenarist dobije puno više prostora za svoje ideje, te nije ograničen sa detaljiziranim razvojem događaja. S te strane dobili smo poprilično slobodan i opušten film, puno zabavniji od slashera poput Prom Night, ali nažalost, puno slabije kvalitete. Zapravo najveća greška Madmana je ta što se u film jednostavno premalo uložilo. Ovdje možemo primjetiti dosta amaterizma oko opreme i efekata, dosta slabe glume i jefinitih scena, ali s druge strane možemo uživati uz brutalnog ubojicu (šteta što se ne baš često pojavljuje), nepretenciozan razvoj priče i mali broj bespotrebnih dijaloga. Baš sam nekako podijeljen oko ocjene, da mu dam prosjek ili trojku, ali u usporedbi sa Prom Nightom, s ovim sam se filmom više zabavio.

Image Hosted by ImageShack.us

Film počinje pričom oko logorske vatre, odličnim soundtrackom i pjesmom u kojoj se spominje Madman Marz, zatim se nakratko upoznajemo sa likovima, gdje nema pretjerivanja, već jedva da zapamtimo njihova imena. Likovi su sami po sebi neocijenjeni, jer njihova priča nije razrađena ni u jednom trenutku, oni su samo tu da budu zaklani. Glumci su opet druga priča i na njih jednostavno morate obratiti pažnju, jer dugo nisam vidio ovako ružne heroine i toliko antipatične protagoniste. Još dodatno potkrijepljeni lošom glumom, jedva čekaš da ih se Madman Marz riješi. Kad smo već kod njega, on je jako dobro napravljen. Iako se vidi da njegovu 'kožu' predstavljaju gumene rukavice i gumena maska, u većini scena dobro je prikriven sjenama ili vizualnim smetnjama, a oružje koje ga predstavlja je sjekira. Čak i po stilu oblačenja te po grotesknom izgledu podsjeća na novijeg ubojicu, Victora Crowleya iz popularnog serijala Hatchet. Ubojstva su poprilično zabavna, brzo prikazana i možda bi bila bolja da su malo manje jeftnije napravljena, tj. da se više potrudilo oko lažne krvi ili ostalih efekata. Još jedna mana je ta da film u nekim scenama presporo teče, neke se scene bespotrebno oduljuju.

Image Hosted by ImageShack.us

Iako sam tijekom gledanja uočio dosta toga krivog i dobrog, možemo reći da sam se dobro zabavio gledajući ovaj 80's slasherčić. Unatoč svojim slabostima, mislim da je Madman pokupio i dosta vrlina iz ranijih slashera i fino ih upakovao u tada originalnu priču.

09:07 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 12.04.2012.

Prom Night (1980)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Na maturalnoj večeri maskirani ubojica napada teenagere koji su odgovorni za ubojstvo djevojčice šest godina prije...



Prom Night jedan je od brojnih klasičnih slashera iz te ere horror filmova, sa Jamie Lee Curtis u glavnoj ulozi, koju smo u to vrijeme imali prilike gledati u brojnim horror ostvarenjima, kao glavnu heroinu koja uvijek dočeka sretan kraj. Ovdje dijeli slavu sa Lesliem Nielsenom, slavnim komičarem i odličnim glumcem, kojemu je ovo jedna od manje poznatijih ozbiljnih uloga, a koji ovdje glumi ravnatelja Hammonda. Prom Night je svakako jedan od poznatijih filmova iz tog doba, nisam baš siguran na čemu se zasnivala njegova popularnost, ali mogu reći da je sve što ovdje vidite, zapravo sve što ste već negdje vidjeli, čak i manje od toga. S obzirom da sam toliko toga čuo pozitivnoga o filmu, mogu reći da sam se pošteno razočarao. Maturalna večer mi nije ponudila ništa osim dosade, mlakih ubojstava, iritantnih likova i prespore radnje...uz nekoliko pohvala i dobrih momenata, nisam mogao ovom filmu dati trojku, čisto iz poštovanja prema ostalim slasherima koji su puno anonimniji, a bolji su od ovog prosječnog djelca.



Da odmah spomenem najveću manu ovog filma...to je, složit ćete se sa mnom, pretjerano oduživanje radnje...da vam predočim to, u prvih sat vremena filma se apsolutno ništa ne događa, prvih 10 min bude zanimljivo kao uvod, a ovo sve između slobodno se može zaboraviti, jer to bespotrebno upoznavanje likova služi samo za razvijanje nekakvog dramskog žanra, ali nikako ne horrora, pogotovo ne slashera, gdje će oni svi ionako biti ubijeni. Bila bi možda malo bolja stvar da su likovi simpatični ili zanimljivi, ali ovdje nailazimo samo na iritantne i nimalo atraktivne teenagere za koje sam jedva čekao da ih se ubojica riješi.
Ubojica mi je sam po sebi nezanimljiv, iskreno nisam znao tko je on sve do kraja filma, što je pozitivna stvar, ali njegov outfit i ubojstva nažalost nisu interesantna. Drago mi je što su napravili realnog čovjeka, znači i on je kao i svoje žrtve ranjiv, sklon pogreškama (kojih ima možda i previše) i normalnih proporcija. Zadnjih pola sata filma možemo uzeti kao revolt na prvi, nezanimljivi dio filma, jer se pri kraju zapravo događa akcija koja se ustvari trebala postepeno odrađivati tokom cijelog filma...stvarno ne razumijem zašto nisu malo racionalnije poslagali određene događaje.



Ovo je samo jedan sažet osobni prikaz nezadovoljstva ovog filma, koji je btw na kino blagajnama zaradio 14 puta više od novca uloženog za snimanje, a prema kojem se 2008. napravio i remake, koji je, kako sam čuo, triput gori od ovog filma. Ne znam kako će tek onda to izgledati, ali mi prije toga još ostaje za pogledati i drugi, pa čak i treći dio ovog filma...jako sam se razočarao.

14:07 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 09.04.2012.

Terror Train (1980)

Image Hosted by ImageShack.us


Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Maskirani ubojica napada šestero mladih koji su mu prije nekoliko godina smjestili šalu od koje je završio u bolnici, u pokretnom vlaku kojeg su oni iznajmili za proslavu dočeka Nove godine...

Image Hosted by ImageShack.us

Eh, konačno sam došao na svoje. Terror Train je jedan od prvih slashera i općenito filmova 80-tih koje sam gledao kao klinjo. Nisam čak ni siguran kako nam je baš ovaj film dospio u ruke, ali se sjećam da sam ga pogledao otprilike '98.-'99. godine i da sam tek negdje 2008. shvatio koji je to bio film, nakon što sam vidio sliku ubojice na netu, prepoznatljivu masku Groucha Marxa. Sjećam se da me je pošteno uplašio prije 13-14 godina i da sam se zbog njega i Friday the 13th serijala zaljubio u filmove sa ubojicama. Kako sada traje Slasher mjesec, idealno bi bilo da komentiram ovaj horror, koji je jedan od začetnika tog podžanra. Radnju prati klasična priča o osveti iz djetinjstva, takvih primjera možemo naći u visokom broju sličnih filmova, a svaki od njih je tad pokušavao, iako sa istom idejom, izgledati drugačije. Terror Train je zasigurno u tome uspio, radnja se umjesto kampova, gradića ili manjih naselja preselila u vlak, što je dosta pohvalno kao izbor lokacije i kao mjesto sa puno mogućnosti, ili premalo, kako već na to gledate. Smatram da je film u nekoliko segmenata 'ubo', ali sam nažalost, nakon toliko godina, ipak uspio naći poveći broj mana koje ga nikada nisu ni uspjele proslaviti, niti od njega napraviti neki dobar film. Ovako je ispao, uz sva moja dobra očekivanja, samo ok slasher, kojem teško da ću se treći put vraćati.

Image Hosted by ImageShack.us

Prvo obratimo pozornost na antagonistu. Njegov izgled kojeg koristi na početku je sasvim ok, maska Groucha je po meni pogođena jer izgleda poprilično jezivo i nemirno, a dok su recimo ostale maske totalno promašene i trebali su pronaći neke puno bolje. Ubojstva nisu vidljiva, što nažalost govori o samom snalaženju redatelja i scenarista u akcijskim scenama, te nisu nešto posebna, viđena su jako puno puta. A možete zamisliti kakva sva moguća ubojstva mogu biti u vlaku. Jamie Lee Curtis utjelovljuje glavnu glumicu, dok od poznatijih lica još možemo susresti i Davida Copperfielda, kao mađioničara Kena. Njegova filmska karijera se nakon ovog filma nije nastavljala. Dosta scena nije nimalo profesionalno odglumljeno, dosta toga izgleda poprilično amaterski i neozbiljno, kao da se ništa ni ne događa na tom vlaku. Scenarij je također pomalo bedast, neke scene su ipak nelogične i toliko ima slučajnosti da je pitanje kako je ubojica uopće ostao nezamijećen u običnom putničkom vlaku :), no dobro...gledano sa strane zabave, iskreno film mi je brzo proletio. Pri sredini filma se nije događalo konkretno ništa, pa se vjerojatno zato i ubacio Copperfield da barem nakratko poboljša atmosferu sa nekoliko magičnih trikova. Što se tiče kraja, mislim da je još i dobro ispao, s obzirom koliko sam se postepeno razočaravao putem do kraja filma.

Image Hosted by ImageShack.us

I dalje mislim da je film zaslužio ovakvu ocjenu, ima dosta rupa, nelogičnih scena i neprofesionalnih momenata, ali opet nije ni toliko loš. U najmanju ruku mi je bio zabavan, te cijelo vrijeme iščekujete neke dobre scene u vlaku, no međutim, većina toga je ostala samo u zamišljanju i teoriji. Moglo je puno bolje...ali je moglo i gore.

16:28 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 04.04.2012.

The Burning (1981)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Voditelj i čuvar kampa za djecu izgorio je zbog neslane šale koju su mu djeca smjestili. Pet godina poslije, pušten je iz bolnice i vraća se u obližnji kamp gdje se planira osvetiti kamperima za zlo koje su mu nanjeli...

Image Hosted by ImageShack.us

Već dosta vremena želim pogledati ovaj film, pogotovo zbog toga što sam čuo samo pozitivna mišljenja o njemu. Bilo je i nekih ružnih komentara da je ovaj film zapravo nastao na šemu Friday the 13th koji je izašao godinu prije, no međutim nekolicina njih zna da je planiranje ovog filma počelo par godina prije, ali se zbog raznih komplikacija tijekom snimanja i ostalih nezgoda odgodilo njegovo prikazivanje. The Burning je tipičan slasher film; idealan za premijernu recenziju ovog mjeseca slashera na mome blogu, gdje vidimo obilje teenagera, manijakalnog ubojicu, ljetni kamp i njegov planirani osvetnički pohod te koljačina na sve strane. Osobno se čudim kako film nije iznjedrio više nastavaka, u ono doba to je s takvim filmovima bilo popularno, te da zbog okolnosti zarade nisu promijenili kraj filma...no, možda je ovako i bolje. The Burning je ostao, iako manje poznat, i dalje jedan od boljih filmova s ovakvom tematikom, sa određenom dozom jeze i napetosti, ponešto mana, ali svakako sa jednom prepoznatljivom i dobro upotrebljenom pričom. Jedan od rijetkih slashera koji nisu uništeni sa nepotrebnim gomilanjem suvišnih nastavaka.

Image Hosted by ImageShack.us

Lokacija filma je standardna, negdje kod jezera smjestio se ljetni kamp pun teenagera koji su naravno podijeljeni na veoma poznate osobine, kvalitete i karaktere, pa se zbog njihovih propusta, odlazaka iz grupe ili sličnih radnji događaju nesreće ili kolektivna ubojstva, a koja naravno ubojici idu u prilog. Gluma stvarno nije loša, dosta se možemo uživjeti u tijek okolnosti i u dijaloge likova, a zapravo jedna od rijetkih mana bi bila ta što su se neke scene ipak malo odužile, tj. neka iščekivanja akcijskih scena su oduzele ponekad previše minuta, za što uopće nije bilo potrebno toliko trajanje neke scene. Druga i po meni posljednja mana je ta što su neki prebrzi pokreti kamere oduzeli čar nekih ubojstava, koja su po meni vizualno mogla izgledati puno ljepše napravljena. Idejno, mislim da su jako zanimljiva i mislim da iz toga doba nisam vidio brutalnija i hladnokrvnija ubojstva, sigurno ih ima, ali ovdje je to napravljeno i popraćeno sa dobrom glazbom koja još dodatno pospješuje samu scenu. Ubojica Cropsy je stvarno brutalan, brutalnog izgleda i koristi domišljato oruđe za ubijanje, a to su vrtne škare, po čemu je on kasnije postao i prepoznatljiv...šteta što se zbog događanja na kraju filma nećemo moći više susretati sa Cropsyem, ali tko zna? Kako su Ameri počeli sa remakeovima, sigurno ćemo ga susresti u nekoj dobroj ili izglednije lošoj verziji. Raspored priče i same radnje je također jako dobar, drago mi je što nema monotonije u razvijanju komunikacije, a nemamo ni toliko pretjerivanja sa nekim nerealnim scenama, da se pronaći, ali ništa zamjetno.

Image Hosted by ImageShack.us

Konačno sam pogledao i ovaj slasher i mislim da je vrlo dobar, kao što sam i očekivao da će biti. Cropsy me kao antagonist stvarno ugodno iznenadio i unatoč tome što bi nastavci mogli pokvariti original, žao mi je što ga nismo još negdje susreli, makar možemo naći puno sličnih referenci na njegov lik. Burning je jedan brutalan, napet i povrh svega zabavan horror film.

13:46 | Komentari (0) | Isprintaj | #

nedjelja, 01.04.2012.

Slasher mjesec



U travnju 2012. godine želio sam napraviti nekakav svojevrstan moj review poznatih slashera 80-tih, a koji nikada nisu bili komentirani na blogu, a svakako zaslužuju svoje mjesto među svim ovim naslovima koje sam dosad recenzirao.

Slasheri su filmovi koje sam najviše gledao, u biti značenje te riječi može se prevesti kao vrstu horror filmova gdje radnja obavezno uključuje jednu ili više individua koji su zbog nekog razloga počeli klati sve na što naiđu, a to su većinom (99% slučajeva) teenageri koji su se našli u krivo vrijeme na krivom mjestu.


Vrijeme je da krenemo:

Veljača 2023:

01. Going to Pieces: The Rise and Fall of Slasher Film (2006)
02. The Prowler (1981)
03. My Bloody Valentine (1981)
04. A Bay of Blood (1971)

Travanj 2012:

01. The Burning (1981)
02. Terror Train (1980)
03. Prom Night (1980)
04. Madman (1982)

23:58 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>